Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον κόσμο της ενόργανης γυμναστικής ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και αφορά σε ένα εξοργιστικό περιστατικό που συνέβη σε αθλητική διοργάνωση στην Ιρλανδία τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς.

Το επίμαχο κλιπ δείχνει μια τελετή απονομής μεταλλίων σε μικρά παιδιά κατά την οποία αξιωματούχος της ομοσπονδίας Gymnastics Ireland φαίνεται να απονέμει μετάλλια σε όλα τα λευκά κορίτσια που στέκονται στη σειρά, «παρακάμπτοντας» μόνο τη μαύρη αθλήτρια.

Σύμφωνα με τους Irish Times, η συγκεκριμένη αθλητική διοργάνωση είχε λάβει χώρα τον Μάρτιο του 2022 στο Δουβλίνο στο στάδιο National Indoor Arena. Δύο από τις πιο γνωστές μαύρες αθλήτριες των ΗΠΑ, η Σιμόν Μπάιλς και η Τζόρνταν Τσάιλς, εξέφρασαν την ενόχληση και τη θλίψη τους για το περιστατικό.

Ειδικότερα, η τετράκις Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής Σιμόν Μπάιλς έγραψε σε σχόλιο στο Twitter απαντώντας σε χρήστη που την έκανε tag σε σχετική ανάρτηση ότι, όταν είδε για πρώτη φορά αυτή τη σκηνή, ράγισε η καρδιά της, έτσι έστειλε ένα μικρό βίντεο συμπαράστασης στο μαύρο κορίτσι. «Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στον αθλητισμό ούτε πουθενά αλλού!» έγραψε η διάσημη αθλήτρια στο σχόλιό της.

Η συναθλήτρια και φίλη της Τζόρνταν Τσάιλς ζήτησε από τους followers της στα social media να τη βοηθήσουν να βρει αυτό το κορίτσι, σημειώνοντας ότι αυτό που της συνέβη ήταν απίστευτα οδυνηρό.

Εξαιτίας του σάλου που προκάλεσε η αναδημιοσίευση του κλιπ, η Gymnastics Ireland εξέδωσε μία ανακοίνωση πριν από δύο μέρες, όπου ανέφερε ότι είχε δεχθεί καταγγελία από τους γονείς του εμπλεκόμενου προσώπου για «ρατσισμό» μετά το περιστατικό. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ακολούθησε διερεύνηση του συμβάντος, και η αξιωματούχος που εμφανίζεται στο βίντεο παραδέχτηκε ότι αυτό που συνέβη ήταν απαράδεκτο, τόνισε όμως ότι οι ενέργειές δεν ήταν εσκεμμένες. Επίσης εξήγησε ότι προσπάθησε να επανορθώσει διασφαλίζοντας ότι η μαύρη αθλήτρια θα λάμβανε το μετάλλιό της πριν αποχωρήσει από το στάδιο.

Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναφέρει επιπλέον ότι η αξιωματούχος αισθανόταν άσχημα για το λάθος της και ζήτησε να συναντήσει αυτοπροσώπως την αθλήτρια και την οικογένειά της για να ζητήσει συγγνώμη. Αυτό το αίτημα δεν έγινε δεκτό αρχικά, και έτσι ζήτησε συγγνώμη γραπτώς. Όπως αναφέρεται, «και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μπουν σε διαδικασία διαμεσολάβησης» και το ζήτημα επιλύθηκε οριστικά τον περασμένο Αύγουστο.

Η μητέρα ωστόσο του κοριτσιού, που μίλησε στην Irish Independent, διαψεύδει εν μέρει την παραπάνω ανακοίνωση, λέγοντας ότι δεν θεωρεί σε καμία περίπτωση το θέμα λήξαν. Σύμφωνα με την ίδια, η Gymnastics Ireland δεν ζήτησε δημόσια συγγνώμη για το περιστατικό, και προσπαθεί να καλύψει την αξιωματούχο.

Όπως επισημαίνει η μητέρα της νεαρής αθλήτριας, η επιστολή της αξιωματούχου που ξεκινούσε με τη φράση «προς κάθε ενδιαφερόμενο» δεν συνιστούσε ειλικρινή συγγνώμη και η ίδια έχει επικοινωνήσει με τον οργανισμό Gymnastics Ethics Foundation στην Ελβετία προκειμένου να δικαιωθεί η κόρη της.

H μητέρα της αθλήτριας εξέφρασε επίσης ανησυχία ότι η οικογένειά της, που ζει στην επαρχία Λένστερ της Ιρλανδίας, μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο ρατσιστικών επιθέσεων λόγω της δημοσιοποίησης που έχει λάβει η υπόθεση.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook