Εννέα βιασμοί αναφέρθηκαν στο στρατιωτικό κολέγιο Harrogate της Μεγ. Βρετανίας για εφήβους που εκπαιδεύονται για να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στον στρατό, σύμφωνα με νέα στοιχεία. Το Harrogate είναι το κέντρο όπου η 19χρονη στρατιώτης Jaysley-Louise Beck φέρεται να παρενοχλούταν επί μακρόν από ανώτερό της μέχρι που έφτασε στο σημείο να αφαιρέσει τη ζωή της.

Τα νέα στοιχεία, που αποκαλύπτονται έχουν εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τη λειτουργία του κολεγίου Harrogate, το οποίο είχε βαθμολογηθεί ως «εξαιρετικό σε όλους τους τομείς» από τον επιθεωρητή Ofsted. «Δεκατρία σεξουαλικά αδικήματα» αναφέρθηκαν μεταξύ 22 Ιουλίου 2022 και 17 Αυγούστου 2023 – συμπεριλαμβανομένων εννέα καταγγελιών βιασμού, δύο σεξουαλικής επίθεσης και δύο ηδονοβλεψίας, σύμφωνα με την αστυνομία και τον επίτροπο εγκλήματος του Βόρειου Γιορκσάιρ, όπως μεταδίδει η Daily Mail.

Η Jaysley Beck «έπεσε θύμα εκμετάλλευσης» από τέσσερις άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του αφεντικού της, πριν αυτοκτονήσει τον Δεκέμβριο του 2021. Μπήκε στον στρατό το 2019 σε ηλικία μόλις 16 ετών – έχοντας ξεκινήσει την εκπαίδευση στρατολόγησης στο Harrogate πριν ενταχθεί στο 47 Σύνταγμα του Βασιλικού Πυροβολικού. Πριν από το θάνατό της υπέστη μια «έντονη περίοδο ανεπιθύμητης συμπεριφοράς» από έναν ανώτερό της που τώρα αντιμετωπίζει την αποπομπή από τον στρατό, σύμφωνα με επίσημη έρευνα.

Το 2021, ξεκίνησαν εννέα έρευνες για τη σεξουαλική κακοποίηση 22 νεοσύλλεκτων, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν κορίτσια. Τον Ιανουάριο του 2023, ένας εκπαιδευτής, ο Simon Bartman, καταδικάστηκε σε στρατιωτική κράτηση 20 μηνών αφού κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση καθώς και για οκτώ κατηγορίες για σκληρή ή άσεμνη επαίσχυντη συμπεριφορά.

Ο Ντέιβιντ Γκι, σύμβουλος του Διεθνούς Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Crin), είπε ότι σκέφτηκε ότι «με αυτό το αρχείο, το Harrogate δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές». «Αυτό δεν είναι βρετανικό πρόβλημα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα σε όλο τον κόσμο όταν οι νέοι στρατολογούνται. Δεν είναι κάτι που μπορείτε να λύσετε επιβάλλοντας μια πολιτική μηδενικής ανοχής και ελπίζουμε ότι θα εξαφανιστεί», είπε.

Η Βρετανία είναι η μόνη χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη που στρατολογεί εφήβους ηλικίας 16 και 17 ετών στις ένοπλες δυνάμεις της. Στο κολέγιο Harrogate υπάρχουν περισσότεροι από 1.300 νεοσύλλεκτοι – με το γυναικείο προσωπικό να αποτελεί το 11,7% των νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις. Ο Ντέιβιντ Γκι είπε επίσης: «Καμία από τις αναφορές του Ofsted τα τελευταία 10 χρόνια δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με την κατάχρηση στρατολόγησης. Κάθε φορά που στέλνουμε δεδομένα στο Ofsted και τους δίνουμε τις πηγές, εκείνοι λένε: “Δεν έχει σχέση με τις επιθεωρήσεις μας”».

Μια επιστολή προς το Δίκτυο Crin, τον περασμένο Ιούνιο, από τον Paul Joyce, αναπληρωτή διευθυντή του Ofsted, ανέφερε ότι τυχόν νέες καταγγελίες για κακοποίηση θα πρέπει να απευθύνονται στην αστυνομία, στο τοπικό συμβούλιο προστασίας παιδιών και στον στρατό. Η επιστολή έγραφε: «Η Ofsted δεν ερευνά καταγγελίες [ένοπλων] υπηρεσιών, ούτε παίζουμε κανέναν ρόλο σε πειθαρχικές διαδικασίες ή διώξεις του στρατού».

Η 19χρονη στρατιώτης Beck, η οποία εντάχθηκε στον στρατό σε ηλικία 16 ετών, έγινε στόχος ανδρών που την κυνηγούσαν για σχέσεις. Πριν αυτοκτονήσει ήταν σε σχέση με έναν παντρεμένο ανώτερο υπαξιωματικό που εμφανιζόταν συχνά μεθυσμένος στο δωμάτιό της αργά το βράδυ. Ένας άλλος άνδρας στρατιώτης, αξιωματικός εντάλματος, λέγεται ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά σε μια βραδινή έξοδο βάζοντας τα χέρια του ανάμεσα στα πόδια της και πιάνοντάς την από το λαιμό σε ένα πάρτι. Έπρεπε να κρυφτεί σε ένα μπάνιο για να του ξεφύγει.

Η έκθεση βρήκε ότι ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στο θάνατο της Beck ήταν μια «δύσκολη μακροχρόνια σχέση» με έναν εκπαιδευτή που έληξε στις 21 Νοεμβρίου, λίγο πριν το θάνατό της. Η έκθεση ανέφερε ότι «πολλές πτυχές αυτής της σχέσης ήταν θετικές», αλλά «χαρακτηρίστηκε επίσης από δυσπιστία και επανειλημμένες καταγγελίες για απιστία από την πλευρά του φίλου». Από την πλευρά του εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Έχουμε πολύ ισχυρούς μηχανισμούς διασφάλισης στο κολέγιο του Ιδρύματος Στρατού» καθώς και «πολλαπλές μεθόδους πρόσβασης στην υποστήριξη πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των εμπιστευτικών γραμμών υποστήριξης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook