Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου άλλαξαν τον βουλευτικό χάρτη στην Κρήτη όχι μόνο σε σχέση με τα – βραχύβιας διάρκειας – αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών της 21ης Μαΐου, αλλά και σε σχέση με την κατανομή των εδρών και τους βουλευτές με τους οποίους πορεύτηκε το νησί κοινοβουλευτικά την τελευταία τετραετία.

Πέρα από τις αλλαγές στους κομματικούς συσχετισμούς, πολλές έδρες στο νησί άλλαξαν χέρια, άλλες παρέμειναν στους προηγούμενους κατόχους και άλλες κατακτήθηκαν από τελείως νέα πρόσωπα.

Η ΝΔ αύξησε κατά 1 τις έδρες της και συγκεκριμένα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη πλήγμα χάνοντας έδρες από όλους τους νομούς πλην των Χανίων και μένοντας χωρίς εκπροσώπηση στο Ρέθυμνο. Το ΠΑΣΟΚ εκλέγει μετά τα χθεσινά αποτελέσματα 3 βουλευτές περισσότερους ενώ η εξέλιξη που προκάλεσε έντονο προβληματισμό ήταν η εκλογή στο Ηράκλειο ενός βουλευτή ακροδεξιού κόμματος.

Παραμένουν βουλευτές

  • Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ Χανιά)
  • Γιάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ Ρέθυμνο)
  • Λευτέρης Αυγενάκης (ΝΔ Ηράκλειο)
  • Μάξιμος Σενετάκης (ΝΔ Ηράκλειο)
  • Μανώλης Συντυχάκης (ΚΚΕ Ηράκλειο)
  • Γιάννης Πλακιωτακης (ΝΔ Λασίθι)
  • Παύλος Πολάκης (ΣΥΡΙΖΑ Χανιά)
  • Χαράλαμπος Μαμουλάκης (ΣΥΡΙΖΑ Ηράκλειο)

Νέοι βουλευτές

  • Σέβη Βολουδάκη (ΝΔ Χανιά)
  • Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης (ΝΔ Χανιά)
  • Μανώλης Χνάρης (ΠΑΣΟΚ Ρέθυμνο)
  • Κώστας Κεφαλογιάννης (ΝΔ Ηράκλειο)
  • Ελένη Βατσινά (ΠΑΣΟΚ Ηράκλειο)
  • Φραγκίσκος Παρασύρης (ΠΑΣΟΚ Ηράκλειο)
  • Κατερίνα Σπυριδάκη (ΠΑΣΟΚ Λασίθι)
  • Μιχάλης Γαυγιωτάκης (ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ Ηρακλείου)

Αποχωρούν από βουλευτές την τελευταία τετραετία

  • Βασίλης Διγαλάκης (ΝΔ Χανιά)
  • Σωκράτης Βαρδάκης (ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου)
  • Νίκος Ηγουμενίδης (ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου)
  • Ανδρέας Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ Ρέθυμνο)
  • Γιώργος Λογιάδης (ΜεΡΑ25)
  • Μανώλης Θραψανιώτης (ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου)

Χανιά

Το 2-1-1 του Μαΐου (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ αντίστοιχα) επέστρεψε στο 3-1 (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα) της τελευταίας τετραετίας. Το ΚΚΕ δεν κατάφερε να κρατήσει την έδρα που κέρδισε με απλή αναλογική και έτσι η αναλογία στα Χανιά επιστρέφει στην εκλογή 3 βουλευτών της ΝΔ και 1 του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κραταιά Ντόρα Μπακογιάννη με αύξηση μάλιστα των ψήφων της, παραμένει πρώτη εκλεγείσα βουλευτής, κάτι που δεν αποτελούσε έκπληξη. Τις άλλες δυο έδρες καταλαμβάνουν τα δυο νέα «entries» στις εκλογές του Μαΐου, που κατάφεραν με την πρώτη να κατακτήσουν θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Πρόκειται για τη Σέβη Βολουδάκη χήρα του αείμνηστου βουλευτή Μανούσου Βολουδάκη και ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης ο οποίος αφήνει την αυτοδιοίκηση για χάρη της Βουλής. Την έδρα του διατήρησε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης.

Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης «κλείδωσε» το αποτέλεσμα του Μαΐου, κατά το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την έδρα του μετά από 11 χρόνια και την… επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ. Παρά την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα προκειμένου να στηρίξει το κόμμα και κυρίως να στηρίξει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Ξανθού, σε αυτές τις δεύτερες εκλογές, ο στόχος δεν επετεύχθη.

Έτσι στο ένα από τα δύο βουλευτικά έδρανα που αντιστοιχούν στο Ρέθυμνο θα καθίσει ο βουλευτής πλέον ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χνάρης ο οποίος αποχαιρετά την αυτοδιοίκηση και περνά για πρώτη φορά στη Βουλή. Αντίθετα ο Γιάννη Κεφαλογιάννης, δε θα σηκωθεί καν από το δικό του έδρανο, καθώς διατήρησε την έδρα που κατείχε.

Ηράκλειο

Το πολιτικό τοπίο άλλαξε άρδην στο Ηράκλειο, όχι μόνο γιατί αποτέλεσμα της χθεσινής Κυριακής δε θυμίζει σχεδόν σε τίποτα τους πολιτικούς συσχετισμούς που υπήρχαν στο Ηράκλειο την τελευταία τετραετία, αλλά και γιατί οι Ηρακλειώτες ψηφοφόροι εξέλεξαν βουλευτή από ένα ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα.

Την τελευταία τετραετία το Ηράκλειο εκπροσωπείτο από 3 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ τους Χαράλαμπο Μαμουλάκη, Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκο Ηγουμενίδη, πλέον μένει μόνο με 1, τον Χαράλαμπο Μαμουλάκη. Μάλιστα, η κάλπη του Μαΐου έδινε και δεύτερη έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στον Σωκράτη Βαρδάκη, όμως το αποτέλεσμα δεν επαναλήφθηκε. Από εκεί και πέρα η ΝΔ, από δύο βουλευτές εκλέγει πλέον τρεις. Ειδικότερα παραμένουν στις θέσεις τους οι Λευτέρης Αυγενάκης και Μάξιμος Σενετάκης και την τρίτη θέση καταλαμβάνει με την πρώτη του προσπάθεια, ο νέος πλέον βουλευτής Κώστας Κεφαλογιάννης.

Το ΠΑΣΟΚ αύξησε τις έδρες του από 1 σε 2. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης που μένει να ανακοινωθεί αν κρατήσει ή όχι την έδρα στο Ηράκλειο. Αν δεν την κρατήσει παίρνει τη θέση του ο Φραγκίσκος Παρασύρης. Αν την κρατήσει, ο κ. Παρασύρης μένει εκτός Βουλής. Αντίθετα, όποια και αν είναι η απόφαση του Ν. Ανδρουλάκη, δεν επηρεάζεται η Ελένη Βατσινά που εκλέγεται ούτως ή άλλως.

Αμετακίνητος από τη θέση του παραμένει ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Ίσως ωστόσο το πιο αξιοσημείωτο γεγονός είναι η ανατροπή που συνέβη με την 8η έδρα που κατείχε ο Γιώργος Λογιάδης του ΜεΡΑ25 το οποίο έμεινε εκτός βουλής. Η ανατροπή δεν έγκειται στην απώλεια της έδρας από το ΜεΡΑ25 αλλά στο κόμμα που την κέρδισε. Για το χθεσινό αποτέλεσμα αυτό δεν ήταν κανείς προϊδεασμένος ούτε από τις εκλογές του Μαΐου αφού την έδρα αυτή κατάφερε να την πάρει το ακροδεξιό κόμμα Σπαρτιάτες. Θυμίζουμε ότι το κόμμα αυτό το έχει στηρίξει ανοιχτά και ο Η. Κασιδιάρης. Βουλευτής Ηρακλείου με τους Σπαρτιάτες, εξελέγη ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης.

Λασίθι

Και στο Λασίθι άλλαξαν χέρια οι έδρες πλην αυτής της ΝΔ την οποία διατηρεί σταθερά ο Γιάννης Πλακιωτάκης από το 2004. Τη δεύτερη έδρα πήρε από τα χέρια του Μανώλη Θραψανιώτη και του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία τετραετία, η εκλεγείσα πλέον βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Σπυριδάκη, επαληθεύοντας ουσιαστικά το ίδιο αποτέλεσμα που ανέδειξε η κάλπη της 21ης Μαΐου.

Ειδικότερα τα τελικά αποτελέσματα στο νησί έχουν ως εξής

Χανιά

Ρέθυμνο

Ηράκλειο

Λασίθι

Δείτε εδώ όλους τους εκλεγέντες βουλευτές και τα αποτελέσματα ανά Π.Ε. και δήμο στην Κρήτη και στην επικράτεια

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook