Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι τρόφιμοι του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Χανίων, θέμα το οποίο αναδείχθηκε από το Flashnews.gr, έφτασαν στα έδρανα της Βουλής.

Η Βουλευτής Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών, Μαρία Αθανασίου, απέστειλε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που πρόκειται να ακολουθήσει ο ίδιος, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του θεραπευτηρίου.

Χαρακτηρίζοντας «ελεεινή» την κατάσταση των υποδομών στο κτήριο, μετά που ήρθαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το ρεπορτάζ, η Βουλευτής ζητά την άμεση επέμβαση της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας προς αποκατάσταση των προβλημάτων.

Όπως αναφέρει η ίδια στην ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας:

«Εικόνες απόλυτης εγκατάλειψης βλέπουμε σε ανάρτηση Μέσου Κοινωνικής Δικτύωσης του διαδικτύου που αφορούν στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων των Χανίων:

https://flashnews.gr/post/670456/chania-anthropoi-choris-foni-zoun-se-synthikes-egkataleipsis-foto/

Όπως σημειώνει και ο αρθρογράφος στην προηγούμενη ανάρτηση, παρατηρώντας την άθλια κατάσταση των υποδομών του παραπάνω κτηρίου, κατανοούμε ότι οι φιλοξενούμενοι ασθενείς στερούνται την στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση στον νοσοκομειακό χώρο που τους φιλοξενεί για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Οι φωτογραφίες μιλούν μόνες τους: Βλέπει κανείς σοβάδες από τοίχους και ταβάνια να έχουν πέσει τελείως, κολώνες στους τοίχους να φέρουν έντονες φθορές, πλακάκια τουαλέτας σπασμένα, ένα πυροσβεστικό κουτί να κρέμεται ξηλωμένο κλπ. Παρήγορο είναι, τουλάχιστον, το ότι δεν έχει καταγραφεί, μέχρι στιγμής, από κάποιον συνοδό ασθενούς οιαδήποτε διαμαρτυρία ή αρνητικό σχόλιο για τους εργαζομένους του εν λόγω θεραπευτηρίου, οι οποίοι φαίνεται να παρέχουν αξιοπρεπή φροντίδα στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους.
Η παραπάνω ελεεινή κατάσταση των υποδομών στο κτήριο του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων των Χανίων εγείρει εύλογα ερωτήματα για το ποια μέτρα προς αντιμετώπιση της ζοφερής αυτής κατάστασης έχουν λάβει, μέχρι τώρα, αφενός, η διοίκησή του, και αφετέρου, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, στο οποίο υπάγεται το εν λόγω Θεραπευτήριο. Η επέμβαση της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας προς αποκατάσταση των προβλημάτων στο κτήριο του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων των Χανίων είναι άκρως αναγκαία και επιβεβλημένη, καθώς, οι ασθενείς φιλοξενούμενοι δεν είναι σε θέση οι ίδιοι να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας για το παραμικρό.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Προτίθεσθε να λάβετε κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία, τόσο για τις κατάλληλες παρεμβάσεις στις διοικήσεις των αρμόδιων φορέων, όσο και για την δρομολόγηση της απαραίτητης σχετικής χρηματοδότησης, προκειμένου να αποκατασταθεί η αρτιότητα των κτηριακών υποδομών του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων των Χανίων, ώστε οι τρόφιμοί του να διαβιούν σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας, δεδομένης της σοβαρότητας της καταστάσεως της ψυχικής υγείας τους αλλά και του παρωχημένου της ηλικίας τους;»

Σε απάντηση της παραπάνω ερώτησης, η Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δηλώνει ότι έχουν προχωρήσει ενέργειες σχετικά με την αποκατάσταση των προβλημάτων του Θεραπευτηρίου, μέσω εκπόνησης μελετών από τον Ο.Α.Κ. στο πλαίσιο της σύμπραξης και συνεργασίας του με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης για την αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων του δημοσίου προνοιακού φορέα στο νησί. Παράλληλα, ενημερώνει ότι έχει ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία για το διαπραττόμενο πειθαρχικό παράπτωμα της Διευθύντριας της δομής.

Αναλυτικά η απάντηση της Υπουργού:

«Σε απάντηση της παραπάνω Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από τη βουλευτή κα Αθανασίου Μαρία, σχετικά με το αναφερόμενο θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σχετικά με την αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Κ.Κ.Π.Π.Κ. ο Φορέας προχωρά σε ενέργειες, είτε μέσω

α) της σύμπραξης στην οποία έχει προβεί με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.
(Ο.Α.Κ. Α.Ε.) για την εκπόνηση των αναγκαίων σχετικών μελετών, είτε

β) σε σύμπραξη με την Περιφέρεια Κρήτης για την χρηματοδότηση των έργων μέσω ένταξής τους σε προγράμματα που δεν επιβαρύνουν τον Φορέα.

Συγκεκριμένα, για το Παράρτημα ΑΜΕΑ Χανίων, την Τετάρτη 26/07/2023 έλαβε χώρα στα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., η παρουσίαση της αρχιτεκτονικής μελέτης που αφορά την ανακατασκευή και επαναλειτουργία της Β’ Νοσηλευτικής Πτέρυγας του Παραρτήματος ΑΜΕΑ Χανίων, η οποία εκπονήθηκε από τον Ο.Α.Κ. Α.Ε. στο πλαίσιο της σύμπραξης και συνεργασίας του με το Κέντρο
Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης για την αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων του δημοσίου προνοιακού φορέα στο νησί.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την κάλυψη των αναγκών της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας στον τομέα της περίθαλψης χρονίως πασχόντων, το οποίο θα δώσει ζωή σε μία πτέρυγα η οποία είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από το 2018. Η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει δεκαοκτώ (18) επιπλέον κλίνες, που έρχονται να προστεθούν στις υπόλοιπες εξήντα πέντε (65) ενεργές κλίνες της δομής, με
παράλληλη πλήρη πρόβλεψη χώρων που αφορούν το προσωπικό της δομής, εσωτερικών και εξωτερικών καθιστικών και χώρο επισκεπτηρίου, λουτρών και αποθηκευτικών χώρων, με τήρηση των σχετικών προδιαγραφών προσβασιμότητας και ασφαλείας, καθώς και με πρόβλεψη στοιχείων που θα συμβάλουν στην περαιτέρω διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος για τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό, όπως ζεστές χρωματικές αποχρώσεις, στοιχεία πρασίνου κ.α. Επιπρόσθετα, την παρούσα περίοδο υλοποιούνται επισκευές στο Παράρτημα ΑΜΕΑ Χανίων που αφορούν τις νοσηλευτικές πτέρυγες της δομής. Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των διοικήσεων, προκειμένου να καταπολεμηθούν περιπτώσεις που έχουν λάβει χώρα και αφορούν την παράλειψη των Διευθυντών των δομών να παρέμβουν ως οφείλουν για λειτουργικά προβλήματα του Φορέα τα οποία υπάγονται στην αρμοδιότητά τους και την παράλειψη αυτών να ενημερώσουν σχετικά τη Διοίκηση, το Δ.Σ. του Κ.Κ.Π.Π.Κ. συνεδριάζει και
λειτουργεί ως πειθαρχικό όργανο.

Συγκεκριμένα έχει ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία για το διαπραττόμενο πειθαρχικό παράπτωμα της Διευθύντριας του ΑΜΕΑ Χανίων (αρ. 107 παρ. 1 περ. κη αμέλεια ή ατελής εκπλήρωση του υπηρεσιακού καθήκοντος) για τη μη αξιοποίηση του ύψους της δαπάνης στην οποία δικαιούνται να προβαίνουν οι Διευθυντές των Παραρτημάτων για την αποκατάσταση των επιμέρους φθορών, όποτε αυτές παρουσιάζονται, ως οφείλει ως Διευθύντρια, και για τη μη έγκαιρη ενημέρωση προς το Δ.Σ. για τις φθορές στο εσωτερικό της Α’ Πτέρυγας ώστε να παρέμβει αρμοδίως. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών τους, επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, από πιστώσεις που εγγράφονται για το σκοπό αυτό στον προϋπολογισμό του Υπουργείου (Ειδικός Φορέας 1033 – 202 – 0000000 ΑΛΕ 2310802058).

Οι πρόσθετες οικονομικές ανάγκες τους αντιμετωπίζονται με την εξασφάλιση επιπλέον πιστώσεων στον προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου και από την κατανομή των πιστώσεων του Ειδικού Κρατικού Λαχείου.
Το παράρτημα ΑμεΑ Χανίων (πρώην Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Χανίων) λειτουργεί στο πλαίσιο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης και οι λειτουργικές δαπάνες του καλύπτονται από τις επιχορηγήσεις που προβλέπονται για το Κ.Κ.Π.Π. Κρήτης. Σημειώνεται ότι το έτος 2022 το Κέντρο επιχορηγήθηκε από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού, με το ποσό των 1.700.000,00€ και επιπρόσθετα από τις πιστώσεις του Ε.Κ.Λ. με το ποσό των 200.000,00€. Για το έτος 2023, εξασφαλίστηκε αυξημένος προϋπολογισμός για το Κέντρο, αφού έχει εγκριθεί πίστωση 2.070.000,00€ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του ως άνω Κέντρου (στις οποίες περιλαμβάνονται οι δαπάνες όλων των παραρτημάτων του καθώς και του παραρτήματος ΑμεΑ Χανίων). Το προβλεπόμενο ποσό έχει ήδη εκταμιευθεί από τον Φορέα. Πρόκειται να επιχορηγηθεί επίσης με το ποσό των 200.000€ από πιστώσεις του Ε.Κ.Λ. και με το ποσό των 464.100€ για το
προσωπικό COVID-19. Παράλληλα, το παράρτημα ΑΜΕΑ Χανίων λαμβάνει και το ποσό των νοσηλίων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που το οποίο ενδεικτικά για τον μήνα Μάρτιο 2023 ανήλθε σε 51.910,37 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό θα αυξηθεί μετά την υπογραφή της νέας σύμβασης, για την οποία το Κέντρο βρίσκεται την παρούσα περίοδο σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς πλέον θα καλύπτει και ανασφάλιστους περιθαλπόμενους. Το Υπουργείο μας εξετάζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τα αιτήματα των Φορέων και καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση πιστώσεων για την επίτευξη του
σκοπού τους».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook