Ιδιαίτερα ενισχυμένα τα αντιπυρικά μέτρα στα Χανιά, για φέτος το καλοκαίρι.

Σε ένα πολύ σημαντικό βήμα προχώρησε το Πυροσβεστικό Σώμα Χανίων, με τη διάθεση δύο εναέριων ελικοπτέρων τα οποία θα είναι στη διάθεση της υπηρεσίας σε κάθε απειλή πυρκαγιάς.

Πρόκειται για το ελικόπτερο «ERICCSON» που θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο για επιχειρήσεις σε περιοχές με έντονο ανάγλυφο όπως η Κρήτη.

Το συγκεκριμένο ελικόπτερο  μπορεί να μεταφέρει θαλασσινό και γλυκό νερό, επιβραδυντικό υγρό, ή και αφρό μέχρι 10 τόνους, σε μια ειδική δεξαμενή ενσωματωμένη κυριολεκτικά στη δομή του ελικοπτέρου.

Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης δεξαμενής, δίνει την δυνατότητα στον χειριστή να επιλέξει την ποσότητα και τη διάρκεια της ρίψεως ανάλογα με το μήκος του μετώπου της φωτιάς και το είδος της φλεγόμενης ύλης.Unmute

Η δυνατότητα πολλαπλών ρίψεων με βολές ακριβείας έχει καθιερώσει το ελικόπτερο Ericsson  ως το πλέον ενδεδειγμένο μέσο αεροπυρόσβεσης σε κατοικημένες περιοχές, καθώς η δυνατότητα ελέγχου της ποσότητας νερού σε κάθε ρίψη δεν θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων.

Να σημειωθεί πως με τον ειδικό σωλήνα που διαθέτει, το συγκεκριμένο πυροσβεστικό ελικόπτερο μπορεί να αντλήσει νερό και από μικρές επιφάνειες, ακόμη και από βυτιοφόρο!

Η ταχύτητα ταξιδιού του, φτάνει στα 170 χιλιόμετρα την ώρα και η ακτίνα δράσης του τα 370 χιλιόμετρα, ενώ διαθέτει αυτονομία πτήσης για 2,5 ώρες.

Παράλληλα, στα Χανιά κατέφτασε και το πολύ επιτυχημένο επιχειρησιακό «KAMOV» μεσαίου τύπου, το οποίο είναι περισσότερο ευέλικτο σε δυσπρόσιτες περιοχές λόγω του μικρότερου μεγέθους.

Επίσκεψη στην 115 Πτέρυγα Μάχης πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023, από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νικόλαο Καλογερή, τον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Χανίων κ. Ξενοφών Τσιλιμιγκάκη και τον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κ. Ιωάννη Βερυκοκίδη.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωσή τους από εκπροσώπους της 115 ΠΜ και των εταιριών που διαθέτουν τα μισθωμένα εναέρια μέσα τα οποία είναι διαθέσιμα για την φετινή αντιπυρική περίοδο 2023. Η ενημέρωση έγινε από στελέχη των εταιριών που εκτελούν το συγκεκριμένο έργο, καθώς και από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε δηλώσεις του ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Χανίων επεσήμανε τα εξής: «Όπως έχει ανακοινωθεί, τη φετινή αντιπυρική περίοδο το Πυροσβεστικό Σώμα θα έχει στη διάθεσή του περισσότερα μέσα αεροπυρόσβεσης. Εθνικά και μισθωμένα. Η συμβολή των εναέριων μέσων είναι σημαντική, γιατί στις πυρκαγιές συμβάλλουν στη μείωση του πυροθερμικού φορτίου ώστε οι επίγειες δυνάμεις να μπορούν να προσεγγίσουν στις εστίες, για την τελική τους κατάσβεση. Είμαστε σε συνεχή επαφή με όλους τους συναρμόδιους φορείς, γι’αυτό άλλωστε βρισκόμαστε και εδώ σήμερα και κυρίως με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι η διαχείριση των κρίσεων και οι καταστροφές αντιμετωπίζονται καλύτερα όταν οι δυνάμεις όλων μας είναι ενωμένες».

Με τη σειρά τους ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κάλυψη της φετινής αντιπυρικής περιόδου με εναέρια μέσα. Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος συνεχάρησαν τα πληρώματα των 2 μέσων κα τους ευχήθηκαν υγεία και μια επιτυχημένη αντιπυρική χρονιά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook