«Οι Έλληνες πολιτικοί και οι Έλληνες πολίτες φάνηκαν πολύ γενναίοι με τις θυσίες που έκαναν μέχρι σήμερα στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν την κρίση. Η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο έκανε σημαντικά βήματα προόδου. Και είναι η συνέχιση της συνεργασίας πολιτικών και πολιτών που θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από το τέλμα».

Με τα λόγια αυτά η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην κατάσταση στην Ελλάδα, ενόψει μάλιστα και των κρίσιμων επερχόμενων εκλογών της 6ης Μαΐου.

Στην ομιλία της στο Brookings Institute η «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων για την Ελλάδα, αλλά και για τις προβληματικές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και παραδέχθηκε πως τα προβλήματα της ευρωοικονομίας απέχουν από την όποια λύση τους. Μάλιστα τόνισε πως ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος επιδείνωσης της ευρωπαϊκής κρίσης.

Προς τούτο και ζήτησε για πολλοστή φορά αύξηση των πόρων του ΔΝΤ ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά του, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι κατά τη διάσκεψη της G20 θα υπάρξει πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα.
«Ένα πιο ισχυρό τείχος προστασίας θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση ενός κύκλου προστασίας για κάθε χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε το τεράστιο ανθρώπινο κόστος που έχει προκαλέσει η κρίση και απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Επανερχόμενη δε στην περίπτωση της Ελλάδας δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα εκλάβει ως θετικό δείγμα κάθε πρόοδο στον τομέα της συλλογής φόρων και της προώθησης των μεταρρυθμίσεων.