Μετρώντας ήδη πολλά χρόνια εμπειρίας στην πολιτική σκηνή, ο Μιχάλης Χαιρετάκης δίνει το παρόν ενεργά και στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, αυτή τη φορά για τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου με τον συνδυασμό «Η Κρήτη μας Αλλιώς». Ο ίδιος επιδιώκει, σε περίπτωση εκλογής του, να εστιάσει στα προβλήματα που βαραίνουν τα Χανιά, την ενδοχώρα του νομού αλλά και τον τόπο του, την Κίσσαμο. Όπως δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Flashnews.gr, ο Μιχάλης Χαιρετάκης και η παράταξή του είναι πανέτοιμοι να αναλάβουν να ηνία της Περιφέρειας, με ένα ανατρεπτικό και ανοιχτό στην κοινωνία μοντέλο.

Κύριε Χαιρετάκη, μετράτε χρόνια εμπειρίας στην πολιτική σκηνή και στις εκλογικές διαδικασίες, ωστόσο φέτος είναι η πρώτη σας επαφή με τις περιφερειακές εκλογές. Τι ακριβώς σας ώθησε στην απόφαση αυτή;

Η ανάγκη να υπάρχει μια διαφορετική φωνή, που θα εκφράζει μαζί με τα αστικά κέντρα και τις περιαστικές περιοχές των Χανίων, οι οποίες εξαιτίας και της αδιάφορης διοίκησης Καλογερή-Αρναουτάκη είναι και οι πιο παραμελημένες.

Αν συμφωνούν οι συμπολίτες μου, επιδιώκω να γίνω η Δυνατή Φωνή που θα διεκδικεί, θα προτείνει, θα βρίσκει λύσεις αλλά και θα μεταφέρει τα προβλήματα και τις αγωνίες όλων των πολιτών στο περιφερειακό συμβούλιο.

Στις ερχόμενες περιφερειακές εκλογές θα βρεθείτε στο πλευρό του Σπύρου Δανέλλη και θα κληθείτε να αναμετρηθείτε τον Σταύρο Αρναουτάκη. Πώς κρίνετε τα πεπραγμένα του κ. Αρναουτάκη στα 13 χρόνια πορείας του στην πολιτική σκηνή;

Μετά από 13 χρόνια ‘’διακυβέρνησης’’ από τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη, νομίζω πως αυτός ο κύκλος θα πρέπει να κλείσει και να ανοίξει ένας καινούργιος, με μια πρόταση ‘’ΑΛΛΙΩΣ’’ στην διαχείρισης της Περιφέρειας.

  • Δίνουμε προτεραιότητα στις ανάγκες των πολιτών και όχι σε πελατειακές σχέσεις με τους δημάρχους.
  • Διαδικασίες κατανομής και απόδοσης των χρημάτων, απολύτως διαφανείς και ορθολογικές.
  • Ελαχιστοποίηση των πόρων δημοσιότητας και δημοσίων σχέσεων, ώστε οι περιορισμένες χρηματοδοτήσεις να αξιοποιηθούν σε δράσεις ουσίας.

Διαθέτουμε ένα προοδευτικό και καινοτόμο πρόγραμμα που απαντάει αξιόπιστα στις καινούργιες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης, της κλιματικής αλλάγης, των υποδομών, όπως και της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού.

Επιδιώκετε τη θέση περιφερειακού συμβούλου. Θεωρείτε ότι από τη θέση αυτή θα μπορέσετε να δώσετε λύσεις στα προβλήματα του τόπου και να βελτιώσετε την καθημερινότητα των πολιτών;

Λύσεις δίνει αυτός που έχει την εξουσία και τις αρμοδιότητες, εφόσον διαθέτει στρατηγικό σχέδιο, καταρτισμένη ομάδα ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε άμεση επαφή με την κοινωνία.

Αν ο Κρητικός λαός εμπιστευτεί σε εμάς το τιμόνι της περιφέρειας Κρήτης τον διαβεβαιώνω ότι είμαστε πανέτοιμοι για να διοικήσουμε με ένα ανατρεπτικό και ανοιχτό στην κοινωνία μοντέλο.

Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά στην προσωπική σχέση εμπιστοσύνης που έχω οικοδομήσει με τους συμπολίτες μου τα προηγούμενα χρόνια, αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι στο περιφερειακό συμβούλιο θα είμαι η δυνατή φωνή τους για να αναδεικνύω, να προτείνω και να διεκδικώ λύσεις στα δεκάδες προβλήματα που παραμελεί στα Χανιά το κατεστημένο Αρναουτάκη-Καλογερή.

Σε περίπτωση εκλογής σας, ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητές σας; Ποια είναι τα θέματα που κρίνετε ότι επείγει να τεθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Ο διαθέσιμος χώρος δεν επαρκεί για το πλήθος των προκλήσεων που καλούμαστε άμεσα να δράσουμε Αλλιώς. Για παράδειγμα η προκλητική εγκατάλειψη της Ελαιοκομίας και της μεταποίησης από την …παλαιολιθική μέθοδο δακοκτονίας μέχρι την ανύπαρκτη στρατηγική εμπορικής διαχείρισης του «πρασίνου χρυσού» μας θα ανατραπεί άμεσα με το ολοκληρωμένο σχέδιο που ήδη παρουσιάσαμε.

Ένα άλλο παράδειγμα για την εγκαταλελειμμένη ύπαιθρο των Χανίων είναι και η αδεσποτία, ένα τεράστιο πρόβλημα που ειδικά στην Π.Ε. Χανίων λειτουργεί αποτρεπτικά στο να μείνουν νέοι άνθρωποι στα χωριά και να παράγουν ανάπτυξη. Στην Κοινωνική Οικονομία και τον Πολιτισμό η Καινοτομία θα γίνουν προτεραιότητα, όπως άλλωστε και της Ε.Ε., η οποία δίνει μεγάλη σημασία με την αξιοποίηση του ταμείου InvestEU(Κοινωνικές Επενδύσεις και δεξιότητες). Το Μουσείο Μουσικών Κρήτης αποτελεί μια ακόμα άμεση παρέμβαση μας για την ανάδειξη της πολύτιμης παράδοσής μας.

Ο ίδιος κατάγεστε από επαρχιακή περιοχή. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στην Περιφέρεια Κρήτης ώστε να εξισορροπηθεί το έλλειμμα ανάπτυξης της επαρχίας σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα;

Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι το σχέδιο ανάπτυξης και προτεραιοτήτων που εφάρμοσε ο κ. Αρναουτάκης με τον κ. Καλογερή. Επιτέλους, ήλθε η ώρα οι Χανιώτες να εκφράσουν δυνατά και στην κάλπη την αντίθεση τους στην υποβάθμιση της υπαίθρου των Χανίων.

Αυτό που πρωτίστως χρειαζόμαστε είναι ένα αειφόρο αναπτυξιακό σχέδιο, στρατηγικό και πολυδιάστατο. Επικεντρωμένο στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, στην «έξυπνη» αναβάθμιση των οδικών και των λιμενικών υποδομών και στην επένδυση σε μια νέα τουριστική ανάπτυξη του νότου, επικεντρωμένη στην παράδοση και στην οικολογία.

Πέρα από την πολιτική σας σταδιοδρομία, λόγω της επαγγελματικής σας ενασχόλησης, γνωρίζετε καλά τον επιχειρηματικό στίβο αλλά και τον αγροτικό κλάδο. Θεωρείτε ότι από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου, θα μπορέσετε να συνεισφέρετε περαιτέρω στον αγροτικό τομέα αλλά και στο επιχειρείν της Περιφέρειας;

Οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει λόγω της πολυδιάστατης επαγγελματικής ενασχόλησης αλλά και οι θέσεις ευθύνης που κατείχα και κατέχω στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και στον Σύλλογο Ελαιουργών Ν. Χανίων, με έχουν βοηθήσει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας, απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο και πρωτοπόρες δράσεις καθώς και ουσιαστική διεκδίκηση, για όσα στερούνται ο πρωτογενής και ο μεταποιητικός τομέας. Προτεραιότητα μου είναι η διασύνδεση πρωτογενούς τομέα με τα ξενοδοχεία μας όπως άλλωστε αποδεικνύει και η δουλειά που έχουμε κάνει ήδη στο Επιμελητήριο Χανίων.

Μέχρι στιγμής οι πολίτες της Κισσάμου σας έχουν τιμήσει με την ψήφο τους, τόσο στις βουλευτικές όσο και στις δημοτικές εκλογές. Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε τόσο στους παλαιούς όσο και στους εν δυνάμει ψηφοφόρους σας, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης την Κυριακή;

Είμαι ευγνώμων απέναντι στους συμπολίτες μου γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχα την τιμή να διαγράψω μια τόσο παραγωγική πορεία ευθύνης.

Αυτήν την Κυριακή, ήλθε η σπουδαία στιγμή μίας ακόμη αξιολόγησης και των δικών μου αγώνων. Ο λόγος ανήκει στους ίδιους τους πολίτες, αυτούς που ξέρουν και μπορούν να στείλουν σε όλους μας το δίκαιο μήνυμα για το Αύριο του τόπου μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook