Γιώργος Ταβερναράκης Γιώργος
Ταβερναράκης
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ηρακλείου ‘’Για την Κρήτη μας’’

Σημάδια τόσο έντονα και με τόσες επιπτώσεις, που είναι αδύνατον πλέον να τα αγνοήσεις. Φέτος μάλιστα η πατρίδα μας δοκιμάστηκε από καταστροφικές πυρκαγιές, και πλημμυρικά φαινόμενα που παρόμοια δεν έχουμε ξαναδεί στην σύγχρονη ιστορία μας. Φαινόμενα που είναι αποτέλεσμα περιοδικών τοπικών κλιματικών κρίσεων, που τείνουν να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα.

Και το νησί μας τα τελευταία χρόνια έχει πληγωθεί πολλαπλά από καταστροφές που προκλήθηκαν από πλημμυρικά φαινόμενα μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Στατιστικά προσεγγίζοντας το θέμα, τρία είναι τα χαρακτηριστικά που μπορούμε να διακρίνουμε στις ακραίες καταστάσεις, 1)η όλο και αυξανόμενη συχνότητα παρουσίασης ακραίων βροχοπτώσεων, 2) η μεγαλύτερη του συνηθισμένου ένταση βροχής σε συντομότερο χρόνο και 3) η σημαντική αύξηση των συνεπειών τους (πολλοί οι λόγοι και σαφώς μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει και η `άναρχη- μη σύννομη` ανθρώπινη δραστηριότητα). Σε τοπικό επίπεδο, έχουμε τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις την τελευταία εξαετία (2017 σε Χανιά και Ιεράπετρα, 2019 στα Χανιά, 2020 στον Δήμο Χερσονήσου και 2022 στην Αγία Πελαγία και την Σητεία) με το πλήθος των καταστροφικών αποτελεσμάτων τους, να μας δείχνουν ότι απαιτείται δραστική αύξηση των προσπαθειών μας, (πολίτες, κάθε είδους υπηρεσίες και οργανισμοί), ΟΤΑ και κεντρική διοίκηση, με στόχο την `παράλληλη` προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σε αυτό.

Μετά το 2018, όπου (κατόπιν οδηγίας της Ε.Ε., που έχει προ πολλού αναγνωρίσει το πρόβλημα) το ΥΠ.ΕΝ. ενέκρινε το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για την Περιφέρεια Κρήτης, και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει όντως αύξηση των επεμβατικών δράσεων σε ρέματα στο πλαίσιο ενεργειών πολιτικής προστασίας.

Ήδη η Π.Ε. Ηρακλείου μάλιστα έχει προχωρήσει σε συμβασιοποίηση μελετών οριοθέτησης μεγάλων ποταμών-ρεμάτων (Γιόφυρος, Γαζανός, Καρτερός, Συλαμμιανός, Γερωπόταμος και Αναποδάρης) οριοθέτησης και πιθανής διευθέτησής της κοίτης τους, στις περιοχές που προσδιορίστηκαν ως υψηλού κινδύνου. Μια ενέργεια που σε βάθος χρόνου θα δώσει λύσεις τόσο σε επίπεδο μείωσης των επιπτώσεων των έντονων βροχοπτώσεων, όσο και θα ξεκλειδώσει πλήθος επεμβάσεων και δράσεων στις περιοχές αυτές (πολεοδομικά σχέδια, χρήσεις γης κ.α.).

Γίνονται βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Βήματα όμως που προσκρούουν στους γνωστούς ανασταλτικούς παράγοντες, της υποστελέχωσης υπηρεσιών, της έλλειψης πόρων για έργα και μελέτες, της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων, της καθυστέρησης ολοκλήρωσής τους αλλά και της `αντανακλαστικής` αντίδρασης των πολιτών σε προτεινόμενες δράσεις που κατά την άποψή τους περιορίζουν τα δικαιώματά τους. Όμως πλέον δεν είναι δυνατόν να αγνοούμε την πραγματικότητα και πρέπει ως ενεργές κοινωνίες να στηρίξουμε και να προωθήσουμε αυτή την προσπάθεια. Τα βήματα αυτά κατά την γνώμη μου οφείλουμε να τα συνδυάσουμε και με άλλες παράλληλες δράσεις, που πολλές από αυτές περιγράφονται και στο Σ.Δ.Κ.Π. και εκεί θα δώσω όλες μου τις γνώσεις και τις δυνάμεις.

Μικρά φράγματα και κατασκευές ορεινής υδρονομίας (συγκράτηση μεγαλύτερων ποσοτήτων όμβριων αλλά και φερτών), μεγαλύτερα φράγματα που θα συμβάλλουν στην `χρονοκαθυστέρηση` της πορείας των υδάτων (άρα και πρακτικής μείωσης της μέγιστης παροχής) εξειδίκευση μέτρων σε υπολεκάνες απορροής και επεμβάσεις σε δομημένες περιοχές (όπου παλαιά ρέματα έχουν μετατραπεί σε δρόμους οικισμού ή όπου δεν υπάρχει επαρκές δίκτυο απορροής όμβριων) με τρανά παραδείγματα σε περιοχές του Δ. Χερσονήσου, του Δ. Μαλεβιζίου και των Δήμων Φαιστού και Γόρτυνας. Αυτά είναι μέτρα στα οποία πρέπει να δοθεί έμφαση την επόμενη περίοδο. Μέτρα που θα δώσουν τοπικές μεν λύσεις, οι οποίες όμως αφενός θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό θετικά και τις περιοχές εκβολής των ποταμών-ρεμάτων (μειώνοντας τις πλημμυρικές παροχές) και αφετέρου θα διευκολύνουν τον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας αλλά και αξιοποίησης των ευρύτερων περιοχών.

Είναι φανερό ότι απαιτείται η συνεργασία πολλών συναρμόδιων φορέων αλλά και περιβαλλοντική ευαισθησία που πρέπει να αναπτύξει ο κάθε πολίτης για να έχουμε ολοκληρωμένες επεμβάσεις με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Επίσης απαιτείται νέα κωδικοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων δράσης και στελέχωση των αρμόδιων φορέων με εξειδικευμένο προσωπικό.

Για όλα αυτά βέβαια απαιτούνται επεμβατικές πολιτικές από τους ΟΤΑ, σε ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από αυτούς που έχουμε συνηθίσει. Το υπαλληλικό προσωπικό τους που ασχολείται με τα θέματα αυτά, είναι έμπειρο, και με επαρκή επιστημονική κατάρτιση, αλλά δεν επαρκεί. Απαιτείται ενίσχυσή του και η δημοσιονομική στενότητα δεν μπορεί πλέον να είναι ανασταλτικός λόγος στον εμπλουτισμό του.

Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε όχι μόνο την προστασία των πολιτών μας από τις πλημμύρες όμβριων αλλά και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντός μας για τις επόμενες γενιές.

Σας καλώ να σταθούμε όλοι μαζί, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να εργαστούμε για έναν καλύτερο και πιο ανθρώπινο νομό Ηρακλείου.

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και τη στήριξή σας.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Ταβερναράκης
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ηρακλείου ‘’Για την Κρήτη μας’

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook