Στις 8 Οκτώβρη ο ελληνικός λαός καλείται, ξανά μετά από 3 μήνες περίπου, στις κάλπες για να εκλέξει τους άρχοντες στην τοπική διοίκηση σε Περιφέρειες και Δήμους.

Τα θετικά βήματα που έγιναν με την ενίσχυση των αγωνιστικών δυνάμεων στις βουλευτικές εκλογές πρέπει να συνεχιστούν και να πολλαπλασιαστούν και σ΄ αυτές τις εκλογές με την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης και την εκλογή περισσότερων Περιφερειακών και Δημοτικών συμβούλων.

Η λαϊκή ψήφος θα πρέπει να στοχεύει προς την κατεύθυνση της ανατροπής των αρνητικών συσχετισμών που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας, κεντρικό κράτος, Περιφέρειες, Δήμους και γενικά σε όλο το οικοδόμημα της αστικής εξουσίας.

Οι συσχετισμοί αυτοί, γίνονται κανάλι να περάσουν όλα τα σχέδια της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει φέρει το λαό μας σε τραγική κατάσταση και παράλληλα έχει εκτοξεύσει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων σε απίστευτα επίπεδα.
Η περιφερειακή όπως άλλωστε και η δημοτική διοίκηση, ως μέρος του αστικού κράτους, μαζί με τους μηχανισμούς της ΕΕ, όλο το προηγούμενο διάστημα έδρασαν ενιαία και υλοποίησαν μια πολιτική εχθρική απέναντι στο λαό και τις ανάγκες του.

Διοίκηση και αξιωματική αντιπολίτευση υπηρέτησαν και στήριξαν τις κεντρικές πολιτικές επιλογές των κομμάτων τους και προώθησαν την στρατηγική που εξυπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Μια ανάπτυξη που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και μεγάλους κινδύνους σε όλες τις πλευρές της ζωής των εργατών, των υπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επαγγελματιών, των αγροτών, όλων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Όλοι τους στήριξαν και στηρίζουν μια ανάπτυξη που έχει στο επίκεντρο την κερδοφορία των λίγων από τη μία και από την άλλη την ένταση της εκμετάλλευσης και της φοροληστείας για τους πολλούς.

Άλλωστε αυτη η πορεία επισημοποιήθηκε με την κοινή κάθοδο στις εκλογές στην περιφέρεια Κρήτης των άλλοτε “άσπονδων φίλων” της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Την προηγούμενη περίοδο αρκετά έργα και υποδομές απαραίτητα για τις λαϊκές ανάγκες δεν υλοποιήθηκαν, ούτε προγραμματίστηκαν, γιατί δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ, αφου δεν εξασφαλίζουν τα προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αντιπλημμυρικά έργα, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση, έργα που θα καθιστουν σύγχρονα και ασφαλή τα σχολικά κτίρια, τους παιδικούς σταθμούς κ.ά. τα οποία δεν είναι στην προτεραιότητά τους.

Αλλά και τα έργα που υλοποιούνται, γίνονται “γεφύρι της Άρτας” και δίνονται εκατομμύρια στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους για το φαγοπότι των εταιρειών και των τεχνικών συμβούλων. Υπηρετούν ένα σύστημα ιδιωτικοποιημένο, κοστοβόρο, με μεγάλες καθυστερήσεις, για να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων του “ανταγωνισμού” μεταξύ των μεγαλοεταιρειών, σύστημα που υπηρετεί τα συμφέροντα των ομίλων και όχι το στόχο της κάλυψης των λαϊκών αναγκών.

Μέσα από την πολιτική της Διοίκησης της Περιφέρειας αλλα και των Δήμων, προωθήθηκε ο κεντρικός σχεδιασμός όλων των κυβερνήσεων της γενικευμένης ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, των προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων και των “ελάχιστων κοινωνικών παροχών”.

Προωθήθηκε η πολιτική των κυβερνήσεων για την υγεία, η οποία στοχεύει στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και απαξίωση των Δημόσιων Δομών, με Κέντρα Υγείας υποστελεχωμένα από γιατρούς και νοσηλευτές , με απουσία του αναγκαίου ιατρικοτεχνικού εξοπλισμού.
Αποτέλεσμα των πολιτικών αυτών είναι η εκτόξευση της απασχολησιμότητας και της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, η κατακόρυφη μείωση του μόνιμου προσωπικού και η συρρίκνωση κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών που τις υποκαθιστούν ιδιώτες, Μ.Κ.Ο. και διάφοροι άλλοι φορείς της λεγόμενης “κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας”.

Δεν πρέπει να αφήσουμε έξω από την κριτική μας την ανοχή ή και τη στήριξη της περιφερειακής διοίκησης στα αντιπεριβαλλοντολογικά σχέδια των κυβερνήσεων για το νησί μας και την επέλαση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων της ενέργειας στην περιοχή μας που τους επιφυλάσει αμύθητα κέρδη και το χαράτσωμα του λαού από την άλλη που θα πληρώνει πανάκριβα την ενέργεια.
Τελειώνοντας, Για μας το ερώτημα που μπαίνει είναι: “Ανάπτυξη για ποιόν και από ποιόν; Ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες του τόπου, της επιστήμης και της σύγχρονης τεχνολογίας ή με βάση την κερδοφορία και τον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που όλο και πιο πολύ περιορίζουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών;

Για μας οι απαντήσεις και οι επιλογές είναι ξεκάθαρες.
Οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι την περίοδο αυτή βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ανάδειξη και την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων, μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο και τις επιτροπές που συμμετέχουμε.
Αναδειχθήκαμε ως η μόνη πραγματική στρατηγική αντιπολίτευση που αποκάλυψε και αποδόμησε την αστική επιχειρηματολογία, την αντιλαϊκή συναίνεση, ανέδειξε προβλήματα και πίεσε για λύσεις προς όφελος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων του νησιού μας.

Σ΄ αυτό το δρόμο συνεχίζουμε και θα καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του λαού μας μέχρι να απαλλαγούμε οριστικά από το σύστημα που αποτελεί πηγή αναπαραγωγής αυτών των προβλημάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook