Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται άμεσα βοήθεια σε τρόφιμα στο Νίγηρα, καθώς η χώρα αυτή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις, προειδοποίησαν ο ΟΗΕ και η μη-κυβερνητική οργάνωση Oxfam.

Οι δύο οργανισμοί στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σημειώουν ότι \”ανησυχούν για την πρωτοφανή μείωση των αποθεμάτων πολλών οικογενειών, αλλά και για τον κίνδυνο να επιδεινωθεί η κατάσταση. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση για τις γυναίκες και τα παιδιά. Κάνουμε έκκληση για μια γρήγορη και συγκροτημένη ανταπόκριση, που θα έχει ως στόχο να προλάβει μη αναστρέψιμες καταστάσεις και να θέσει σε εφαρμογή βιώσιμες λύσεις\”.

\”Οι οικογένειες υποχρεώνονται να μειώσουν τον αριθμό των γευμάτων, που λαμβάνουν ημερησίως, να πουλάνε τα μέσα παραγωγής τους ή να μεταναστεύουν προς τις αστικές ζώνες ή σε γειτονικές χώρες\”, ανέφερε ο Φοντέ Εντιάγιε, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Νιαμέι.

Σύμφωνα με τους δύο οργανισμούς, περίπου το 40% των οικογενειών έχουν μετακινηθεί σε άλλες περιοχές αναζητώντας τροφή. Υπολογίζεται ότι 33.000 παιδιά εγκατέλειψαν για το λόγο αυτό το σχολείο, μόνο στην περιοχή του Τιλαμπερί, στο δυτικό Νίγηρα.

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση του Νίγηρα είχε αναφέρει ότι για το 2012 υπολογίζει πως θα έχει έλλειμμα 692.000 τόνων σε δημητριακά, εξαιτίας της ξηρασίας αλλά και των επιθέσεων που έχουν σημειωθεί στα σπαρτά από ακρίδες και κάμπιες. Η ποσότητα αυτή συνιστά το 14% των αναγκών των 15 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, πολλές χώρες και οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι λιγοστές βροχές, οι κακές σοδειές και η ακρίβεια των αγαθών ενδέχεται να οδηγήσουν σε λιμό στην υποσαχάρια Αφρική. Οι χώρες που απειλούνται περισσότερο είναι ο Νίγηρας, το Τσαντ, η Μαυριτανία, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, η Σενεγάλη και η Γκάμπια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook