Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και να αναθεωρηθεί. Ο παραλογισμός των «επιχειρημάτων» της Τουρκίας και της αναθεωρητικής ρητορικής της είναι αυτός που την έχει οδηγήσει αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο, όπως επεσήμαναν ο υφυπουργός Παιδείας και αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Α. Συρίγος και ο Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, Κ. Φίλης, σε αποψινή εκδήλωση στα Χανιά για τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Συρίγος τόνισε σε δηλώσεις του ότι: «100 χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης, η Τουρκία έρχεται ζητώντας αναθεώρηση, προσπαθώντας να εντοπίσει κενά στην υπογραφή της συνθήκης. Αυτό από μόνο του είναι παράλογο. Εάν υπήρχαν κενά, θα είχαν εντοπιστεί χρόνια τώρα. Κενά, τα οποία μπορούν να αμφισβητήσουν εδαφικά σύνορα δεν υπάρχουν. Αυτό δείχνει και τον παραλογισμό των επιχειρημάτων και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Τουρκία με αυτά τα επιχειρήματα. Στο διεθνές δίκαιο εντοπίζεται η αρχή ότι οι συνθήκες που καθορίζουν εδαφικά σύνορα δεν αναθεωρούνται ποτέ, μόνο στην περίπτωση πολέμου».

Επιπλέον σχολιάζοντας την ανάρτηση του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη ο κ. Συρίγος εκτίμησε ότι το ΝΑΤΟ θα «τραβήξει το αφτί» στο άτομο που το ανήρτησε όπως είχε κάνει και πέρσι.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Φίλης ανέφερε: «Βρισκόμαστε στην έδρα του μεγαλύτερου Έλληνα πολιτικού της σύγχρονης Ελλάδας. Εκατό χρόνια πριν, η ελληνική πλευρά χάρη στον Ελευθέριο Βενιζέλο κατάφερε, παρά την ήττα της επί του πεδίου, να καταλήξει σε μία συνθήκη αρκετά ευνοϊκή για τα ελληνικά συμφέροντα. Η συνθήκη αυτή, είναι καθοριστικής σημασίας γιατί είναι μία συνθήκη ειρήνης και οριοθέτησης συνόρων και δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Τέτοιου είδους συνθήκες, μπορούν να αλλάξουν με δύο τρόπους. Είτε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων κρατών είτε μέσω πολέμου. Τίποτα από τα δύο δεν πρόκειται να συμβεί σε αυτήν την περίπτωση».

Στο δικό του σχόλιο για την ανάρτηση του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει υιοθετήσει την πολιτική του Πόντιο Πιλάτου που καταλήγει να είναι ευμενής για τον επιτιθέμενο και αρνητική για τον αμυνόμενο.

Την αποψινή εκδήλωση με ομιλητές τους κυρίους Συρίγο και Φίλη, διοργάνωσε με αφορμή την επέτειο της γεννήσεως του Ελ Βενιζέλου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Δήμο Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook