Μπαράζ κατασχέσεων αναμένεται να εξαπολύσει το φθινόπωρο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να πιέσει να «πάνε στο ταμείο» όσοι χρωστούν και αγνοούν το «κάλεσμα» της εφορίας.

Στενό μαρκάρισμα στους οφειλέτες

Το ενδιαφέρον για επανένταξη στις ρυθμίσεις 72 και 120 ήταν τουλάχιστον… χαλαρό και όπως λένε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών νέες ρυθμίσεις δεν σχεδιάζονται πλην κάποιων βελτιώσεων στην πάγια των 24 – 48 δόσεων. Έτσι λοιπόν, με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία να βρίσκονται μια «ανάσα» από τα 105 δισ. ευρώ, η ΑΑΔΕ σφίγγει τον κλοιό γύρω από 4 εκατομμύρια οφειλέτες επιστρατεύοντας και τα δυο νέα εισπρακτικά κέντρα. Πρόκειται για τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.) τα οποία θα λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αποκλειστικό σκοπό το στενό μαρκάρισμα των οφειλετών και την ενίσχυση των εισπράξεων από παλαιές και φρέσκες «κόκκινες» φορολογικές οφειλές.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ, οι υπάλληλοι του εισπρακτικού κέντρου της Αθήνας θα πιάσουν δουλειά από τις 25 Σεπτεμβρίου 2023 για να πάρει σειρά από τον Ιανουάριο του 2024 το αντίστοιχο τμήμα στη Θεσσαλονίκη.

Όσοι από τους οφειλέτες του Δημοσίου χρωστούν ποσά μεγαλύτερα από 500 ευρώ κινδυνεύουν επιπλέον και με κατασχέσεις σε κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους.Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία έχουν 4.184.515 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς, 2.031.656 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.455.216 έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Απλήρωτοι φόροι πάνω από 2,8 δισ. 

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησαν το πρώτο εξάμηνο του έτους απλήρωτους φόρους που υπερβαίνουν τα 2,8 δισ. ευρώ με το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών να φτάνει τα 104,977 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη αυξήθηκαν κατά 397 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και συνολικά στο εξάμηνο ανήλθαν σε 2,841 δισ. ευρώ. Από τα 4 εκατομμύρια οφειλετών, η συντριπτική πλειοψηφία χρωστάει λίγα ενώ σε λίγα χέρια συγκεντρώνονται τα περισσότερα χρέη.

Τα νέα εισπρακτικά κέντρα θα έχουν στη διάθεσή τους και το νέο υπερόπλο Eispraxis το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση του προφίλ κάθε οφειλέτη σε πραγματικό χρόνο με άντληση όλων των στοιχείων εισοδήματος και περιουσίας από μια πλειάδα πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου.

Για κάθε ΑΦΜ, ο εισπρακτικός μηχανισμός θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τα οποία αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.).

Στον ψηφιακό φάκελο του οφειλέτη θα παρατίθενται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία μπορούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών του φορολογούμενου. Πέραν του οφειλέτη, θα παρακολουθούνται και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις).

Το σύστημα μαζικά και αυτοματοποιημένα, θα παράγει και θα αποστέλλει ηλεκτρονικά μηνύματα στον οφειλέτη κάθε φορά που ένα χρέος του καθίσταται ληξιπρόθεσμο, προκειμένου να υπάρξει τακτοποίησή του. Εάν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, το σύστημα θα ενεργοποιεί τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook