Την απόκοσμη ομορφιά που έχουν οι τελευταίες φάσης της ζωής ενός άστρου κατέγραψε το τηλεσκόπιο James Webb δίνοντάς μια εικόνα από το μέλλον του Ήλιου σε περίπου 4-5 δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα.

Το τηλεσκόπιο στράφηκε προς το Νεφέλωμα του Δακτυλίου, ένα γνωστό αντικείμενο στον αστερισμό της Λύρας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2.600 ετών φωτός από τη Γη.

Το νεφέλωμα σχηματίστηκε όταν ένα ετοιμοθάνατο αστέρι εκτόξευσε μεγάλο μέρος της ύλης του στο Διάστημα, δημιουργώντας χρωματιστά δαχτυλίδια, φυσαλίδες αερίων που διαστέλλονται και λεπτεπίλεπτα νέφη, αναφέρει ο Guardian.

ring_nebula_1

ring_nebula_2
Ένα από τα άστρα στο κέντρο του νεφελώματος

ring_nebula_3
Λεπτομέρεια από το νεφέλωμα

Τα νεφελώματα αυτά ονομάζονται πλανητικά νεφελώματα, όρος κατάλοιπο από τις πρώτες ημέρες της αστρονομίας, όταν οι αστρονόμοι με αδύναμα τηλεσκόπια που είχαν πίστευαν ότι έμοιαζαν με άστρα και τους πλανήτες τους.

Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης από την κάμερα εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας του τηλεσκοπίου (Nircam), δείχνουν τη δομή του νεφελώματος, αλλά και την εσωτερική περιοχή γύρω από τον λευκό νάνο στο κέντρο.

Οι πολύχρωμες ζώνες δημιουργούνται από χημικά στοιχεία που εκπέμπουν φως σε διαφορετικά μήκη κύματος. Τα χρώματα δεν είναι  φυσικά, ό,τι δηλαδή θα βλέπαμε με γυμνό μάτι.

Μια παρόμοια εικόνα θα έχει και ο Ήλιος, όταν προς το τέλος της ζωής του θα διασταλλεί και στη συνέχεια θα συρρικνωθεί ώστε να γίνει ένας λευκός νάνος.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook