Χρονιά νέων, σκληρών μέτρων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών θα είναι το 2011. Τα νέα αντιαγροτικά μέτρα, που λαμβάνονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. αλλά και με πρόσχημα την οικονομική κρίση, θα επιταχύνουν κι άλλο τους ρυθμούς ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να ολοκληρωθεί γρηγορότερα το πέρασμα της γης, της αγροτικής παραγωγής, των επιδοτήσεων και των άλλων ενισχύσεων, γενικότερα του παραγόμενου αγροτικού πλούτου της χώρας μας στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών.

 

Στο νέο χρόνο που ξεκίνησε οι μικρομεσαίοι αγρότες θα δουν τις εμπορικές τιμές των προϊόντων τους να μειώνονται, τις επιδοτήσεις να «ψαλιδίζονται» ή και να κόβονται εντελώς, το, ήδη, υψηλό κόστος παραγωγής ν\’ ανεβαίνει κι άλλο, με αποτέλεσμα το, έτσι κι αλλιώς, πενιχρό το εισόδημά τους να υποστεί περαιτέρω συρρίκνωση.

Νέα βάρη
 Οι τιμές παραγωγού θα μειωθούν και για τα λίγα γεωργικά προϊόντα (π.χ. βαμβάκι, καλαμπόκι), που, τη χρονιά που πέρασε, είχαν κάπως καλύτερες τιμές, λόγω καιρικών και άλλων συγκυριών, ενώ στα ίδια εξευτελιστικά επίπεδα που διαμορφώθηκαν πέρσι ή και ακόμα παρακάτω θα είναι οι τιμές σε πολλά άλλα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, όπως σιτηρά, γάλα, κρέας κ.ά.

— Οι επιδοτήσεις θα είναι λιγότερες, καθώς:

α) Συνεχίζονται και αυξάνονται οι προγραμματισμένες χρονιάτικες περικοπές στην ετήσια ενιαία ενίσχυση κι επιβάλλονται κι άλλες, όπως η παρακράτηση 3% στους αγρότες που δεν έχουν εξοφλήσει τον ΤΟΕΒ στον οποίο ανήκουν και 1% για την πληρωμή των «αγροτικών συμβούλων».

β) Κόβονται κι άλλο οι επιδοτήσεις από τους καπνοπαραγωγούς και δεν τους επιστρέφονται στο ακέραιο τα χρήματα από το 50% των επιδοτήσεων που κόπηκαν από πέρσι.

γ) Στο πλαίσιο του διαχωρισμού των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» που μπαίνει σε εφαρμογή, αποκλείονται παντελώς από τις επιδοτήσεις – ενισχύσεις πάνω από 170.000 μικροκαλλιεργητές – μικροπαραγωγοί που θεωρούνται σαν «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».

— Το κόστος παραγωγής αυξάνεται, με την επιβολή των πρόσθετων οικονομικών μέτρων, όπως:

1. Αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13% στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις τιμές πολλών από τα οποία (π.χ., ζωοτροφές, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.ά.) έγιναν μεγάλες αυξήσεις το 2010.

2. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του αγροτικού πετρελαίου.

3. Αύξηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ και για ασφάλιση των προϊόντων στον ΕΛΓΑ.

4. Αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων της ΑΤΕ.

5. «Χαράτσι» για την ανανέωση των αδειών στις γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται και τοποθέτηση υδρόμετρων στις πομόνες άρδευσης.

6. Καταβολή 5 ευρώ για κάθε ζώο στο οποίο γίνεται ηλεκτρονική σήμανση.

7. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών στην αγροτική γη, που θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στους φόρους μεταβίβασης και γονικών παροχών, καθώς και στις πληρωμές σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.ά.

8. Ενταξη των αγροτών στην περαίωση.

9. Υποχρέωση των παραγωγών που πουλούν στις λαϊκές αγορές να βάλουν ταμειακές μηχανές.

10. «Χαράτσι» για τη δήλωση ΟΣΔΕ.

Ριζοσπάστης.gr