Κανένας διαγωνισμός παραχώρησης του αιγιαλού δεν έχει γίνει για την ανάπτυξη ομπρελών, ξαπλωστρών ή την ενοικίαση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, την τρέχουσα σεζόν, στις παραλίες των Αγίων Αποστόλων και της Χρυσής Ακτής.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χανίων, Τάσο Αλόγλου, η απόφαση του κεντρικού κράτους πριν από λίγους μήνες να μεταφέρει την ευθύνη διαχείρισης των αιγιαλών τουριστικών ακινήτων από την κτηματική υπηρεσία στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), άφησε στον «αέρα» τις δυο αυτές δημοφιλείς και πολυσύχναστες παραλίες των Χανίων.

Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν στις δύο αυτές παραλίες είχαν τριετή άδεια χρήσης του αιγιαλού η οποία έχει λήξει για το 2023.

Μετά από εντολή εισαγγελέα η τουριστική αστυνομία το τελευταίο χρονικό διάστημα διενήργησε ελέγχους σε παραλίες των Χανίων, μεταξύ αυτών και της Χρυσής Ακτής και των Αγίων Αποστόλων, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπίστωσαν κατάληψη και χρήση του αιγιαλού χωρίς αδειοδότηση. Με τη σειρά της η Κτηματική Υπηρεσία που έχει τον ελεγκτικό μηχανισμό σε όλη την Π.Ε. Χανίων επέβαλε τα αναλογούντα πρόστιμα (να σημειωθεί ότι ο δήμος δεν έχει το δικαίωμα και την αρμοδιότητα να εμπλακεί και να προχωρήσει σε πρόστιμα και διοικητικές πράξεις απομάκρυνσης).

Σύμφωνα με τον κ. Αλόγλου, η ΕΤΑΔ έχει επιδείξει αδυναμία και κωλυσιεργία να φέρει εις πέρας εγκαίρως τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την παραχώρηση χρήσης του αιγιαλού. Η ευθύνη όμως, βαραίνει και την κυβέρνηση η οποία πριν από λίγους μήνες, αιφνιδιαστικά, σχεδόν τελευταία στιγμή και με ιδιαίτερη σπουδή ψήφισε τη μεταφορά της αρμοδιότητας αυτής στην ΕΤΑΔ, χωρίς όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος να μπορεί το μοντέλο αυτό διαχείρισης να λειτουργήσει στην πράξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν εντοπίζεται φέτος μόνο στις παραλίες των Αγίων Αποστόλων και της Χρυσής Ακτής αλλά είναι πανελλαδικό και αφορά πολλές περιοχές.

Το ιδιότυπο καθεστώς διαχείρισης των παραλιών και στα Χανιά

Μέχρι φέτος η ευθύνη για τη διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης του αιγιαλού σε όλες τις παραλίες του δήμου Χανίων ανήκε στην κτηματική υπηρεσία, με μόνη εξαίρεση την παραλία στο Μαράθι όπου εκεί διαχειρίζεται τη διαδικασία το Λιμενικό Ταμείο Χανίων.

Να σημειωθεί ότι η ναυαγοσωστική κάλυψη, καθαριότητα και η ύπαρξη αποδυτηρίων, ντουζ, τουαλετών κλπ στις παραλίες ανήκουν στην αρμοδιότητα του δήμου Χανίων, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για τη διαγωνιστική διαδικασία που αφορά στις καντίνες καθώς αυτές βρίσκονται τοποθετημένες σε δημοτικά ακίνητα, όχι στον αιγιαλό.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χανίων, Τάσο Αλόγλου, λόγω έλλειψης προσωπικού στην Κτηματική Υπηρεσία είχε εκδοθεί ΚΥΑ που παραχωρούσε στους δήμους τη δυνατότητα να φέρουν εκείνοι εις πέρας τη διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης των αιγιαλών που ανήκουν στην ευθύνη της Κτηματικής.

Ωστόσο, κάποιες παραλίες εξακολουθούσαν να βρίσκονται αποκλειστικά υπό την διαχείριση μόνο της Κτηματικής Υπηρεσίας. Αυτές οι παραλίες στον δήμο Χανίων ήταν η Χρυσή Ακτή και οι Άγιοι Απόστολοι, που από φέτος πέρασαν στην αρμοδιότητα της ΕΤΑΔ.

Επομένως στα Χανιά, ο δήμος διενεργούσε τον διαγωνισμό για όλες τις παραλίες, πλην αυτών της Χρυσής Ακτής και των Αγίων Αποστόλων τις οποίες εξακολουθούσε να διαχειρίζεται αποκλειστικά η Κτηματική Υπηρεσία διενεργώντας η ίδια τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό παραχώρησης αιγιαλού.

Έτσι φέτος, σε όλες τις υπόλοιπες παραλίες στις οποίες έδινε ο νόμος τη δυνατότητα να τις διαχειριστεί ο δήμος, διενεργήθηκε ο διαγωνισμός και δόθηκαν οι απαραίτητες άδειες χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματίες για ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών, αντίθετα, σε Χρυσή Ακτή και Αγίους Αποστόλους, όπου πλέον τη διενέργεια του διαγωνισμού έχει αποκλειστικά η ΕΤΑΔ, δεν έγινε απολύτως τίποτα γιατί η εταιρεία δεν έχει τον κατάλληλο μηχανισμό ή την κατάλληλη προετοιμασία για μια τέτοια διαδικασία.

Ακόμα περιμένουν τους όρους παραχώρησης – Προσπάθεια να «σωθεί» εγκαίρως το 2024

Προκειμένου να μην προκληθεί το πρόβλημα που τελικά δεν απεφεύχθη γι αυτές τις δύο παραλίες υπήρξαν αρκετές προσπάθειες επικοινωνίας του δήμου με την ΕΤΑΔ, αναφέρει στο flashnews.gr o αντιδήμαρχος Χανίων Τάσος Αλόγλου:

 «Επειδή η ΕΤΑΔ δεν είχε ούτε την εμπειρία ούτε τον μηχανισμό για να διενεργήσει τον διαγωνισμό στις συγκεκριμένες παραλίες, αποστείλαμε ένα έγγραφο στην εταιρεία με το οποίο προσφερθήκαμε να διενεργήσουμε εμείς σαν δήμος τη διαγωνιστική διαδικασία. Η ΕΤΑΔ απάντησε ότι ήταν σύμφωνη εφόσον όμως πρώτα καθόριζε εκείνη τους όρους της παραχώρησης και των οικονομικών ανταλλαγμάτων. Εκεί μπλόκαρε το θέμα. Υπήρξε επικοινωνία δική μου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο η οποία δεν ευοδώθηκε. Η ΕΤΑΔ έλεγε ότι θέλει να τρέξει ένα οικονομικό μοντέλο ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα γίνει χρηστή διαχείριση επ’ ωφελεία του κράτους. Την ίδια στιγμή όμως και εμείς σαν δήμος έπρεπε να δούμε και το δικό μας όφελος γιατί σε αυτές τις δυο  παραλίες ο δήμος παρέχει υπηρεσίες όπως ναυαγοσωστική κάλυψη, καθαριότητα, ντουζ, αποδυτήρια, τουαλέτες οι οποίες σε ετήσια βάση κοστολογούνται περίπου στις 270.000 ευρώ. Δεν μπορούμε να αναλαμβάνουμε υπηρεσίες στις παραλίες με τέτοιο κόστος και να επιβαρύνονται οι δημότες.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΤΑΔ δεν μας απάντησε ποτέ για τους όρους που επιθυμεί, όσες προσπάθειες επικοινωνίας και αν κάναμε. Σε τελευταία επικοινωνία που είχα με στέλεχος της ΕΤΑΔ, καταλήξαμε να υπάρξει συνεννόηση μετά τα τέλη Αυγούστου, ώστε να οριστούν οι όροι με τους οποίους θέλει η ΕΤΑΔ να διαχειριστεί τη διαδικασία και να διενεργήσουμε τον διαγωνισμό στο τέλος του χρόνου ώστε να είμαστε έτοιμοι το 2024»

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καταλήγει τονίζοντας ότι πρέπει σε επίπεδο κεντρικού κράτους και σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, να δοθεί η ευθύνη της διαχείρισης των αιγιαλών στους δήμους για να αποφευχθεί η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις:

«Αφού οι δήμοι αναλαμβάνουν και έχουν υποχρέωση για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, την καθαριότητα τω παραλιών και ό,τι άλλο απαιτεί η τουριστική ανάπτυξη, πρέπει εξαρχής να παραχωρηθούν σε αυτούς οι αιγιαλοί ως προς τη χρήση και να αποδίδεται προς το κράτος ένα ποσοστό χρημάτων. Αυτό ήδη συμβαίνει στις περιπτώσεις που τη διαχείριση την έχει ο δήμος καθώς από τα έσοδα που προκύπτουν από την παραχώρηση του αιγιαλού στους επαγγελματίες, το 60% κατανέμεται στον δήμο και το 40% στο κράτος μέσω της κτηματικής υπηρεσίας, μέχρι πρότινος»

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook