Τάσος Βάμβουκας Τάσος
Βάμβουκας
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χανίων - Τέως δήμαρχος Χανίων

Είναι κοινή η διαπίστωση των δημοτών ότι η έλλειψη πάρκινγκ στην πόλη των Χανίων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.

Με αφορμή αυτό, και μέσα  στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, καταθέτω δημόσια μια πρόταση, η οποία αξίζει εξαντλητικής διερεύνησης, καθώς εάν μπορέσει να προχωρήσει, θα απορροφήσει μεγάλο μέρος της ζήτησης για πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης και ταυτόχρονα θα αποφέρει ταυτόχρονα σημαντικά οικονομικά οφέλη στον δήμο Χανίων.

Το δημαρχείο Χανίων – και αυτό επίσης είναι κοινά αποδεκτό – δεν είναι το καταλληλότερο κτήριο για να φιλοξενήσει πλέον τις ανάγκες του δήμου μας και δεν ταιριάζει ούτε λειτουργικά, ούτε αισθητικά στην πόλη των Χανίων. Προσωπικά πάντα θεωρούσα το παρόν δημαρχείο ακατάλληλο και ελλιπές και αναζητούσα λύση για τη μεταστέγαση του Δήμου.

Λίγες εβδομάδες μετά που αναλάβαμε, τον Νοέμβριο του 2014, προχωρήσαμε στην υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο, με σκοπό την απόκτηση ενός όμορφου νεοκλασικού κτηρίου στη οδό Τζανακάκη, για τη μεταφορά εκεί της δημοτικής βιβλιοθήκης, όπου εκτός των άλλων θα εξοικονομούσαμε πολύτιμο χώρο στο παρόν Δημαρχείο. Πετύχαμε τον στόχο μας με την απόκτηση του κτηρίου, αλλά και με την ένταξή του σε επιδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αν και μια δεκαετία μετά είναι αλήθεια ότι οι δημότες ακόμα δεν βλέπουν κάτι να έχει ξεκινήσει στο κτήριο, αλλά όταν έλθει εκείνη η ώρα και πάλι θα λείπει χώρος.

Ομοίως,  όταν το Πολεμικό Μουσείο εκκενώθηκε από τα εκθέματα λόγω ακαταλληλότητας του κτηρίου, κινούμενος από διαίσθηση, επισκέφθηκα τον χώρο τις μέρες που γινόταν η μεταφορά και αμέσως μου γεννήθηκε η ιδέα ότι ήταν το κατάλληλο κτήριο για να φιλοξενήσει μελλοντικά το δημαρχείο Χανίων. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τα τοπογραφικά σχέδια που ζήτησα. Πρόκειται για πανέμορφο ιστορικό μνημείο της πόλης μας που πρέπει να διασωθεί, που διαθέτει 3.366 τ.μ. και βρίσκεται ανάμεσα στις ιδιοκτησίες του δήμου, (Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, Δημοτικός Κήπος κλπ.) και αποτελούσε μέρος του σχεδίου της δημοτικής μας αρχής, για την αναζωογόνηση του νεότερου κέντρου της  πόλης μας.

Στη συνέχεια ξεκινήσαμε τη διαδικασία καλλιέργειας της ιδέας και διεκδίκησης του κτηρίου, με πρώτη επιστολή προς τον  υπουργό Εθνικής Άμυνας στις 10/8/2016. Μετά την καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά, το αίτημα έγινε ακόμα πιο επιτακτικό και εισηγήθηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση – αίτημα για παραχώρηση του Πολεμικού Μουσείο στον Δήμο για την μεταφορά εκεί του Δημαρχείου, πρόταση η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα στις 1-8-2018. Η ιδέα υιοθετήθηκε από πολιτικούς εκπροσώπους, αλλά και στην συνέχεια από την παρούσα δημοτική αρχή και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει πραγματικότητα και όλοι πρέπει να πιέσουμε για την έγκαιρη πραγματοποίησή της.

Τι σημαίνουν όλα αυτά και πώς συνδέονται με το ζήτημα του πάρκινγκ; Η προοπτική να ελευθερωθεί το παρόν κτήριο του δημαρχείου, δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και την ανάγκη έγκαιρου σχεδιασμού για την χρήση του χώρου. Στα Χανιά δυστυχώς δεν φημιζόμαστε για την ταχύτητα αξιοποίησης ανάλογων περιπτώσεων. Προτείνω λοιπόν από τώρα, να μην επαναληφθεί αυτή η παράδοση και να εξεταστεί η εξής πρόταση από τον δήμο Χανίων:

Όταν έρθει η ώρα, να κατεδαφιστεί το παρόν δημαρχείο και στη θέση του να κατασκευαστεί μεγάλο υπόγειο πάρκινγκ και ταυτόχρονα να ανεγερθεί νέο κτήριο που θα έχει κυρίως εμπορικές χρήσεις και θα δοθεί σημαντικός χώρος στο πράσινο, με σύγχρονες αρχιτεκτονικές λύσεις. Το όφελος θα είναι πολλαπλό γιατί θα δοθούν πολλές θέσεις πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης μας, θα αποκτήσει σημαντικά έσοδα ο δήμος που θα βοηθήσουν το δημοτικό έργο, θα αυξηθεί ο χώρος πρασίνου, θα υπάρχει δυνατότητα στέγασης υπηρεσιών του δήμου και θα τονωθεί το εμπορικό κέντρο της πόλης.

Είναι πιστεύω μια καλή ευκαιρία, η πρόταση αυτή να γίνει αντικείμενο διαλόγου από τις δημοτικές παρατάξεις που συμμετέχουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, ώστε να φτάσουμε σε ένα έγκαιρο σχεδιασμό από την νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει, εξετάζοντας φυσικά όλες τις παραμέτρους μέσα από σοβαρές μελέτες και προετοιμασία. Είμαι σίγουρος ότι αν δεν επικρατήσουν για άλλη μια φορά παιδικοί εγωισμοί για την πατρότητα ιδεών και έργων, από τους καθ’ έξιν υπόπτους τέτοιων συμπεριφορών, υπάρχει πεδίο γόνιμων συζητήσεων και καλών λύσεων που θα πάνε τον δήμο μας μπροστά λύνοντας σημαντικά προβλήματα της πόλης και των πολιτών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook