Αλλαγές στον τρόπο προσλήψεων των γιατρών στα νοσοκομεία προτίθεται να κάνει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Και αυτό διότι οι προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί τους τελευταίους μήνες, προχωρούν με ρυθμούς χελώνας με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και το ΕΚΑΒ να παρουσιάζουν καθημερινές δυσλειτουργίες.

Είναι ενδεικτικό ότι οι 855 προσλήψεις γιατρών σε όλη τη χώρα που είχαν προαναγγελθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία κρίσεων από τα αρμόδια συμβούλια των νοσοκομείων.

Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο που γίνονται σήμερα οι προσλήψεις, ώστε αυτές να πραγματοποιούνται με ταχύτερους ρυθμούς. Κάτι που βέβαια είχε σχεδιαστεί και ανακοινωθεί και από την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Στόχος βέβαια είναι να επισπευσθούν οι τοποθετήσεις γιατρών στα νοσοκομεία, καθώς στο θέμα των προσλήψεων αναμένεται να αναφερθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, ενώ η ενίσχυση του ΕΣΥ αποτελεί βασική δέσμευση της κυβέρνησης πριν τις εκλογές.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχε με τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), προτίθεται άμεσα να προχωρήσει σε τροποποίηση του συστήματος των προσλήψεων ώστε να καλύπτονται με καλύτερο τρόπο οι κενές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών ότι δεν θα γίνονται πλέον οι προσλήψεις μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), αλλά μέσω ενός νέου συστήματος κεντρικά που θα περιλαμβάνει τις ανάγκες των νοσοκομείων όλης της επικράτειας.

Στο μεταξύ όμως σκοπεύει να αλλάξει και τα Συμβούλια Κρίσεων που υπάρχουν στα νοσοκομεία και εξετάζουν όλους τους γιατρούς που επιθυμούν να αναλάβουν μία θέση στο ΕΣΥ.

Προσφάτως ο κ. Χρυσοχοΐδης όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr, είχε πιέσει τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) να «τρέξουν» τη διαδικασία των προσλήψεων μέσω των Συμβουλίων Κρίσεων στα νοσοκομεία, αφού διαπίστωσε σοβαρές καθυστερήσεις.

Με προβλήματα και οι προσλήψεις στο ΕΚΑΒ

Κατά τα άλλα σοβαρές δυσκολίες καταγράφονται και στις προσλήψεις που έχουν σχεδιαστεί και διαφημιστεί για το ΕΚΑΒ. Μπορεί ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα δραματικά γεγονότα με τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της αργοπορίας των ασθενοφόρων, να δεσμεύτηκε για άμεσες προσλήψεις στον φορέα, αυτό όμως δεν φαίνεται να υλοποιείται στην πράξη.

Συγκεκριμένα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και υπουργός Υγείας είχαν δεσμευτεί για 250 προσλήψεις άμεσα στο ΕΚΑΒ ώστε να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες πριν προχωρήσουν σε μόνιμες τοποθετήσεις εργαζομένων.

Ωστόσο όπως υπογραμμίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, οι αιτήσεις που έχουν γίνει δεν καλύπτουν καν τις διαθέσιμες θέσεις. Μόλις 180 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα που άνοιξε για το ΕΚΑΒ, ενώ μόλις οι 142 είναι έγκυρες.

Ταυτόχρονα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, από τους 142 ενδιαφερόμενους μόνο οι 120 αποδέχτηκαν τελικά την πρόσληψη, ενώ στο μεταξύ …παραιτήθηκαν και 12 υποψήφιοι πριν καν αναλάβουν.

Αιτία του περιορισμένου ενδιαφέροντος οι συμβάσεις στο ΕΚΑΒ που είναι μόλις για 2 χρόνια, ενώ πολλοί υποψήφιοι δεν πληρούσαν και τα τυπικά προσόντα, αφού δεν είχαν ολοκληρώσει καν την εκπαίδευση για διασώστες στο ΙΕΚ του ΕΚΑΒ.

Μ’ αυτά και μ αυτά όμως τα ασθενοφόρα θα συνεχίσουν να αργοπορούν ακόμη και στα επείγοντα περιστατικά, έως ότου το υπουργείο Υγείας προκηρύξει τις μόνιμες θέσεις για τον φορέα.

Να υπενθυμιστεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα ενισχύσει το ΕΚΑΒ και με μόνιμο προσωπικό ώστε τα ασθενοφόρα να φθάνουν σε 7 με 10 λεπτά το αργότερο.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook