Ο ΕΦΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει την καταβολή των αυξημένων ποσών σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου έως και την 30η Ιουνίου 2022, έλαβαν την πρώτη σύνταξη και εκκρεμούσε ο υπολογισμός των επιπλέον εισφορών που είχαν καταβάλλει.

Σε μερικές περιπτώσεις η αναμονή για την προσαύξηση έφτανε και τα επτά χρόνια, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται αναδρομικά της τάξεως των 30.000 ευρώ.

Τα ποσά θα πιστώνονται σταδιακά στους δικαιούχους έως το τέλος του καλοκαιριού, με στόχο οι εκκρεμότητες – που αγγίζουν τις 15.000 – να έχουν απομειωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Τι ισχύει για την παράλληλη ασφάλιση

Παράλληλη ασφάλιση:

* Προτεραιότητα νέες συντάξεις

* Εν αναμονή δικαιούχοι είναι 55.000

* Ολοκλήρωση διαδικασίας στο τέλος του έτους

* Βασικές κατηγορίες δικαιούχων αναδρομικών

Ασφαλισμένοι ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση ΟΑΕΕ

Ασφαλισμένοι ΕΤΑΑ (Γιατροί- Μηχανικοί) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο

Προσαύξηση μόνο όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από 13-5-2016 και μετά

Η προσαύξηση υπολογίζεται με 0,075%

Το πρόβλημα αφορά όλους εκείνους τους συνταξιούχους, οι οποίοι έλαβαν σύνταξη πριν από την έναρξη λειτουργίας του νόμου 4387/16, δηλαδή πριν από την 13η Μαΐου 2016.

Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, οι οποίοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είχαν παράλληλη ασφάλιση, λόγω του συγκεκριμένου νόμου, δικαιούνται προσαύξησης, επί της σύνταξης που έχουν ήδη λάβει και αυτό με τον επανυπολογισμό των συντάξεων από 1/1/2019.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook