«Την Νέα Υόρκη δεν την επέλεξα αλλά με επέλεξε εκείνη», είπε χαρακτηριστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Μιχάλης Κρομμυδάκης, παραδεχόμενος βεβαίως τον ανέκαθεν θαυμασμό του για την υπερδύναμη της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Σε ένα σύγχρονο κυνήγι του «αμερικανικού ονείρου», τον τελευταίο χρόνο εργάζεται ως σύμβουλος πολυεθνικών επιχειρήσεων, θέση από την όποια, όπως εξήγησε ο ίδιος, έχει τη δυνατότητα να βλέπει εκ των έσω πώς λειτουργεί η ανώτερη επιχειρηματική ηγεσία στις κορυφαίες εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μιχάλης, με καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης, σε ηλικία 18 ετών, το 2015, μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, από όπου αποφοίτησε πρώτος στη χρονιά του τέσσερα χρόνια αργότερα, εξασφαλίζοντας υποτροφία για τις επικείμενες τότε μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.

Έχοντας γίνει δεκτός από την Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης και από τη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας της Σχολής Φλέτσερ στην Βοστώνη, αποφάσισε να κάνει ένα διπλό μάστερ μιας και οι δύο Σχολές έτυχε να συνεργάζονται. Τον πρώτο χρόνο των σπουδών του έμεινε στη Βιέννη και τον επόμενο στη Βοστώνη.

Αναμνηστική φωτογραφία του Μιχάλη από την αποφοίτηση από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Σχολής Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Βοστώνη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μιχάλη Κρομμυδάκη

«Πέραν του θαυμασμού που είχα για τις ΗΠΑ μιας και είναι το κέντρο των πολιτικών, οικονομικών και επιχειρηματικών εξελίξεων παγκοσμίως και οι προοπτικές εξέλιξης και ανέλιξης είναι ασύγκριτες σε σχέση με την Ευρώπη, πάντα ένιωθα ότι ήθελα να δω άλλες νοοτροπίες και κουλτούρες και να αποκτήσω έναν πιο πολυδιάστατο τρόπο σκέψης ζώντας σε μια πιο πολυπολιτισμική κοινωνία», εξομολογήθηκε.

Και πρόσθεσε αναφορικά με την επακόλουθη των σπουδών εργασιακή απασχόληση: «Την Νέα Υόρκη δεν την επέλεξα αλλά με επέλεξε εκείνη, καθώς μετά τις σπουδές μου, αν και έστειλα εκατοντάδες αιτήσεις για δουλειά σε διάφορες πόλεις και κυρίως στη Βοστώνη όπου ένιωθα πιο άνετα, η πόλη στην οποία βρήκα την δουλειά που συνδύαζε τον τομέα που ήθελα με υψηλές απολαβές ήταν η Νέα Υόρκη».

Ο Μιχάλης Κρομμυδάκης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μιχάλη Κρομμυδάκη

Τον τελευταίο χρόνο εργάζεται ως σύμβουλος πολυεθνικών επιχειρήσεων στην CEO.works. Οπως μας εξήγησε, σε συνεργασία με τον εκάστοτε CEO, CFO και CHRO της κάθε επιχείρησης, βοηθάει τους senior partners της εταιρείας του να εντοπίσουν, να αναλύσουν και έπειτα να παράξουν προτάσεις σχετικά με την βελτίωση της οργανωτικής δομής, ανώτερης ηγεσίας, και της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού για τους πελάτες. «Το εργασιακό κλίμα εδώ, αν και απαιτητικό, είναι αρκετά ευχάριστο με σεβασμό προς τον εργαζόμενο. Μου αρέσει η λογική πως εργαζόμαστε με σκοπό την απόδοση κι όχι με την λογική 8ώρου», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά δε με την προσαρμογή του στην αμερικανική μητρόπολη, είπε στον «Εθνικό Κήρυκα»: «Εν αντιθέσει με την Βιέννη στην Ευρώπη, και ίσως και με την αρχική μετάβαση από τα Χανιά στην Αθήνα, η προσαρμογή μου στη Βοστώνη και μετέπειτα στη Νέα Υόρκη ήταν αρκετά ομαλή και γρήγορη».

Αποψη από το γραφείο του Μιχάλη στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μιχάλη Κρομμυδάκη

Η διάδραση και επαφή με πολλές κουλτούρες, οι αμέτρητες επιλογές ψυχαγωγίας και οι κοινωνικές γνωριμίες επισημάνθηκαν από τον Μιχάλη ως τα πλέον θετικά στοιχεία της διαβίωσης στη Νέα Υόρκη. Ο 25χρονος φιλόδοξος νέος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ζώντας στη Νέα Υόρκη νιώθεις πως έχεις δει όλον τον Κόσμο υπό μια έννοια λόγω της έντονης πολυπολιτισμικότητας», προσθέτοντας ότι «μπορείς να γνωρίσεις τα πιο απίθανα άτομα με απίστευτες γνώσεις στον τομέα μου μιας και η Νέα Υόρκη είναι το χρηματοοικονομικό κέντρο του Κόσμου και παράλληλα το κέντρο διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ. Κάθε μέρα νιώθεις πως κάτι μαθαίνεις, ενώ παράλληλα ενισχύεις και το κοινωνικό σου κεφάλαιο».

Από την άλλη, τα αγαπημένα του πρόσωπα, η ευκολία στις μετακινήσεις και το καλό φαγητό είναι τα στοιχεία εκείνα που του λείπουν στο νέο τόπο διαμονής του.  «Αν και η Νέα Υόρκη θεωρείται ένα από τα γαστρονομικά κέντρα παγκοσμίως με 73 εστιατόρια με αστέρι Michelin, τίποτα δεν συγκρίνεται με τα σουβλάκια της Αθήνας και τις παραθαλάσσιες ταβέρνες της ευρύτερης Αττικής», είπε χαριτολογώντας στο κλείσιμο της κουβέντας μας.

ekirikas.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook