Επίσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου Τριτέκνων Χανίων και συνάντηση με την πρόεδρο κ. Μαρία Χελιουδάκη και τον ταμία κ. Θανάση Κιτρινορίνη πραγματοποίησαν ο υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων Ειρηναίος Μαράκης και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Λάμπρος Καστρινάκης (Τεχνικός CTS – Μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων CTS), την Δευτέρα 2/10. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις τρίτεκνες οικογένειες του νομού Χανίων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της «Ανταρσίας στα Χανιά»:

«Ως δημοτική κίνηση χαιρετίζουμε τη δράση και το έργο του Συλλόγου Τριτέκνων Χανίων που βοηθάει τις τρίτεκνες οικεγένειες με πλήθος δράσεων καλύπτοντας σημαντικά κενά που προκαλεί η διαχρονική πολιτική του κεντρικού και τοπικού κράτους αλλά και της κυβέρνησης της ΝΔ που υποτάσσει τις ανάγκες της εργατικής τάξης για την εξυπηρέτηση του βιομηχανικού και τουριστικού κεφαλαίου.
Η καταβαράθρωση των δομών κοινωνικής πρόνοιας-φροντίδας επαναφέρει στη «σφαίρα του σπιτιού» ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της αναπαραγωγής της εργατικής τάξης (π.χ. φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων), με τις γυναίκες να χρεώνονται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων την εξυπηρέτηση των αναγκών αυτών αλλά και των οικιακών εργασιών.

Συντασσόμαστε με το πάγιο αίτημά των συλλόγων και σωματείων των τρίτεκνων οικογενειών, που δεν είναι άλλο από την πλήρη εξομοίωσή τους με τους πολύτεκνους. Απαιτούμε τη διάθεση χώρου για τη στέγαση του Συλλόγου Τριτέκνων από τα αδιάθετα κτίρια του Δήμου Χανίων που προέρχονται από δωρεές και κληροδοτήματα, όπως και για τις ανάγκες όλων των φοιτητών, των ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, των ανθρώπων με αναπηρία και των ηλικιωμένων.
Διεκδικούμε για όλες τις οικογένειες όλων των αποχρώσεων:

  • Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Ίσα δικαιώματα για όλες/ους. Όχι εργασιακές και μισθολογικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, των εγκύων, των μητέρων. Όχι στον έμφυλο καταμερισμό εργασίας. Όχι διακρίσεις στις οικογένειες με βάση των αριθμό των μελών τους ή τα έμφυλα στερεότυπα.
  • Προστασία της μητρότητας με απαγόρευση απολύσεων εγκύων και πληρωμένες άδειες όσο υπάρχουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Εφαρμογή ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες κ.λπ.). Εξάμηνη άδεια λοχείας. Επίδομα γέννας σε όλες τις γυναίκες, ντόπιες και μετανάστριες, χωρίς αποκλεισμούς. Πλήρη προστασία και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μητέρων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (άδειες, επιδόματα κ.ά.).
  • Μειωμένο ωράριο για όλους τους γονείς (όχι μόνο τις μητέρες). Άδειες επιμέλειας, φροντίδας, ασθένειας των παιδιών για κάθε γονιό. Επιδόματα για την ανατροφή των παιδιών για όλα τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες/ους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο.
    •Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί, πρωτοβάθμια περίθαλψη), ώστε να απαλλαγούν οι γυναίκες από υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται από το κράτος.
  • Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, που πλήττει κυρίως τις εργαζόμενες γυναίκες, μετά το πέρας της πανδημίας. Η τηλεργασία να αποτελεί δικαίωμα της εργαζόμενης ή του εργαζόμενου, που να μπορεί να το ασκήσει μόνο προς όφελος της/του (π.χ. όταν υπάρχει αδυναμία μετακίνησης λόγω μόνιμου προβλήματος υγείας) και όχι διευθυντικό δικαίωμα.
  • Ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης για την ελάφρυνση των γονιών από τα δυσβάσταχτα πρόσθετα οικονομικά βάρη της μόρφωσης. Κανένα παιδί έξω από το δημόσιο σχολείο πριν τα 18 χρόνια του. Όχι στην παιδική εργασία. Κατάργηση του νόμου για τη μαθητεία.
  • Προστασία στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος και στην έκτρωση. Οι εκτρώσεις να είναι προσβάσιμες χωρίς ταξικούς φραγμούς, να είναι δωρεάν σε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας.
    •Καμία ανοχή στην παρενόχληση, τη βία και την αυθαιρεσία στους εργασιακούς χώρους. Να προβλεφθούν στις συλλογικές συμβάσεις διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων από τη σεξουαλική παρενόχληση και την κακοποίηση. Μισθοί υπερημερίας όταν εξαναγκάζεται μια γυναίκα να φύγει από τη δουλειά λόγω παρενόχλησης από τον εργοδότη. Άμεση δικαίωση σε περιστατικά σεξιστικών, εργοδοτικών αυθαιρεσιών, ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης (mobbing) στους εργασιακούς χώρους.
  • Καμιά ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού, αποφασιστική σύγκρουση μαζί της. Να αναγνωριστεί νομικά η γυναικοκτονία και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και σε περιπτώσεις βίας απέναντι σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα.
    •Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία σε κάθε δήμο δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας και για τη στήριξη των θυμάτων (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές, νομικής, ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης κ.ά.), με την άμεση στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Να επιταχθούν ξενοδοχεία για ασφαλή διαμονή των γυναικών, παιδιών, αναπήρων και ΛΟΑΤΚΙΑ+ που αντιμετωπίζουν κακοποιητική συμπεριφορά σε σχέσεις ή/και στην οικογένεια. Να ενισχυθούν τα θύματα βίας οικονομικά ώστε να μπορούν να φύγουν, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης.
  • Όχι στην αντιδραστική αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου. Κατάργηση του νόμου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Ίδρυση δομών υποστήριξης και ενδυνάμωσης των γονιών, μόνιμα και σταθερά επιδόματα που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των φτωχών οικογενειών. Δημιουργία δημόσιων δομών κοινωνικής πρόνοιας που να υποστηρίζουν ενεργά και τους δύο γονείς σε περιπτώσεις συναινετικής συνεπιμέλειας. Καμιά μητέρα οικονομικά εξαρτημένη.
    •Ισότιμη αναγνώριση όλων των μορφών οικογένειας πέραν της κυρίαρχης ετερόφυλης, όπως είναι η μονογονεϊκή οικογένεια, η ομόφυλη οικογένεια και για ισότιμα δικαιώματα στην τεκνοθεσία και στην κληρονομιά.
  • Αποφασιστική σύγκρουση με την ομοφοβία και την τρανσοφοβία. Δημόσια και δωρεάν πρόσβαση σε επεμβάσεις φυλομετάβασης για όσες/ους το επιθυμούν, ταυτότητα για τρανς και ίντερσεξ άτομα. Ισότητα σε εργασία, παιδεία, υγεία και σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Δεν ξεχνάμε τη δολοφονία του/της Ζακ/Zackie Κωστόπουλου. Στη φυλακή οι δολοφόνοι του/της.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook