Αντιδράσεις   έχουν  προκληθεί στη Βουλγαρία εξαιτίας της  απόφασης της κυβέρνησης της Σόφιας να προχωρήσει στην προμήθεια νέου πυρηνικού αντιδραστήρα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε πως η χώρα του θα προμηθευτεί έναν ατομικό αντιδραστήρα από τη Ρωσία παρότι είχε επανειλημμένως αποκλείσει κάθε «πυρηνική» συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο ατομικός αντιδραστήρας θα εξοπλίσει τον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε, ωστόσο  ο ίδιος δεν απέκλεισε μια ενδεχόμενη εγκατάσταση του αντιδραστήρα στο γνωστό  Κοζλοντούι.
Την ίδια στιγμή οι  Βρυξέλλες και η  Ουάσιγκτον  κατηγορούν τη Βουλγαρία ότι προσδένεται ολοένα και περισσότερο στο ενεργειακό άρμα της Ρωσίας.

Να σημειωθεί πως η Βουλγαρία εξαρτάται από τη Ρωσία στις εισαγωγές πετρελαίου κατά 89%, φυσικού αερίου κατά 100%, ενώ 100% ρωσικό είναι και το πυρηνικό καύσιμο που χρησιμοποιείται στο Κοζλοντούι.

Ρωσικής προέλευσης, σύμφωνα με το newsbomb.gr, είναι  και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook