Νέος κύκλος απολογιών ανοίγει την ερχόμενη Πέμπτη μετά τις προφυλακίσεις του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου και τεσσάρων ακόμη προσώπων ( Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Αστέριο Οικονομίδη, Γεώργιο Σαχπατζίδη και Νικόλαο Ζήγρα) που φέρονται να είχαν εμπλακεί στο …χορό της μίζας από δυο εξοπλιστικά προγράμματα και σε ξέπλυμα των χρημάτων αυτών με την απόκτηση – μέσω offshore εταιρειών – δεκάδων πολυτελών ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής κ. Γαβιρήλ Μαλής που χειρίζεται την υπόθεση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού, έχει ήδη στείλει κλήσεις προς απολογία σε δέκα ακόμη πρόσωπα που αντιμετωπίζουν κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και αναφέρονται στο πόρισμα των εισαγγελέων Ελένης Σίσκου και Ευγενίας Κυβέλου.

Πρόκειται για την σύζυγο του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη, τον αδελφό της Παναγιώτη Σταμάτη, την θεία της Αικατερίνη Σταμάτη, την κόρη του Ά. Τσοχατζόπουλου, Αρετή, τη δικηγόρο Ταλίτα – Μαρία Τσεκούρα τους Νικόλαο Γεωργουλάκη, Παντελή Ζαχαριάδη, Οράτιο Μελά, Κωνσταντίνο Αντωνιάδη και Ευτύχιο Ατσοπαρδή.

Κα οι δέκα, που αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους, εμπλέκονται σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, στη διακίνηση μαύρου χρήματος που αποτελεί πρώην δωροδοκίας, μέσω του δικτύου των offshore που είχε στηθεί («torcaso», «nobilis» και «bluebell», κ.ά).

Η οικογένεια Σταμάτη

Η Β. Σταμάτη, στο όνομα της οποίας μεταβιβάστηκε το νεοκλασικό επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, έχει υποστηρίξει στην προανακριτική της απολογία  ότι το οικονομικό σκέλος το διαχειρίζονταν αποκλειστικά ο σύζυγός της, κρατώντας με αυτόν τον σαφείς αποστάσεις. Το πιθανότερο είναι την ίδια «γραμμή» να ακολουθήσει και στην απολογία της ενώπιον του ανακριτή.

Όσον αφορά τον αδελφός της, Παναγιώτη Σταμάτη το εισαγγελικό πόρισμα του αποδίδει ενεργό ρόλο στην …αισθητική αναβάθμιση του νεοκλασικού, επί της Δ. Αρεοπαγίτου  (τα έτη 2006,2007, 2008). «Υπογράφει» τα περισσότερα παραστατικά ως «Παναγιώτης Παπαλιάκος», χρησιμοποίει, κατά τις δυο εισαγγελείς, το επίθετο της πρώην γυναίκας του για να μην αποκαλυφθεί ότι είναι ο αδελφός της Β. Σταμάτη. Την εποχή εκείνη δεν εμφανίζονται ακόμη ως ιδιοκτήτες του ακινήτου ο Α. Τσοχατζόπουλος και η σύζυγος του,  κάτι που έγινε τον Απρίλιο του 2010 οπότε και το νεοκλασικό περνάει στην κατοχή της Β. Σταμάτη αντί 1.100.000,00 ευρώ.

Στο πλαίσιο της έρευνας των δυο εισαγγελέων, έγινε έφοδος στο σπίτι του Π. Σταμάτη όπου και  εντοπιστήκαν χειρόγραφη αναλυτική κατάσταση με τα ποσά που δαπανήθηκαν ανά εργολάβο για την ανακαίνιση. Τα ποσά, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, συμφωνούν με τα ποσά που κατατέθηκαν στις τράπεζες ή πληρώθηκαν σε μετρητά όχι όμως και με τα φορολογικά στοιχεία που εκδόθηκαν!

Είναι αξιοσημείωτο πως μεταξύ των κατασχεθέντων υπάρχει και χειρόγραφο όπου σημειώνεται το κέρδος από την αποφυγή πληρωμής 76.000 ευρώ που είναι ποσό που αντιστοιχεί σε Φ.Π.Α. για εργασίες ύψους 560.000 ευρώ! Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακαίνιση του νεοκλασικού που διήρκησε μια περίπου τριετία «ανέρχεται σε τουλάχιστον 709.872,50 ευρώ ενώ παραστατικά καταχωρίστηκαν μόνο για ποσό 149.872 ευρώ!.

Κατά τις δυο εισαγγελείς «το γεγονός ότι εκδίδονται παραστατικά για σημαντικά μικρότερα ποσά καταδεικνύει ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος ενεργούσε ως πραγματικός ιδιοκτήτης του ακινήτου και όχι για λογαριασμό άλλου ιδιοκτήτη και εκμισθωτή, γιατί στην περίπτωση αυτή δεν θα ενδιαφερόταν να συνεργήσει στη φοροκλοπή εργολάβων και προμηθευτών, προκειμένου να έχει και ο ίδιος το ανάλογο κέρδος αλλά θα μεριμνούσε, ώστε να γίνουν όλες οι συναλλαγές απολύτως νόμιμα και τυπικά, με τρόπο που θα διασφάλιζε τα δικά του συμφέροντα ως μισθωτή και υποψήφιου αγοραστή».

Εξάλλου, σύμφωνα με το πόρισμα το συμφωνητικό μίσθωσης κατοικίας υπογράφηκε ανάμεσα στην Ευφροσύνη Λαμπροπούλου ως εκπρόσωπο της «Nobilis» και τον Α. Τσοχατζόπουλο τον Ιανουάριο του 2007, στα έγγραφα όμως που κατασχέθηκα υπήρχαν αποδείξεις πληρωμής για τις εργασίες ανακαίνισης από το Σεπτέμβριο του 2006!

Η δε Αικ. Σταμάτη, σύμφωνα με τις δυο εισαγγελείς «το 2001 προχωρά αυθημερόν στην ανάληψη από λογαριασμό της στην Εμπορική Τράπεζα 3.000.000 δρχ., το οποίο είχε μεταφερθεί από λογαριασμό που τηρούσε στην Τράπεζα Κύπρου η «Torcaso» δικαιούχος της οποίας ήταν ο Ν. Ζήγρας και πραγματικός ιδιοκτήτης ο Α. Τσοχατζόπουλος»! Ωστόσο, «μοναδικό της έσοδο από το 1995 είναι μια αναπηρική σύνταξη που λαμβάνει από το γερμανικό κράτος, ύψους 700 ευρώ».

Ιδιαίτερα δύσκολη όμως είναι και η θέση της κόρης του Α. Τσοχατζόπουλου, Αρετής, η οποία εμπλέκεται στην απόκτηση του ακινήτου στη Δεινοκράτους μέσω της  «Bluebell».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook