Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Οι εικόνες των εκτάσεων στο οροπέδιο Ασκύφου στα Σφακιά, με τους ξεραμένους πρίνους είναι αποκαρδιωτικές. Ειδικά εάν συνυπολογιστεί πως ανάλογες εικόνες υπάρχουν και στα ορεινά προς τον Καλλικράτη, αλλά και προς περιοχές του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου.

Σε τεράστιες δασικές εκτάσεις , οι πρίνοι απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ όπως είπαν στο Flashnews.gr κάτοικοι των Σφακίων, ήδη πλήττονται και άλλα καρποφόρα δέντρα αλλά και θαμνώδης βλάστηση μειώνοντας στο ελάχιστο την διαθέσιμη βοσκήσιμη ύλη, δημιουργώντας έντονα οικονομικά προβλήματα στους κτηνοτρόφους, αλλά και στους αγρότες και το περιβάλλον.

Όπως είπε στο Flashnews.gr η προισταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη, υπεύθυνο για αυτή την καταστροφή είναι ένα έντομο που ονομάζεται  Lymantria dispar L το οποίο μοιάζει με την κάμπια των πεύκων.

Η Lymantria dispar L. είναι ένα πολυφάγο έντομο με κύριο ξενιστή το πουρνάρι, που προσβάλλει διάφορα δασικά πλατύφυλλα και κωνοφόρα είδη, οπωροφόρα και θάμνους. Το έντομο έχει μία γενεά ανά έτος. Οι προνύμφες του εκκολάπτονται την άνοιξη και η παρουσία τους είναι εμφανής συνήθως έως τον Ιούνιο. Η έξοδος των ενήλικων συμβαίνει από τον Ιούνιο – Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Όμως η κα Σκλαβάκη επεσήμανε ότι ενώ η κατάσταση ήταν σχετικά ελεγχόμενη στις δασικές αυτές εκτάσεις, υπάρχει η υποψία ότι τα τελευταία χρόνια το έντομο αυτό αντί για μια γενιά ανά έτος, αναπτύσσει δύο ή και περισσότερες, πιθανόν λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Εάν – επεσήμανε η κα Σκλαβάκη – η προσβολή των πρίνων είναι όπως παλαιότερα, τότε τα φυτά επανέρχονται και ξαναπρασινίζουν, αλλά εάν ενταθεί η δράση του εντόμου, με πολλές γενιές μέσα σε έναν χρόνο, τότε το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και επιπλέον αφού τραφεί με τους πρίνους το έντομο στρέφεται σε αναζήτηση τροφής και σε καρποφόρα δέντρα.

Ήδη η Διεύθυνση Δασών Χανίων έχει ενημερώσει το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών στην Αθήνα και τις τελευταίες ημέρες, μετά από τηλεδιάσκεψη με ερευνητές του Ινστιτούτου αποφασίστηκε η σύνταξη και εκπόνηση προγράμματος εκτεταμένης επέμβασης στις δασικές εκτάσεις, με στόχο η καταπολέμηση του εντόμου να γίνει την Άνοιξη του 2024 όταν θα ξεκινήσει η αρχική δράση του με τις προνύμφες.

Το έντομο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, με ψεκασμούς φυλλώματος σκευασμάτων του βιολογικού Bacillus thuringiensis αλλά λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στις δασικές εκτάσεις θα χρειαστούν και άλλες τεχνικές.

Μάλιστα έχει ενημερωθεί και το Υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο το πρόγραμμα που θα εκπονηθεί από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Αθηνών να χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο και με πεδίο εφαρμογής ολόκληρη την Κρήτη.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κληθούν και οι δήμοι στις εκτάσεις των οποίων υπάρχει το πρόβλημα  προκειμένου να συζητηθούν τρόποι εμπλοκής τους στο πρόγραμμα καταπολέμησης της συγκεκριμένης κάμπιας που απειλεί όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την οικονομία των ημιορεινών και ορεινών περιοχών της Κρήτης.

Φωτογραφία από Светлана από το Pixabay

Να σημειωθεί ότι πριν από αρκετά χρόνια ανάλογο πρόγραμμα καταπολέμησης του εντόμου Lymantria dispar L είχε εφαρμοστεί από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης σε έκταση 234.000 στρεμμάτων στην Χαλκιδική με πολύ καλά αποτελέσματα.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook