Δανάη Σολανάκη Δανάη
Σολανάκη

Την αντιπεριφέρεια Χανίων επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, όπου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή και τους βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη και Σέβη Βολουδάκη.

Κεντρικό σημείο στη συζήτηση αποτέλεσε το έργο του ΒΟΑΚ, το οποίο όπως ανέφεραν ο υφυπουργός και οι υπουργοί για το κομμάτι των Χανίων, πρόκειται να συμβασιοποιηθεί προς το τέλος του 2023, με την προσωρινή αναδοχή να πραγματοποιείται περί τα τέλη του Σεπτέμβρη.

Παράλληλα, μελετώνται και άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως η σύνδεση αεροδρομίου με Σούδα μέσω ΒΟΑΚ, έργο το οποίο προϋποθέτει την οριστικοποίηση των μελετών του ΒΟΑΚ αλλά και την επίλυση του θέματος Εθνικής Άμυνας, καθώς η παρούσα μελέτη τοποθετεί το έργο κοντά στη στρατιωτική βάση. Με ορισμένες αλλαγές και την επανυποβολή της μελέτης, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα προχωρήσει σύντομα το έργο σύνδεσης αεροδρομίου- Σούδας.

Παράλληλα, συζητήθηκαν ζητήματα όπως η παράκαμψη Κισσάμου, η κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων μέσω ΣΔΙΤ στο Καστέλι, το φράγμα Ταυρωνίτη, η γέφυρα του Κερίτη, εκκρεμότητες σε σχέση με λιμνοδεξαμενές κ.α.

Ο κ. Ταχιάος, σε σχετική του δήλωση ανέφερε ότι «μεγάλα έργα ξεκινούν αυτή τη στιγμή στην Κρήτη, τα οποία θα λύσουν χρονίζοντα προβλήματα. Μέσα σε αυτά είναι και ο ΒΟΑΚ, ένα έργο το οποίο θα συμβασιοποιηθεί περίπου στο τέλος της χρονιάς, καθώς θα υπάρξει προσωρινός ανάδοχος για το κομμάτι των Χανίων στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη.

Πρόκειται για έργα τα οποία θα τρέξουν πολύ γρήγορα, γιατί πρέπει να απορροφηθούν οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης. Παράλληλα, μελετώνται και άλλα, πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία όμως προϋποθέτουν την οριστικοποίηση των μελετών του ΒΟΑΚ. Ζητήματα όπως η σύνδεση Αεροδρομίου- Σούδας και η παράκαμψη Κισσάμου».

Με τη σειρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, δήλωσε ότι «Η σύνδεση Αεροδρομίου- Σούδας δεν έχει παγώσει. Η μελέτη προχώρησε, την είδαμε και ολοκληρωμένη και θεωρώ ότι ότι είναι μία καλή μελέτη. Υπάρχει ένα θέα που αφορά τη στρατιωτική βάση αλλά με μερικές αλλαγές και την επανυποβολή της μελέτης αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε σύντομα την προμελέτη και περιβαλλοντική μελέτη του έργου.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, η οποία για εμάς είναι πολύ σημαντικό θέμα, θα βρεθεί στα πλαίσια του υπό παραχώρηση έργου».

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας για την εξέλιξη των έργων δήλωσε ότι «Τα έργα χρειάζονται μελέτες οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει. Είμαστε κοντά στο να προχωρήσουμε σε δημοπρατήσεις και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα. Την προηγούμενη τετραετία βάλαμε πράγματα στο χάρτη τα οποία δεν υπήρχαν, όπως η παράκαμψη Κισσάμου και η σύνδεση αεροδρόμιο- Σούδα. Όλα αυτά βρίσκονται σε μία σειρά και προχωρούν. Τα μεγάλα έργα των Χανίων την επόμενη πενταετία θα δουν κολοσσιαία διαφορά».

Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης τόνισε παράλληλα και τη σπουδαιότητα των μελετών και για τα νέα σχολικά κτίρια στο Καστέλι μέσω ΣΔΙΤ, ενώ δήλωσε ότι «δική μας δουλειά είναι να εφαρμόζουμε την αντίστοιχη πίεση ώστε να τηρηθούν θα χρονικά πλαίσια και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις». Δήλωση, την οποία υποστήριξε και η Σέβη Βολουδάκη στη δική της τοποθέτηση.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, βρέθηκε το ΤΕΕ δυτικής Κρήτης όπου μίλησε με τον Πρόεδρο, Σπύρο Σοφιανό.

yπενθυμίζεται ότι το παρών έδωσε και στον Κερίτη, για την επιθεώρηση των έργων κατασκευής νέας γέφυρας στην περιοχή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook