Μόλις δύο μοίρες εκτός ευθυγράμμισης είναι η κεραία του Voyager 2 που από το 1977 ταξιδεύει στο ηλιακό σύστημα και πλέον έξω από αυτό. Αλλά αυτές οι δύο μοίρες ήταν αρκετές για να χαθεί η επικοινωνία με το διαστημόπλοιο από τις 21 Ιουλίου.

Η NASA διατηρεί την αισιοδοξία της και περιμένει ως τις 15 Οκτωβρίου, όταν το ίδιο το διαστημόπλοιο θα προσπαθήσει να «βρει» τη Γη και να στρέψει προς τα εκεί την κεραία του.

Την Τρίτη, η αμερικανική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι εντόπισε το «καρδιοχτύπι» του Voyager 2, ένα σταθερό, επαναλαμβανόμενο σήμα. Αυτό δίνει μια πρώτη ένδειξη ότι το διαστημόπλοιο λειτουργεί και ότι μπορεί να αποκατασταθεί η κανονική επικοινωνία, αν και θα γνωρίζουμε περισσότερα τον Οκτώβριο.

Ως τότε η NASA «βομβαρδίζει» την περιοχή όπου περίπου βρίσκεται με σήματα, μήπως το διαστημόπλοιο τα εντοπίσει. Σχεδόν ψάχνει έναν ψύλλο στα άχυρα, 20 δισ. χιλιόμετρα από τη Γη, όπου βρίσκεται το Voyager. Λόγω της απόστασης, το σήμα χρειάζεται περίπου 18 ώρες για το ταξίδι ανάμεσα στη Γη και το διαστημόπλοιο.

Το «πολύ σκληρό για να πεθάνει» διαστημόπλοιο έχει δώσει τόσα πολλά στους επιστήμονες και θα μπορούσε να το κάνει για αρκετά χρόνια ακόμη.

Το Voyager 2 και το δίδυμό του Voyager 1 τη δεκαετία του ΄80 ταξίδεψαν στους πλανήτες του Ηλιακού συστήματος πέρα από τον Δία χάρη σε μια σπάνια ευθυγράμμιση που συμβαίνει περίπου κάθε 176 χρόνια.

Πέρασαν από τον Δία και τον Κρόνο, φωτογραφίζοντας για πρώτη φορά από κοντά τους δύο πλανήτες. Αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, ότι η Ιώ, ο δορυφόρος του Δία, είναι γεμάτος ηφαίστεια και ότι η Ευρώπη, επίσης στον Δία, είναι καλυμμένη από πάγους και αυλακώσεις. Φωτογράφισαν από κοντά τους χιλιάδες μικρούς δακτύλιους που σχηματίζουν τα δαχτυλίδια του Κρόνου.

io
Η Ιώ, ένας από τους τέσσερις μεγάλους δορυφόρους του Δία

kronos_dahtylidia
Οι χιλιάδες δακτύλιοι που αποτελούν τα δαχτυλίδια του Κρόνου

Το Voyager 2 συνέχισε στον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Ένας άχρωμος κόσμος ο πρώτος, γαλάζιος με θυελλώδεις ανέμους και μια τεράστια μαύρη κηλίδα με ανέμους ταχύτητας 2.000 χιλιομέτρων την ώρα ο δεύτερος.

Το 1990, αφού πέρασε τον Ποσειδώνα και πριν κλείσουν οι κάμερες για οικονομία ενέργειας, το Voyager 2 έστρεψε την κάμερά του προς τη Γη. Η ακτίνα που φαίνεται διαγώνια είναι σφάλμα της κάμερας, αλλά η μικρή κηλίδα είναι η Γη από απόσταση 5 δισ. χιλιομέτρων.

pale_blue_dot

Και τα δύο διαστημόπλοια έχουν βγει από την ηλιόσφαιρα, μια «φυσαλίδα» που δημιουργεί ο Ήλιος, το Voyager 1 το 2012 και το 2 έξι χρόνια αργότερα.

Το Voyager 2 είναι ακόμη σε λειτουργία χάρη στην πυρηνική μπαταρία του. Η NASA πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα μεταθέσει μια προγραμματισμένη για φέτος διακοπή λειτουργίας οργάνων του Voyager 2 τουλάχιστον το 2026, γιατί ακόμη στέλνουν πολύτιμες πληροφορίες στη Γη. Το οριστικό κατέβασμα του διακόπτη σε όλα τα όργανα θα γίνει μετά το 2030.

record-diagram

Πάνω και στα δύο διαστημόπλοια υπάρχει μια συσκευή σαν πικάπ με ένα χρυσό δίσκο που έχει εικόνες, ήχους και χαιρετισμούς από τη Γη. Κάποια ημέρα, σε έναν μακρινό άστρο κάποιος μπορεί να τα ακούσει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook