Εκπνέει μεθαύριο Πέμπτη η παράταση για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως και 500 ευρώ κινδυνεύουν οι φορολογούμενοι που δεν θα τις υποβάλουν εμπρόθεσμα, στην περίπτωση που το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι χρεωστικό με φόρο υψηλότερο των 100 ευρώ.

Χωρίς πρόστιμα  ωστόσο, μπορούν να διορθώσουν τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, μόνο οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει δηλώσεις ή τις υποβάλουν στις επόμενες μέρες εφόσον καταθέσουν τροποποιητικές, έως το μεσημέρι της προσεχούς Πέμπτης που λήγει η σχετική προθεσμία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, η διόρθωση γίνεται χωρίς την επιβολή προστίμου, εφόσον όμως η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έγκαιρα, ενώ για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές προβλέπονται πρόστιμα ύψους 100, 250 ή 500 ευρώ.

ΤΙ προβλέπει η νομοθεσία για τα πρόστιμα

Για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό ποσό φόρου, ισχύουν τα εξής:

1. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση το εκκαθαριστικό ήταν μηδενικό ή πιστωτικό και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.

2. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει επιπλέον φόρος άνω των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

-100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.

– 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία

– 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

3. Εάν από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει αύξηση του φόρου μεγαλύτερη των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

– 100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.

– 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία

– 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook