Ο Σύρος δημοσιογράφος Μάζεν Νταρουίς, ο οποίος συνελήφθη στις 16 Φεβρουαρίου στη Δαμασκό, υπεβλήθη σε βασανιστήρια και η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο, υπογραμμίζουν περίπου δεκαπέντε διεθνείς οργανώσεις, αραβικές και συριακές που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή του.

Αξιόπιστες πηγές από τη Συρία αναφέρουν ότι ο Νταρουίς υποβάλλεται σε βασανιστήρια και υφίσταται κακομεταχείριση κατά την ανάκριση και την κράτησή του. Ο Μάζεν Νταρουίς έχει σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία χρήζουν ιατρικής θεραπείας, προσθέτουν οι ΜΚΟ μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και το Κέντρο Μελετών της Δαμασκού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Νταρουίς, που είναι επίσης διευθυντής του Συριακού Κέντρου για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Ελευθερία της Έκφρασης, συνελήφθη μαζί με άλλους επτά συναδέλφους του στις 16 Φεβρουαρίου στη Δαμασκό σε επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας.

Μαζί τους συνελήφθησαν και άλλα εννέα άτομα – από τα οποία επτά γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες υπό όρους (καθημερινή παρουσία στην αστυνομία).

Σήμερα κρατείται σε φυλακή που υπάγεται στις υπηρεσίες πληροφοριών της συριακής αεροπορίας στη Δαμασκό.

Παράλληλα η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της καταδικάζει τα συστηματικά βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται οι κρατούμενοι στη Συρία.

«Το εύρος των βασανιστηρίων και των κακομεταχειρίσεων στη Συρία έφτασε σε ένα επίπεδο που δεν είχαμε ποτέ δει εδώ και χρόνια και θυμίζει τη σκοτεινή εποχή των δεκαετιών του 1970 και 1980», επισημαίνει η οργάνωση η οποία στηρίζεται στην μαρτυρία επιζώντων που διέφυγαν στην Ιορδανία.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για τη χρήση από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας και τις παραστρατιωτικές ομάδες 31 μεθόδων βασανιστηρίων ή άλλου είδους κακομεταχειρίσεων.

Εντωμεταξύ, οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της Ντεράα προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων. Δεκατρείς άμαχοι και επτά λιποτάκτες σκοτώθηκαν στην πόλη σύμφωνα με τον πρόεδρο του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συνολικά 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη στη Συρία.

Με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης του Άσαντ την Πέμπτη, ο συριακός στρατός έχει αυξήσει τις επιθέσεις του στα προπύργια των εξεγερμένων, απομακρύνοντάς τους από την πόλη Ιντλίμπ και στέλνοντας περίπου 130 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα στη Ντεράα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook