φωτο αρχείου

Με το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων να πραγματοποιηθεί στα Χανιά «Λευκή Νύχτα» τάχτηκε κατα πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Χανίων στην συνεδρίασή του την Τετάρτη 9/8.

Αντίθετοι στην εφαρμογή της «Λευκής Νύχτας» στα Χανιά δηλώνουν ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων και το ΕΚΧ.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ., μέλη του συνδέσμου ιδιωτικών υπαλλήλων εξέφρασαν την ένστασή τους στην προτεινόμενη από τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, εφαρμογή της «Λευκής Νύχτας» την Τρίτη 22 Αυγούστου, κατά την οποία οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις αγορές τους μέχρι αργά το βράδυ καθώς εκείνη την ημέρα τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 23.00.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων κάνοντας παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων ζήτησε να μην εφαρμοστεί ο σχεδιασμός της Λευκής Νύχτας που βοηθάει να διευρυνθεί και ουσιαστικά να καταπατηθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και κατ’ επέκταση να καταπατηθούν τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων.

Όπως είπε: «Δεν είναι οι δύο ώρες παραπάνω. Ήδη οι εμποροϋπάλληλοι δουλεύουν με μεγάλη πίεση. Με τέτοιες πρακτικές βοηθάμε να καταπατηθεί γενικότερα το 8ωρο. Σταθείτε στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων και των μικροεμπόρων. Η Λευκή Νύχτα εφαρμόστηκε με πλήρη αποτυχία πέρσι καθώς η πλειοψηφία των μικροεμπόρων ήταν κλειστή»

Ο πρόεδρος του ΕΚΧ, Γ. Μανωλικάκης τοποθετήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. λέγοντας ότι: «Ο κάθε εμποροϋπάλληλος έχει από πίσω μια οικογένεια. Σε μια ημέρα που είναι ήδη διπλή σε ωράριο αυτό σημαίνει μια μέρα εξόντωσης»

Απο την πλευρά της η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Δώρα Κυριακάκη τόνισε:

Και εμείς είμαστε εργαζόμενοι και έχουμε και εμείς οικογένειες και παιδιά. Δεν καταπατάμε το ωράριο. Θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι γι’ αυτό. Ο θεσμός πέρσι έγινε με επιτυχία σε όλη την Ελλάδα. Όταν ο κόσμος βγαίνει έξω είναι κέρδος για όλους. Εγώ είμαι στα δύσκολα και στα εύκολα στο πλάι του προσωπικό μου, δεν καταπατάμε τα δικαιώματά τους. Θα πληρωθούν όλοι και κανείς δε θα βγει χαμένος από αυτό. Να πω εξάλλου ότι εισπράττω και από τον κόσμο ότι θέλει να γίνει η «Λευκή Νύχτα».

Θετικοί προς την εφαρμογή της Λευκής Νύχτας και την παράταση δηλαδή του ωραρίου για δύο ώρες στις 22 Αυγούστου, δήλωσαν ο δήμαρχος Χανίων, ο κ. Τσαπάκος, ο κ. Φραγκάκης και ο κ. Βάμβουκας. Το πνεύμα της τοποθέτησής τους ήταν κοινό. Όπως είπαν πέρσι η Λευκή Νύχτα λειτούργησε και κατέγραψε θετικά αποτελέσματα, δε θεωρούν ότι στην προκειμένη περίπτωση καταπατώνται τα δικαιώματα ή το ωράριο των εργαζομένων, από τη στιγμή που τηρούνται και αποδίδονται τα νόμιμα. Ενώ υποστήριξαν ότι η μέρα αυτή στηρίζει περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δεδομένο ότι οι περσινές εισπράξεις της Λευκής Νύχτα ήταν, σύμφωνα με τους εμπόρους, εφάμιλλες των Χριστουγέννων.

Την αντίθεσή τους δήλωσαν εκ μέρους τριών παρατάξεων οι κ.κ. Σαρρής, Βουρλάκης και Μαράκης.

Ο κ. Σαρρής είπε πως τάσσονται στο πλάι των εργαζομένων και ότι η «Λευκή Νύχτα» σε αποτελεί λύση όταν οι εργαζόμενοι δεν έχουν χρήματα για αγορές. Ο κ. Βουρλάκης ανέφερε πως και πέρισυ από την Λευκή Νύχτα ωφελήθηκαν λίγες επιχειρήσεις και όχι η πλειοψηφία που είναι μικρές. Παράλληλα εξέφρασε την βεβαιότητα πως στόχος είναι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου. Τέλος ο κ. Μαράκης τάχτηκε στο πλευρό των εργαζομένων λέγοντας πως με τέτοιες δράσεις καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα ενώ το πρόβλημα είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν χρήματα για αγορές.

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook