Ενώ οι κάτοικοι του Δήμου Κισάμου έρχονται αντιμέτωποι στην καθημερινότητά τους με πολλά προβλήματα που αφορούν από το οδικό δίκτυο, μέχρι το νερό ύδρευσης και άρδευσης, την σχολική στέγη, την καθαριότητα και αποκομιδή απορριμμάτων και άλλα, εδώ και ένα χρόνο, στα δημοτικά πράγματα κυριαρχεί το θέμα της διαχείρισης των δυο διάσημων παραλιών σε Φαλάσαρνα και Λαφονήσι.

Προφανώς οι δημοτικοί και άλλοι άρχοντες της περιοχής, δεν βλέπουν τίποτε άλλο σαν πρόβλημα, αλλά μόνο το τι θα γίνει με τις δύο παραλίες.

Η αρχή της συζήτησης έγινε  με την αγορά οικοπέδου στην περιοχή της Φαλασάρνης, όπου μέχρι τότε ήταν όλα καλά, όμως το θέμα διογκώθηκε, μετά από την αγορά ακινήτου στην  περιοχή Βουλισμένη από την ίδια οικογένεια Κισαμιτών οι οποίοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην περιοχή.

Όλα αυτά τα αποκάλυψε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες η κα. Ελένη Τσατσαρωνάκη, μέλος της οικογενείας των ιδιοκτητών και όπως φαίνεται υπάρχει αρκετό παρασκήνιο πίσω από αυτήν την ιστορία:

«Τον Αύγουστο του 2021 καλέσαμε, με δική μας πρωτοβουλία, αιρετούς της αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο κ. Μυλωνάκης και ο κ. Σταθάκης προκειμένου να τους ενημερώσουμε για το τι σκεφτόμαστε να κάνουμε. Θέλαμε να ακούσουμε αν υπάρχουν ενστάσεις, παρατηρήσεις ή ακόμα και προτάσεις. Όταν τελείωσε η ενημέρωση, που έγινε στο Τσατσαρωνάκειο, ακούσαμε μόνο καλά λόγια για τη σχεδιαζόμενη επένδυση. Έτσι κι εμείς προχωρήσαμε, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Μάλιστα, ο Δήμος Κισάμου χορήγησε θετικές βεβαιώσεις για όλα τα θέματα της αρμοδιότητας του (π.χ. νερό, σκουπίδια κ.α.)» ανέφερε η κα Τσατσαρωνάκη.

Και ενώ οι διαδικασίες για την Φαλάσαρνα προχωρούσαν κανονικά και με την συναίνεση του Δήμου, ακριβώς έναν χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 2022 ανακοινώνεται η εξαγορά της εταιρείας «Ελαφόνησος ΑΕ» από την εταιρεία «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα ΑΕ» της οικογένειας Τσατσαρωνάκη.

Λεπτομέρεια; H Ελληνική «Ελαφόνησος ΑΕ» είχε στην ιδιοκτησία της έκταση 611 στρεμμάτων στην περιοχή, με το ακίνητο να περνά πλέον στην ιδιοκτησία της Κισαμίτικης  «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα ΑΕ».

Η αλλαγή στάσης της Δημοτικής Αρχής

Όπως διαφαίνεται από δημοσιεύματα που ακολούθησαν αλλά και όπως γνωρίζουν οι συμμετέχοντες στα δημοτικά πράγματα αλλά και οι κάτοικοι της Κισάμου, ξαφνικά η δημοτική αρχή αλλάζει στάση για την επένδυση στην Φαλάσαρνα και από θετική γίνεται αρνητική.

Ερωτώμενη σχετικά η κα Τσατσαρωνάκη, ανέφερε στην συνέντευξη της:

«Όπως σας επισήμανα παραπάνω, ο κ. Μυλωνάκης εκφράστηκε θετικά για την επένδυση στην παρουσίαση που κάναμε στο Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο της Μητρόπολης μας, ενώ παράλληλα χορήγησε θετικές βεβαιώσεις για όλα τα θέματα της αρμοδιότητας του. Οπότε εύλογο το ερώτημα σας γιατί άλλαξε στάση ο κ. Μυλωνάκης. Θα μου επιστρέψετε να μην εκφράσω την προσωπική μου σκέψη. Αυτό όμως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι αυτή η «στροφή» έγινε μόλις ανακοινώθηκε η αγορά της ιδιωτικής έκτασης στη Βουλισμένη στην περιοχή του Λαφονησίου. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του για όλα όσα ακολούθησαν.»

Το Λαφονήσι σε ξένα «χέρια» και η αδιαφορία της αυτοδιοίκησης

Και μπορεί τα παραπάνω να είναι λίγο – πολύ γνωστά σε εκείνους που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον Δήμο Κισάμου, όμως ήρθε μια αποκάλυψη η οποία δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

Αναφερόμενη η κα Ελένη Τσατσαρωνάκη στο πως έγινε η εξαγορά της «Ελαφόνησος ΑΕ» και των 611 στρεμμάτων αποκάλυψε ότι – όπως είχε πει ο εκπρόσωπος της εταιρείας – υπήρχε ήδη  «έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές και μας ρώτησαν αν θα μας ενδιέφερε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο απόκτησής της για να παραμείνει σε ελληνικά χέρια.»

Όμως το πλέον αξιοπερίεργο είναι πως ο νομικός σύμβουλος της «Ελαφόνησος ΑΕ» είχε ενημερώσει και πως η εταιρεία είχε προτείνει στους δυο όμορους Δήμους να διαπραγματευθούν την εξαγορά της εν λόγω έκτασης, αλλά δεν υπήρξε το παραμικρό ενδιαφέρον!

Διαβάστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης της κας Τσατσαρωνάκη

«Μετά από πολλή σκέψη και αφού εξετάσαμε όλα τα δεδομένα, όπως θα έκανε καθένας που προχωρά σε μία αγορά, ειδικά στην αγορά ενός ακινήτου με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περιοχής, αποφασίσαμε να αγοράσουμε την έκταση, γνωρίζοντας την πολύ μεγάλη περιβαλλοντική της αξία και την ανάγκη προστασίας της.

Γιατί ας μην κοροϊδευόμαστε: για πολλά χρόνια το Λαφονήσι υποβαθμιζόταν, γιατί κάποιοι ενδιαφέρονταν μόνο για τις εισπράξεις των καντινών και για τις εισπράξεις από τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες. Το δε όψιμο ενδιαφέρον τους είναι αποσπασματικό, δεν δίνει ολοκληρωμένες επιστημονικές λύσεις και κυρίως είναι υποκριτικό αν θυμηθεί κανείς τη συμπεριφορά τους μέχρι πριν από λίγους μήνες.

Επιπλέον, θέλω να κάνω γνωστό στην τοπική κοινωνία ότι ο επί σειρά ετών νομικός σύμβουλος της Ελαφόνησος Α.Ε., με ενημέρωσε πριν μερικές μέρες ότι είχε προτείνει στο παρελθόν σε δημάρχους Κισάμου και Καντάνου – Σελίνου να αγοραστεί η έκταση της εταιρείας από τους Δήμους, προκειμένου να μην καταλήξει σε χέρια Κινέζων επενδυτών. Ωστόσο, οι δήμαρχοι αδιαφόρησαν, όπως ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μου ανέφερε.»

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα είχε εκφραστεί από τις παραπάνω δημοτικές αρχές η άποψη για απαλλοτρίωση της έκτασης από Βουλισμένη μέχρι Κεδρόδασος, κάτι το οποίο επιδίωκε και πρώην αυτοδιοικητικός, αλλά πρόκειται για ένα θέμα που «σέρνεται» εδώ και πολλά χρόνια και όπως όλα δείχνουν – εάν δεν είχε γίνει η εξαγορά από την Κισαμίτικη εταιρεία, τα 611 στρέμματα στο Λαφονήσι θα είχαν περάσει σε Κινέζους επενδυτές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook