Μέχρι τη Μ.Τρίτη 10 Απριλίου πρέπει να έχει ψηφιστεί το σύνολο των ν/σ για τα οποία έχει δεσμευθεί η χώρα έναντι των δανειστών, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης.

Σχετικά με το PSI, αυτό εξελίσσεται ικανοποιητικά, αφού σε αυτό έχει υπαχθεί το 97% του συνόλου των ελληνικών ομολόγων αξίας 205,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ομόλογα ύψους 199 δισ. ευρώ που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, ενώ αναμένεται να ενταχθούν άλλα 6,4 δισ. ευρώ που υπάγονται στο ξένο δίκαιο, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του in.gr.

Για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών αυτή θα καλυφθεί με ομόλογα του EFSF. Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση εξετάζει με τη διοίκηση του ΕFSF τους όρους της διαδικασίας.

Από την ίδια ενημέρωση προκύπτει ότι μέχρι τις 6 Μαΐου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επισκόπηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία θα περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο από την επόμενη κυβέρνηση.

Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για την περίοδο 2013-2014 αφορούν περιστολή δαπανών 5,5% του ΑΕΠ και εισπρακτικά μέτρα 1,5% του ΑΕΠ». Το συνολικό ποσό φτάνει τα 11,6 δισ. ευρώ.

«Σε περίπτωση πάντως που παρατηρηθούν αποκλίσεις στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, τον Ιούνιο ενδεχομένως θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, κάτι που θα εξεταστεί από την επόμενη κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα» ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

Σχετικά με το έλλειμμα του 2011, αυτό θα κινηθεί στα επίπεδα του 9,2% του ΑΕΠ, ωστόσο, η επίσημη εκτίμηση θα σταλεί από την ΕΛΣΤΑΤ στην Eurostat στις 20 Απριλίου.

Τέλος, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ύψους 5,7 δισ. ευρώ η αποπληρωμή θα ξεκινήσει το Μάιο, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί αν θα γίνει με ομόλογα ή μετρητά.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook