Καλύτερη είναι η εικόνα από τη φωτιά στην Άνδρο που ξέσπασε χθες Σάββατο 26 Αυγούστου, ενώ ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Έβρο, Βοιωτία και Πάρνηθα.

Στην Άνδρο, όπως σημειώνει το enandro.gr, από τις 07:00 το πρωί έφτασαν δύο Καναντέρ και επιχειρούν στην τελευταία μεγάλη εστία φωτιάς πάνω από το Βιτάλι, κοντά στην παραλία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, χάρη στις προσπάθειες της Πυροσβεστικής και των εθελοντών και μετά από ολονύχτια μάχη, έσβησε το 90% των εστιών που υπήρχαν στο νησί. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η βοήθεια των Γάλλων πυροσβεστών.

Η φωτιά ανακόπηκε και δεν προχώρησε προς το Άνω Γαύριο και πέρα από την περιοχή του Βιταλίου.

Ο δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λότσαρης μίλησε στο Open και τόνισε ότι η εικόνα είναι πολύ καλύτερη από αυτή που υπήρχε το απόγευμα του Σαββάτου.

«Αναμένουμε να επιχειρήσουν τα εναέρια και να μπορέσουμε να μαζέψουμε το μέτωπο», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή. Έτσι θα ξεκινήσει ο κόσμος να επιστρέφει στα σπίτια του από όπου απομακρύνθηκε χθες αφού με μήνυμα του 112 εκκενώθηκε το χωριό Γίδες.

Πάντως, στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι (περίπου έξι μποφόρ), οι οποίοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών και προκαλούν ανησυχία.

Υπενθυμίζεται ότι η δασική πυρκαγιά ξεκίνησε το Σάββατο από κεραυνό στην περιοχή Βιτάλι, βορειοανατολικά του νησιού και πήρε γρήγορα διαστάσεις.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην Άνδρο ενισχύθηκαν και με 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα της ΠΕΠΥΔ Κρήτης, 10 πυροσβέστες από την 1η Ε.ΜΟΔ.Ε., 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία, και 10 εθελοντές με 3 οχήματα των Εθελοντικών Ομάδων, Βύρωνα, Κρυονερίου και Εκάλης Αττικής που έφτασαν ακτοπλοϊκώς από τη Ραφήνα το απόγευμα του Σαββάτου.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με το enandro.gr το μεσημέρι του Σαββάτου στην τοποθεσία Αγία Μαρίνα κοντά στο μέτωπο που είχε ξεσπάσει στο Βιτάλι η φωτιά εγκλώβισε την υδροφόρα του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και ο οδηγός αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει μέσα από τις φλόγες που είχαν κυκλώσει το σημείο. Αποτέλεσμα ήταν η υδροφόρα να καεί. 

Πώς είναι η κατάσταση στα άλλα πύρινα μέτωπα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στον Έβρο, όπου η φωτιά μαίνεται για ένατη ημέρα, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν σημειωθεί σε Δαδιά, Αισύμη και Σουφλί. Σε Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτερά, εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή σημεία.

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στο Δάσος της Δαδιάς. Το βάρος των δυνάμεων πέφτει στο τόξο Δαδιά – Κοτρονιά – Λεπτοκαρυά και Αισύμη. Κάτοικοι και φορείς κάνουν έκκληση για ενίσχυση δυνάμεων, ενώ και σε αυτήν την περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Καλύτερη είναι η εικόνα από τα μέτωπα στη Βοιωτία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο Στείρι υπάρχουν διάσπαρτες ενεργές εστίες προς τον λόφο απέναντι από το Κυριάκι.Στην Πάρνηθα, ισχυρές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook