Η Μυρτιά, το πατρογονικό χωριό του Νίκου Καζαντζάκη, μόλις 15 χιλ. νοτίως του Ηρακλείου, φοράει την προσεχή εβδομάδα τα γιορτινά της για να γιορτάσει τα 40 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, που βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία της. Οι εκδηλώσεις, όλες παραγωγές του Μουσείου Καζαντζάκη, είναι ανοικτές και δωρεάν για το κοινό.

Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε τη Δευτέρα 10 Ιουλίου στις 21.00 με την επίσημη πρώτη παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Νικηφόρος Φωκάς» του Νίκου Καζαντζάκη από εννεαμελή θίασο του Θεάτρου των Vivi σε σκηνοθεσία του Τηλέμαχου Μουδατσάκη. Πρόκειται για ένα υπαρξιακό – ποιητικό δράμα με ιστορικό φόντο που η συγγραφή του άρχισε το 1915, αλλά εκδόθηκε το 1927.

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου οι επισκέπτες από τις 18.00 θα έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν ή να γνωρίσουν από την αρχή τα τέσσερα πολύ επιτυχημένα φεστιβάλ Ταξιδεύοντας… που διοργάνωσε στο παρελθόν το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και ήταν αφιερωμένα σε μερικές χώρες (Ισπανία, Αγγλία, Ρωσία, Κίνα) από τις πολλές που ταξίδεψε και έγραψε γι’ αυτές ο μεγάλος συγγραφέας. Η εκδήλωση αυτή είναι πολυθεματική με πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας-installation, Παιδική ζώνη με κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, Καλλιτεχνικά δρώμενα σε θεματικούς σταθμούς και Γαστρονομικό έθνικ περίπλου.

Την Κυριακή 16 Ιουλίου στις 20.30 η Vamos Orchestra θα χαρίσει στο κοινό μια μοναδική μουσική βραδιά. Ο Θανάσης Παπαθανασίου στη Διεύθυνση/Ενορχήστρωση με σολίστ τον Τάσο Αποστόλου και την Άννα Κώτη και 22 μουσικούς οργάνωσαν ένα μουσικό ταξίδι στα χρόνια του Καζαντζάκη. Είναι μια προσπάθεια γνωριμίας με μεγάλες μουσικές στιγμές που έμειναν αποτυπωμένες στο χρονολόγιο του πολιτισμού μας από χώρες που έζησε ή επισκέφτηκε ο συγγραφέας κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Οι επετειακές εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυρτιάς και του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικείων Επιχειρηματιών Κρήτης. Χορηγοί μεταφορών ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου, Minoan Lines, Aegean Airlines και χορηγοί φιλοξενίας Itanos Hotel και Villa Orestis. Το έργο του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη υποστηρίζεται σταθερά από τον Μέγα Χορηγό του, κ. Ευάγγελο Μαρινάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook