Είναι κοινή καθημερινή διαπίστωση, ότι η πόλη μας ούτε αναπτύσσεται ούτε είναι το ίδιο όμορφη για όλους μας. Στις επερχόμενες λοιπόν δημοτικές εκλογές, ένα βασικό δίλλημα που αντικειμενικά έχει έρθει μπροστά μας είναι το εξής: Θέλουμε μια πόλη που θα αναπτύσσεται για τις ανάγκες των πολλών, ή για τις ανάγκες των λίγων;

Από την μία είναι οι ανάγκες των πολλών, αυτών που ζουν και εργάζονται σε αυτόν τον τόπο. Για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι χρηματικοί πόροι και να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις δεκάδων χώρων που είναι δεσμευμένοι από τα σχέδια πόλης για πολιτιστικά κέντρα, παιδικές χαρές, πάρκα, υγειονομικούς σταθμούς, για σχολεία και για λοιπές κοινωφελείς χρήσεις και δεν έχουν υλοποιηθεί. Για σύγχρονα, ασφαλή και επαρκή σχολεία για τα παιδιά μας.

Από την άλλη είναι οι ανάγκες των λίγων, όσων επιβουλεύονται μία πόλη «βιτρίνα» που θα κρύβει καλά την ακρίβεια, και την χαμηλή ποιότητα ζωής των κατοίκων, και την ίδια ώρα θα εξυπηρετεί κάθε απαίτηση των tours operators, των μεγαλοξενοδόχων, και των μεγαλεμπόρων μετατρέποντας τον δήμο σε πεδίο αύξησης της κερδοφορίας τους.

Το δίλλημα αυτό γίνεται εντονότερο χρόνο με τον χρόνο, καθώς ο Δήμος μας έχει πλέον ανέβει επενδυτικό ενδιαφέρον, έχει πλέον ολοένα και μεγαλύτερους «παίχτες» που επενδύουν. Η αύξηση της αξίας της γης που ακολουθεί αυτή η «φιλετοποίηση» της πόλης έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος ζωής των Χανιωτών, με το ζήτημα πλέον της στέγασης να είναι από τα βασικότερα προβλήματα της πόλης, και σε συνέχεια αυτού, το μόνο κριτήριο αξιοποίησης της δημόσιας γης μετατρέπεται στη κερδοφορία που αυτή μπορεί να φέρει.

Το μοντέλο ανάπτυξης που ευαγγελίζεται και η νυν δημοτική αρχή είναι ότι η ανάπτυξη για τους πολλούς έρχεται με ξεροκόμματα μόνο μέσα από την εξυπηρέτηση με κάθε τρόπο της ανάπτυξης για τους λίγους. Υπενθυμίζουμε κάποια παραδείγματα από τις προσπάθειές της να ενταθεί αυτό το μοντέλο ανάπτυξής:

• Στο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Χανίων για τα έτη 2019-2023 όπου αναφέρονται στην ύπαρξη πολλών μικρών εμπόρων στην πόλη σαν «πρόβλημα» που αποτρέπει την έλευση των πολυεθνικών αλυσίδων (!)
• Στην προσπάθειά της (που αποτράπηκε..) να δώσει το πράσινο φως για την ξενοδοχοποίηση των Κτιρίων της V Μεραρχίας στον λόφο καστέλι μέσω της αναθεώρησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής με χρήσεις που θα επέτρεπαν την επένδυση,
• Στα μεγαλεπήβολα σχέδια κατασκευής Μαρίνας στην Νέα Χώρα σε αντίθεση με την μελέτη του Κου Συνολάκη που αναδεικνύει τους κινδύνους για την λαϊκή συνοικία της Ν.Χώρας.
• Στην αποδοχή της κατασκευής 5άστερης ξενοδοχειακής μονάδας 216 κλινών στην παραλιακή περιοχή Άπτερα στην Παρηγοριά σε περιοχή που το ίδιο το πολεοδομικό σχέδιο του δήμου προέβλεπε ως περιοχή ειδικής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος με πρόβλεψη απαγόρευσης κάθε δόμησης.

Σε μία πόλη, όπου τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, μη μπορώντας να καλύψουν την βασική ανάγκη σε στέγαση όχι μόνο οι φοιτητές, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, αλλά ούτε καν οι γιατροί που διορίζονται στο ΓΝΧ, αυτό για το οποίο κόπτεται η δημοτική αρχή είναι το πως θα ενισχυθεί η εμπορευματική αξία του τελευταίου κτηριακού αποθέματος της πόλης μας. Πως αλλιώς να εξηγηθούν οι περσυνές δηλώσεις του Δημάρχου Χανίων κ. Σημανδηράκη στην γερμανική εφημερίδα BILD, όπου καλούσε τους γερμανούς συνταξιούχους να έρθουν να μείνουν στα Χανιά, «μακριά από τις κρίσεις» όπου «δεν χρειαζόμαστε καν θέρμανση στο σπίτι τον χειμώνα».

Οι κάτοικοι των Χανίων δεν έχουν ανάγκη να ακούν από τον Δήμαρχο τους τα καλέσματα στους Γερμανούς τουρίστες να αγοράσουν περιουσία στην πόλη μας, αλλά να παρθούν μέτρα προστασίας του εισοδήματος, από το τεράστιο κύμα ανατιμήσεων στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης που εξανεμίζουν τον μισθό της χανιώτικης οικογένειας από τις πρώτες μέρες του μήνα. Ακόμα και όταν μπορούν (1,6 εκ. ευρώ παραπάνω είσπραξε ο δήμος πέρυσι από τα δημοτικά τέλη) αποδεικνύουν ότι δεν θέλουν. Ποιοι είναι οι μόνοι που έχουν όλα αυτά τα χρόνια μειώσεις με απόφαση της δημοτικής αρχής και των πλειοψηφούν παρατάξεων; Οι μεγάλες (άνω των 2000τμ) βιοτεχνίες, οι μεγάλες (άνω των 6000τμ) βιομηχανίες, οι μεγάλες (άνω των 1000τμ) αγροτικές μονάδες. Οι ξενοδόχοι συνεχίζουν να πληρώνουν τα ίδια με την κατοικία των εργαζόμενων (με μια αστεία προσαύξηση 5%) και την στιγμή που διαγράφουν βεβαιωμένες οφειλές από μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες συνεχίζουν να ψεύδονται ότι δεν μπορούν να μειώσουν τα δημοτικά τέλη.

Στον παραπάνω δρόμο η δημοτική αρχή δεν περπατούσε χωρίς συνοδοιπόρους. Πώς έφτασε άλλωστε ένας Δήμαρχος, με 9 συμβούλους, να ελέγχει σχεδόν το σύνολο του 49μελούς δημοτικού συμβουλίου; Από μεταγραφές που έδιναν και έπαιρναν μεταξύ παρατάξεων, μέχρι και παρεμβατικά τηλέφωνα από βουλευτές της κυβέρνησης σε «καυτά θέματα», η κεντρική πολιτική σκηνή ήταν, είναι και θα είναι μπλεγμένη με την τοπική και τους ντόπιους εκπροσώπους τους στην τοπική διοίκηση. Τα «ανεξάρτητα», «ακομμάτιστα» , «αυτοδιοικητικά» σχήματα έχουν αποδείξει ότι έχουν άμεση πρόσδεση με τα κόμματα και τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που τα συνθέτουν και τα στηρίζουν, όπως είχε και ο Κος Σημανδηράκης που είχε την απλόχερη πολιτική στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και ενός μεγάλου τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, η προγραμματική σύγκλιση των κομμάτων αυτών, που σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο εκφράζεται, για παράδειγμα, με την από κοινού υπερψήφιση νομοσχεδίων ή πολλών τους άρθρων στην Βουλή, μεταφράζεται πανελλαδικά σε πλήρη ταύτισή τους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στις περιφέρειες και στους δήμους.

Μπροστά λοιπόν στα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο δήμος Χανίων, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση η στήριξη συνδυασμών που όσο και αν προσπαθούν να φανούν ανεξάρτητοι, όπως αυτός που ηγείται υποψήφια Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι μόνο ανεξάρτητοι δεν είναι. Δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση υποψήφια στελέχη πολιτικών δυνάμεων που στήριξαν την αντιλαϊκή πολιτική, το τσάκισμα μισθών, συντάξεων, την πολιτική που γέννησε τα ματωμένα πλεονάσματα με περικοπές στην χρηματοδότηση των Δήμων, στην ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της ανταποδοτικότητας. Πολιτικές δυνάμεις που προώθησαν την περεταίρω ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών, δέσμευσαν στο Υπερταμείο κρατική περιουσία για να αξιοποιηθεί με βάση τους κανόνες της “ελεύθερης αγοράς” και παρέδωσαν στο μεγάλο κεφάλαιο υποδομές όπως αεροδρόμια, λιμάνια σε όλη την χωρά αλλά και στα Χανιά.

Μαζί με τον Λαό των Χανίων, στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων.

Στις Δημοτικές εκλογές δυναμώνουμε την Λαϊκή Συσπείρωση!

Παρά την επί χρόνια μονόπλευρη ανάπτυξη της οικονομίας της πόλης στον τουρισμό, με τη συνειδητή απαξίωση άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων που υπάρχουν (ή υπήρχαν), εμείς δεν αρνούμαστε την αξία του τουρισμού για την πόλη μας. Η διαφορετική όμως για εμάς προσέγγιση είναι ότι μια πόλη πρέπει να είναι όμορφη και λειτουργική πρώτιστα για τον κάτοικό της.

Εμείς θεωρούμε ότι μία πόλη μπορεί να είναι πραγματικά όμορφη για τον επισκέπτη μόνο αν είναι όμορφη για τον Χανιώτη.

Για εμάς –τις ευρύτερες δυνάμεις που συσπειρώνονται στα Ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης- , για τον δρόμο που θέλουμε να διαβούμε έχουμε σταθερή πυξίδα μας την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολλών. Γι`αυτό δεν περπατούμε μόνοι μας: Έχουμε εμπιστοσύνη στην δύναμη του Χανιώτικου λαού να παρεμβαίνει, να οργανώνεται, να διεκδικεί το δίκιο του και να βάζει την σφραγίδα του ανακόπτοντας πολλές φορές τους σχεδιασμούς τους, ή και κερδίζοντας μάχες μικρές ή μεγάλες. Από την διεκδίκηση του Πάρκου Αγίων αποστόλων, έως το Μαρκόπουλο και το Λόφο καστέλι, η καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των Χανιωτών περνάει μέσα από την δική μας συμμετοχή στον αγώνα.

Από την μεριά μας δεσμευόμαστε να συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τις τεράστιες δυνατότητες που η σύγχρονη επιστήμη και το έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας και της πόλης μας δίνουν, στην ουσιαστική και με σύγχρονους όρους κάλυψη βασικών αναγκών μας σε υγεία, παιδεία, ελεύθερους χώρους, δικαίωμα στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Αυτός ο δρόμος δεν είναι δικός μας αλλά όλων μας. Σε αυτόν τον δρόμο απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης σε κάθε αγωνιστή, αριστερό και προοδευτικό άνθρωπο ανεξάρτητα της πολιτικής του τοποθέτησης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η επιλογή που μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων της πόλης μας, των αυτοαπασχολουμένων και μικρών εμπόρων, της νεολαίας, γιατί είναι ανεξάρτητη από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, την πολιτική διαχείρισης της φτώχειας. Γιατί έχουμε επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις, γιατί μπορούμε να αγωνιστούμε για:

  • Για να μπει φρένο στην ανισόμετρη ανάπτυξη της «βιτρίνας», Για να δυναμώσει η διεκδίκηση για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών που έχει ανάγκη ο Χανιώτικος λαός που ζει στους πρώην Περιαστικούς Δήμους και στις λαϊκές συνοικίες της πόλης μας. Για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές διεκδικήσεις για ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού.
  • Για ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα αποσυμφορήσουν το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης που μαραζώνει το κέντρο από την παραδοσιακή μικρή εμπορική δραστηριότητα,
  • Για να μπει σε προτεραιότητα ουσιαστικό πρόγραμμα ανάπτυξης και βελτίωσης της σχολικής στέγης της προσχολικής και της Ειδικής Αγωγής.
  • Για ουσιαστική ενίσχυση των κοινωνικών δομών, μεταξύ των οποίων την λειτουργία δημοτικού εστιατορίου που πέραν των αναγκών σίτισης των άπορων συνανθρώπων μας, θα μπορεί να καλύψει και τις ανάγκες για δωρεάν σχολικά γεύματα σε όλα τα σχολεία του δήμου.
  • Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απέναντι στην υποστελέχωση, που οδηγεί σε κλείσιμο υπηρεσιών δήμου. Για τη στελέχωση κοινωνικών υπηρεσιών, όπως για την προστασία των παιδιών, για τη στήριξη των συμβασιούχων του δήμου που διεκδικούν μόνιμη δουλειά. Για να μπει φρένο στις ιδιωτικές εταιρείες που καταβροχθίζουν εκατομμύρια ευρώ.

Ως δημοτική αρχή, δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε μαζί με τον Χανιώτικο Λαό για τις ανάγκες των πολλών, κόντρα στα συμφέροντα των λίγων. Είμαστε έτοιμοι και θα συγκρουστούμε για αυτό με όποια κυβέρνηση εμποδίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Σαν αντιπολίτευση σε μια αντιλαϊκή δημοτική αρχή θα είμαστε η δύναμη διεκδίκησης, η φωνή των αναγκών του Χανιώτικου λαού και των κινημάτων διεκδίκησής του, όπως σταθερά είμαστε χρόνια τώρα.

Κάθε ψήφος που θα πάρει το ψηφοδέλτιό μας, κάθε ένας παραπάνω δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης που θα εκλεγεί θα αποτελέσει πολλαπλασιαστική δύναμη στον αγώνα για μια Πόλη των δικών μας αναγκών.

Για να μη μετράμε χαμένες τετραετίες για τα λαϊκά συμφέροντα στον δήμο των Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook