Η Τρόικα δεν είναι επαρκώς διαφανής στον τρόπο λειτουργίας της και δεν φαίνεται να πετυχαίνει ιδιαίτερα αποτελέσματα. Θα πρέπει να είναι περισσότερο υπόλογη ενώπιον των εκλεγμένων» είπε ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, εξηγώντας του λόγους της πρωτοβουλίας να κληθούν «σε απολογία» οι τρεις αξιωματούχοι.

Στην παταγώδη αποτυχία των μέτρων που επέβαλλε η τρόικα αναφέρεται και η ευρωβουλευτής Ελίζα Φερέιρα από την Πορτογαλία διαπιστώνοντας ότι «όσο περισσότερο εφαρμόζει η Ελλάδα τα μέτρα του Μνημονίου, τόσο περισσότερο βουλιάζει στην ύφεση».

Ωστόσο, όπως διαπιστώνει ο συντάκτης του άρθρου που φιλοξενεί τις παραπάνω απόψεις οι επικεφαλής της τρόικας «άκαμπτοι στις θέσεις τους [...] δεν αποσταθεροποιήθηκαν και υπερασπίστηκαν τις αρετές της λιτότητας».

Το άρθρο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δυσχερή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι Έλληνες πολίτες με την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον χαρακτηριστικό μεσότιτλο «Άνθρωποι ξεθεωμένοι» για να υπογραμμίσει ότι «για την επιτυχία της οικονομίας είναι απαραίτητη η κοινωνική δικαιοσύνη».

Ειδικότερα, στην «ακρόαση» στην οποία προσκλήθηκε η τρόικα από τους Ευρωβουλευτές της σοσιαλιστικής ομάδας στις Βρυξέλλες, αναφέρεται άρθρο του ιστότοπου Μεντιαπάρτ, του οποίου ιδρυτής είναι ο πρώην διευθυντής της Μοντ, Εντουϊ Πλενέλ.

Με τίτλο «η ελληνική Τρόικα δέχεται πιέσεις από τους ευρωβουλευτές», ο συντάκτης Λουντοβίκ Λαμάν, υπογραμμίζει ότι «είναι η πρώτη φορά» που καλούνται για να υπερασπισθούν την αποτελεσματικότητα της δράσης τους οι υπεύθυνοι τέτοιου επιπέδου.

Πρόκειται, προσθέτει, για τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμουσεν και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν.

«To τρίο αυτό, άγνωστο για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων, καθορίζει εδώ και δύο χρόνια περίπου τις βασικές επιλογές για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση», επισημαίνει ο συντάκτης και προσθέτει:

«Τα αποτελέσματά τους είναι δύσκολο να τα υπερασπισθεί κανείς στη χώρα, αφού η ύφεση έφθασε το 6,7% το 2011, η δε ανεργία ξεπέρασε το 21% στις αρχές του τρέχοντος έτους, ενώ παραμένουν ακόμη έντονες οι ανησυχίες για το μέλλον της χώρας».

Μη κολακευτική για τους τρεις αξιωματούχους είναι και η περιγραφή της ακρόασης.

«Απαντούν σε δεκάδες ερωτήματα των ευρωβουλευτών σε αγγλικά που δεν είναι πάντα σαφή, χωρίς να σηκώσουν το κεφάλι από τις σημειώσεις που τους έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοί τους» λέει ο συντάκτης.

Ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, εξηγεί τους λόγους της πρωτοβουλίας αυτής των σοσιαλιστών να κληθούν σε «απολογία» οι τρεις αξιωματούχοι:

«Η Τρόικα», λέει ο Χ.Σβόμποντα «δεν είναι επαρκώς διαφανής στον τρόπο λειτουργίας της και δεν φαίνεται να πετυχαίνει ιδιαίτερα αποτελέσματα. Θα πρέπει να είναι περισσότερο υπόλογη ενώπιον των εκλεγμένων και αυτή η συνάντηση αποτελεί ένα πρώτο ταπεινό βήμα».

«Οι τρεις άνδρες της Τρόικας μου θυμίζουν τους τρεις πιθήκους ενός κινέζικου μύθου: δεν βλέπουν, δεν ακούν, δεν μιλούν ...» δήλωσε από πλευράς του ο ευρωβουλευτής Ρόμπερτ Γκέμπελς από το Λουξεμβούργο, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα.

«Όσο περισσότερο εφαρμόζει η Ελλάδα τα μέτρα του Μνημονίου, τόσο περισσότερο βουλιάζει στην ύφεση. Θα αναγνωρίσει άραγε κάποτε η Τρόικα ότι έχει πάρει λάθος δρόμο;» αναρωτιέται η ευρωβουλευτής Ελίζα Φερέιρα από την Πορτογαλία.

 

in.gr