Ένας χρόνος λειτουργίας συμπληρώθηκε από την ημέρα που άνοιξε και επίσημα τις πύλες του ο εκθεσιακός χώρος για την ενέργεια και το περιβάλλον στο πρώην Υδροηλεκτρικό Σταθμό (ΜΥΗΣ) στην Αγυιά.

Ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δρώμενα και επιστήμη είναι κάποιες από τις δράσεις που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι σήμερα στον εκθεσιακό χώρο.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και ομιλίες από φορείς στον υπαίθριο χώρο του ΜΥΗΣ για τον ένα χρόνο λειτουργίας του χώρο ως εκθεσιακό διαδραστικό χώρο αλλά και για την σημασία και τον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΜΥΗΣ) στην πάροδο των χρόνων.

Στις δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Αντώνης Παπαδεράκης τόνισε ότι «σήμερα κλείνουμε ένα χρόνο λειτουργίας για το ΜΥΗΣ και γιορτάζουμε με πραγματική υπερηφάνεια τη λειτουργία του χώρου αυτού ως εκθεσιακό και διαδραστικό χώρο για παιδιά και για ενήλικες. Με πολύ μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι υπήρξε μια πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο στον χρόνο που πέρασε. Πάνω από 2,500 παιδιά πέρασαν αυτό το διάστημα από εδώ και συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που είχαμε σχεδιάσει.

Μας δίνει μεγάλη χαρά που ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που παραχωρήθηκε από τη ΔΕΗ στην Περιφέρεια Κρήτης βρίσκει μια ουσιαστική χρήση. Δεν μένει ένα νεκρό μνημειακό συγκρότημα είναι ένας ζωντανός χώρος που δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν από κοντά την εξέλιξη της παραγωγής ενέργειας και να συνδεθεί όλη αυτή η προσπάθεια με την ιστορία του τόπου μας».

Παράλληλα ο κ. Παπαδεράκης στις δηλώσεις του έκανε λόγο για τις ευκαιρίες που δίνει ο εκθεσιακός χώρος στα μικρά παιδιά αλλά και στα σχέδια που υπάρχουν στα «σκαριά» για την ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση του εκθεσιακού χώρου αλλά και του ευρύτερου οικοσυστήματος της Αγυιάς. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να δώσουμε στα παιδιά την δυνατότητα να φτιάξουν κατασκευές που έχουν να κάνουν με την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.

Το επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση του χώρου του ΜΥΗΣ με την προσθήκη νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το υπουργείο με στόχο να δοθεί μια μεγαλύτερη διαδραστικότητα στον χώρο ενώ σχεδιάζουμε και παρεμβάσεις στο ευρύτερο οικοσύστημα. Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε τεχνικές μελέτες ώστε να γίνει ο χώρος του ΜΥΗΣ αλλά και της ευρύτερης περιοχής πιο προσβάσιμος για τους κατοίκους των Χανίων. Επιθυμία είναι να μετατραπεί ο χώρος σε έναν πνεύμονα αναψυχής και ανάδειξης του περιβάλλοντος του τόπου μας».

Με τη σειρά της η Μαρία Μαυροειδή Ιστορικός και βιομηχανική αρχαιολόγος υπεύθυνη του Ιστορικού αρχείου ΔΕΗ μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Αγυιάς αποτελεί ένας σημαντικό βιομηχανικό μνημείο της Κρήτης που συνδέεται με την ιστορία του εξηλεκτρισμού της. Στην Κρήτη ο υδροηλεκτρικός σταθμός από το 1929 συμβάλει αποφασιστικά στον εξηλεκτρισμό της ευρύτερης περιοχής μέχρι και το 2008 που κλείνει οριστικά. Άλλωστε πρόκειται από τους πρώτους και λίγους υδροηλεκτρικούς σταθμούς που υπάρχουν και επιβιώνουν μέχρι και σήμερα».

Ένας χρόνος λειτουργίας του ΜΥΗΣ Αγυιά – Τι μπορούν να δουν οι επισκέπτες

Ο εκθεσιακός χώρος ΜΥΗΣ Αγυιά στρέφει το βλέμμα των παιδιών με διαδραστικό τρόπο πίσω στην ιστορία εξηλεκτρισμού (1928- 1970) της πόλης, κεντρίζει το ενδιαφέρον τους σε θέματα μηχανικής και αρχιτεκτονικής ενός κτηρίου «μηχανή», τα εκπαιδεύει σχετικά με την υδροηλεκτρική παραγωγή και το είδους του εξοπλισμού της, τα εξοικειώνει σε θέματα παραγωγής και χρήσης Συμβατικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα ενημερώνει σε θέματα βιοποικιλότητας και αειφορίας περιβάλλοντος κ.α.

Μέσα από παιχνίδια γρίφων και κινητικά παιχνίδια οι μαθητές, ανάλογα την ηλικία τους, κατανοούν τι είναι ενέργεια, ποιες είναι οι πηγές της, πως μπορούμε να συμβάλλουμε στον περιορισμό της σπατάλης της, πόσο σημαντικός είναι τελικά ο ηλεκτρισμός στη ζωή μας, ενώ μέσω πειραμάτων ενεργειακών μετατροπών παράγουν ενέργεια από νερό.

Αρκεί να σημειωθεί ότι από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα, έχουν επισκεφτεί το ΜΥΗΣ Αγυιά πάνω από 1800 μαθητές σχολείων από όλο το νομό Χανίων, το νομό Ρεθύμνης αλλά και το νομό Ηρακλείου ενώ μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς αναμένονται οι μαθητές να φθάσουν το συνολικό αριθμό των 2500 ! Επιπρόσθετα, το Σταθμό έχουν επισκεφτεί φοιτητές ERASMUS από διάφορες χώρες της Ευρώπης και ενήλικες ημεδαπής και αλλοδαπής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook