«Να σεβαστούν τις υπογραφές τους, να σεβαστούν τις Συλλογικές Συμβάσεις και να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις, ώστε να προστατευθεί το εισόδημα των εργαζόμενων» καλεί με δήλωσή του τις εργοδοτικές οργανώσεις ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας για την εφαρμογή όσων ορίζει το δεύτερο Μνημόνιο για τις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Παναγόπουλος επισημαίνει ότι «έρχεται να δώσει λεπτομερείς οδηγίες στους εργοδότες για το πώς θα εφαρμόσουν το αντεργατικό τερατούργημα του 2ου Μνημονίου με το οποίο καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις, μειώνονται οι κατώτεροι μισθοί σφαγιάζονται οι νέοι εργαζόμενοι μέχρι 25 ετών, καταργούνται οι δομές με τις οποίες προασπίζονται εργασιακά δικαιώματα όπως ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας».

Εκφράζει δε απορία σημειώνοντας ότι είναι «τουλάχιστον περίεργο την ώρα που οι εργοδοτικές οργανώσεις ομνύουν ότι δεν θέλουν να διαταραχθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις να έχουν τέτοια όπλα στα χέρια τους και να καλούνται να τα εφαρμόσουν».

«Εμείς και με αγώνες και με παρεμβάσεις στα ευρωπαϊκά όργανα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε αυτό το αντεργατικό πλαίσιο το οποίο δεν αφήνει καμιά ελπίδα κανένα φως στο τούνελ για τους Έλληνες εργαζόμενους» καταλήγει ο κ. Παναγόπουλος.

ΓΣΕΕ: ολοκληρώνεται το ειδεχθές έγκλημα

Για ολοκλήρωση του «ειδεχθούς εγκλήματος» κατά των εργαζομένων, μιλά η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι «με την εφαρμογή του μνημονίου σφαγιάζονται οι μισθοί, ημερομίσθια και καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση και την Τρόϊκα και καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο «αυτή τη μεθοδευμένη και ψευδεπίγραφη επίκληση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας η οποία απλά παραδίδει τους εργαζόμενους στο έλεος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Η εφαρμογή της εγκυκλίου, τονίζει η ΓΣΕΕ προκαλεί την πιο βάρβαρη αναδιανομή εισοδήματος, «μεταφέροντας πάνω από 6 δισ. ευρώ ετησίως από τους εργαζόμενους προς τους εργοδότες, αυξάνοντας προκλητικά την κερδοφορία τους, την ύφεση και την ανεργία».

Και όλα αυτά «συμβαίνουν την ίδια ώρα που η ακρίβεια στην αγορά οργιάζει και ταυτόχρονα η φοροεπιδρομή του Κράτους κορυφώνεται» προσθέτει.

Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργοδότες «να τιμήσουν την υπογραφή τους και τις δεσμεύσεις τους προχωρώντας σε υπογραφή των ΣΣΕ χωρίς καμιά μείωση μισθών και ημερομισθίων και χωρίς τις βάρβαρες ανατροπές των εργασιακών δικαιωμάτων» .

Η Συνομοσπονδία προειδοποιεί δε, ότι «η ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τον αγώνα με κάθε μέσο και τρόπο (ήδη ολοκληρώνεται η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια) ώστε να ακυρωθούν αυτά τα καταφανώς παράνομα και αυθαίρετα νομοθετικά τερατουργήματα».

Υπερ των συμβάσεων εμφανίζεται το υπ.Εργασίας

Πάντως κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τάσσονται υπέρ της σύναψης νέων κλαδικών συμβάσεων εκτιμώντας ότι είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων «διότι έτσι μπαίνουν κανόνες στον ανταγωνισμό, και σημειώνουν ότι βρίσκονται σε επαφή με τους κοινωνικούς εταίρους.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν, ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι καραδοκούν και πρέπει να αποφεύγονται υπερβολές, ενώ θεωρούν σκόπιμο να προβλεφθούν στις νέες συλλογικές συμβάσεις δεσμευτικές ρήτρες, που να συνδέουν τους νέους μισθούς με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook