Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε απηύθυνε σήμερα έκκληση από το Ριάντ να σταματήσει η βία στη Συρία και να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

«Καταβάλουμε προσπάθειες να υλοποιήσουμε τρεις στόχους: τον τερματισμό της βίας, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό και την ειρηνική πολιτική μετάβαση», τόνισε ο Βεστερβέλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον σαουδάραβα ομόλογό του πρίγκιπα Σαούντ Αλ-Φαϊσάλ.

Ο γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Υεμένης όπου ο πρόεδρος Σάλεχ δέχτηκε να εγκαταλείψει την εξουσία με αντάλλαγμα την χορήγηση αμνηστίας για τον ίδιο και τους δικούς του.

«Στην Υεμένη είδαμε πως μια μετάβαση είναι δυνατή.Και αυτό το τονίζουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βέστερβέλε χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι συνεχίζονται οι βιαιότητες στη Συρία, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 8.500 ανθρώπους.
Από την πλευρά του ο Σαούντ αλ Φαϊσάλ κατηγόρησε το καθεστώς Ασαντ για την αιματηρή καταστολή.

Επίσης τόνισε πως κανείς δεν είναι αντίθετος με το καθεστώς της Δαμασκού, αλλά με τις πράξεις του. «Αν σταματήσει (τις βιαιότητες) είναι θέμα των Σύρων να αποφασίσουν για την τύχη του», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε την Ρωσία και την Κίνα για τις επιπτώσεις του βέτο του στο ΣΑ του ΟΗΕ. «Αυτό που συμβαίνει στη Συρία δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας και της Ρωσίας», κατέληξε.

(zougla.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook