Μια τραυματισμένη φάλαινα δολοφόνος ίσως κρύβεται πίσω από την αύξηση των επιθέσεων που εξαπολύουν όρκες σε σκάφη στον Ατλαντικό Ωκεανό, εκτιμούν επιστήμονες.

Μολονότι οι περισσότερες «στενές επαφές» σκαφών με όρκες είναι ανώδυνες, από το 2020 έχει καταγραφεί μια αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς τους στα Στενά του Γιβραλτάρ με εμβολισμούς σκαφών, συχνά προκαλώντας τους σοβαρές ζημιές. Κι οι επιστήμονες θεωρούν ότι μάλλον βρήκαν τη λύση στο μυστήριο. Σύμφωνα με τον βιολόγο Αλφρέντο Λόπεζ Φερνάντες του Πανεπιστημίου Αβέιρο της Ποργαλίας μια τραυματισμένη όρκα, ονόματι White Gladis, ίσως πέρασε μια «κρίσιμη στιγμή αγωνίας» είτε με σύγκρουση με κάποιο σκάφος είτε επειδή παγιδεύτηκε και μετά πέρασε στην αντεπίθεση.

«Αυτή η τραυματισμένη όρκα είναι εκείνη που ξεκίνησε αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς με επαφές με σκάφη», δήλωσε ο ίδιος στο livescience.com.

«Οι όρκες το κάνουν σκόπιμα αυτό, φυσικά. Δεν γνωρίζουμε την προέλευση του κινήτρου τους, αλλά η επιθετική συμπεριφορά μετά από κάποιο τραυματισμό ως πηγή όλου αυτού κατακτά ως σενάριο ολοένα και περισσότερο έδαφος μέρα με τη μέρα», πρόσθεσε ο ερευνητής.

Όρκες αντιγράφουν η μία από την άλλη την επιθετική συμπεριφορά


Στις 4 Μαϊου τρεις όρκες άρχισαν να εμβολίζουν ένα γιοτ που έπλεε στα Στενά του Γιβραλτάρ και κατέστρεψαν το πηδάλιο. Όπως ανέφερε ο καπετάνιος, Βέρνερ Σάουφελμπεργκερ στο γερμανικό ιστότοπο Yacht, «υπήρχαν δύο μικρότερες και μια μεγαλύτερη όρκα. Οι μικρές χτύπησαν το πηδάλιο στο πίσω μέρος, ενώ η μεγάλε έκανε επανειλημμένα πίσω και εμβόλιζε με όλη της τη δύναμη το πλοίο από το πλάι», είπε.

«Οι δύο μικρές όρκες παρατηρούσαν την τεχνική της μεγαλύτερης και επιταχύνοντας ελαφρά χτύπησαν και αυτές το πλοίο». Χρειάστηκε να επέμβει η ισπανική ακτοφυλακή για να σώσει το πλήρωμα, ενώ το σκάφος ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Μπαρβάτε και αργότερα βυθίστηκε.

Λίγες μέρες νωρίτερα ένα κοπάδι από έξι όρκες κυνήγησε ένα ιστιοπλοϊκό στα στενά του Γιβραλτάρ με τη μητέρα να μαθαίνει τα μικρά της την τεχνική του εμβολισμού, όπως είπε ο επιβάτης Γκρεγκ Μπλάκμπερν στο αυστραλιανό δίκτυο 9news.

«Μπορείτε να δείτε σε ένα από τα βίντεο την μητέρα όρκα να πλησιάζει και να επιτίθεται στο πηδάλιο με το μικρό δίπλα της, μετά να κάνει πίσω και το μικρό να μπαίνει στο παιχνίδι. Ήταν σίγουρα κάποια μορφή εκπαίδευσης», δήλωσε.

Τα περιστατικά επιθέσεων από όρκες εναντίον σκαφών γίνονται ολοένα και συχνότερα σύμφωνα με μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2022 στο περιοδικό Marine Mammal Science. Μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 2020, αναφέρθηκαν τουλάχιστον 40 τέτοια περιστατικά γύρω από την Ισπανία και την Πορτογαλία, ανέφερε το Maritime Executive.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook