Tο Ιράν κλείνει την στρόφιγγα πετρελαίου προς την Ελλάδα – όπως άλλωστε είχε απειλήσει επανειλημμένα το σκληροπυρηνικό καθεστώς του Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, ωστόσο, η χώρα μας δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα καθώς έχει ήδη στραφεί σε εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας.

To Ιράν , δια στόματος του υπουργού Πετρελαίου, Ρόσταμ Γασεμι, ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά την πώληση πετρελαίου στην Ελλάδα.

«Αυτή την στιγμή, το Ιράν δεν πουλάει πλέον πετρέλαιο στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός πετρελαίου , σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Shana». Πρόσθεσε επίσης ότι η Τεχεράνη δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην πώληση των πετρελαικών προιόντων.

Η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από Ρωσία, Ιράκ,  Σαουδική Αραβία και Λιβύη αλλά σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το ιρανικό πετρέλαιο.

Η χώρα μας, όπως και άλλα ευρωπαικά κράτη, έχουν ξεκινήσει διαδικασία μείωσης των εισαγωγών μαύρου χρυσού από το Ιράν στο πλαίσιο του ευρωπαικού εμπάργκο που ανακοινώθηκε από τον Ιανουάριο. Το 2011, η Τεχεράνη εξήγαγε κατά μέσο 100 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην Ελλάδα , ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των ελληνικών εισαγωγών πετρελαίου.

Την περασμένη εβδομάδα , αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι η Αθήνα αναζητά εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας μετά το εμπάργκο που επιβλήθηκε κατά της Τεχεράνης από τις Βρυξέλλες, και το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Οι ευρωπαικές τράπεζες παράλληλα αδυνατούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με οποιαδήποτε μονάδα σχετίζεται με την Τεχεράνη.

Το Ιράν, δεύτερη χώρα του ΟΠΕΚ, παράγει 3,5 εκατομμύτρια βαρέλια πετρελαίυ ημερησίως και εξάγει πε΄ρι τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια . Η Ιταλία και η Ισπανία είναι επίσης μεγάλοι εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου. Το 2011 εξήγαγε  450 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως προς την Ευρωπαική Ενωση.

Στα μέσα  Φεβρουάριο, η Τεχεράνη αποφάσισε να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου προς τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι οποίες εισήγαγαν μικρές ποσότητες πετρελαίου.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook