Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση περισσότερων από 60 κιλών κοκαΐνης. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο ένας εκ των συλληφθέντων, και συγκεκριμένα ο 41χρονος που φέρεται ως επικεφαλής του κυκλώματος, ήταν ποδοσφαιριστής σε τοπικές ομάδες.

Στις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ., ανακοινώθηκε ότι τα μέλη του κυκλώματος, ηλικίας 41, 31 και 36 ετών, δραστηριοποιούνταν ως μέλη του κυκλώματος, τουλάχιστον από το 2022. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης κατασχέθηκαν 58 συσκευασίες που περιείχαν συνολικά 66 κιλά και 700 γραμμάρια κοκαΐνης. Σημειώνεται ότι οι δράστες, εκμεταλλεύονταν το γεγονός ότι ο ένας ήταν ψυκτικός και ο δεύτερος χειριστής του συστήματος εντοπισμού και καταγραφής βλάβης των ψυκτικών μηχανισμών των εμπορευματοκιβωτίων, προκειμένου να μπορούν ανενόχλητοι να εξάγουν τα ναρκωτικά από το λιμάνι, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

Όπως δήλωσε ο Διευθυντής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος, Ιωάννης Σκούρας, η συντονισμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής απέφερε ακόμη ένα καίριο πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών μέσω της σύλληψης τριών μελών διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης και της κατάσχεσης σχεδόν 67 κιλών κοκαΐνης στο λιμάνι του Πειραιά.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της δράσης των μελών του κυκλώματος, ήταν ότι εκμεταλλεύονταν την επαγγελματική ιδιότητα των δύο μελών της οργάνωσης ώστε να δικαιολογείται η παρουσία τους σε τεχνηέντως καθορισμένο χώρο απόθεσης των εμπορευματοκιβωτίων και να προβαίνουν ανενόχλητοι στην εξαγωγή των ναρκωτικών από το λιμάνι, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, όπως υπογράμμισε.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, σημείωσε ότι σε βάρος των τριών συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Όπως τόνισε, προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, από την εξακρίβωση και διασταύρωση των οποίων καθώς και μέσω δημιουργίας προφίλ των εμπλεκομένων (profiling) αποκαλύφθηκε η δομή της εγκληματικής οργάνωσης, ο διεθνικός χαρακτήρας της και η εγκληματική δράση των μελών της.

Το διεθνές κύκλωμα ήταν επιχειρησιακά δομημένο και με διαρκή δράση. Αποθήκευαν τις ποσότητες των ναρκωτικών σε εμπορευματοκιβώτια και συγκεκριμένα μέσα στους καταψυκτικούς μηχανισμούς τους και αφού τις εισήγαγαν σε χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είτε ως χώρα προορισμού είτε ως χώρα διαμετακόμισης, τις διακινούσαν με σκοπό να αποκομίσουν υπέρογκα οικονομικά οφέλη.

Ο ρόλος των μελών του κυκλώματος

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. από τις αστυνομικές έρευνες, διακριβώθηκε και ο ρόλος κάθε μέλους στην εγκληματική οργάνωση, ως εξής:

  • ο 41χρονος, ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των συλληφθέντων ατόμων, αφού είχε αναλάβει τις επαφές με τους εισαγωγείς και διακινητές των ναρκωτικών, το συντονισμό της παραλαβής των ναρκωτικών από τα εμπορευματοκιβώτια και την παράδοση αυτών στους τελικούς διακινητές,
  • ο 31χρονος, ήταν άμεσος συνεργάτης με τον επικεφαλής ως προς την παραλαβή των ναρκωτικών από τους μηχανισμούς ψύξης των εμπορευματοκιβωτίων, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως ψυκτικός,
  • ο 36χρονος, είχε αναλάβει το χειρισμό του συστήματος εντοπισμού και καταγραφής βλάβης των ψυκτικών μηχανισμών των εμπορευματοκιβωτίων, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση στα ανωτέρω μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την παραλαβή – εξαγωγή των ναρκωτικών από το λιμάνι του Πειραιά.

Πιο αναλυτικά, για να πετύχουν τον σκοπό τους, φρόντιζαν εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους και με την πρόφαση βλάβης να μεταφέρουν το εμπορευματοκιβώτιο σε χώρο όπου δήθεν θα γίνονταν οι εργασίες επιδιόρθωσης και έτσι εξήγαγαν από αυτό τα ναρκωτικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο 41χρονος έχοντας τις επαφές με τους εισαγωγείς και τους τελικούς διακινητές των ναρκωτικών, λάμβανε τον αριθμό του επίμαχου εμπορευματοκιβωτίου (που περιείχε τα ναρκωτικά), στη συνέχεια το ανέφερε στον 36χρονο, ο οποίος είχε πρόσβαση στο σύστημα για τη δήλωση εικονικής βλάβης του ψυκτικού μηχανήματος αυτού, καθώς και στην μεταφορά και τοποθέτηση εμπορευματοκιβωτίου, σε σημείο εντός του Λιμένα, προσβάσιμο από τα μέλη της οργάνωσης. Στο τελικό στάδιο με το πρόσχημα επιδιορθώσεως της υποτιθέμενης βλάβης, ο 41χρονος και ο 31χρονος επιλέγοντας την κατάλληλη χρονική στιγμή παραλάμβαναν τα ναρκωτικά από το ψυκτικό μηχανισμό του εμπορευματοκιβωτίου και τα εξήγαγαν από το λιμάνι με αυτοκίνητο της εταιρείας τους, τα οποία στη συνέχεια αποθήκευαν προσωρινά και τα παρέδιδαν στους τελικούς διακινητές.

Πώς έγιναν οι συλλήψεις

Ύστερα από πληροφορίες ότι επίκεται εξαγωγή ποσότητας ναρκωτικών από εμπορευματοκιβώτιο, το οποίο είχε φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση. Χθες το μεσημέρι, εντοπίστηκε ο 41χρονος πρώην ποδοσφαιριστής στη Νίκαια και στην κατοχή του βρέθηκε μία συσκευασία που περιείχε 4 γραμμάρια κοκαΐνης. Σε έρευνα που έγινε στο διαμέρισμά του, εντοπίστηκαν 285 γραμμάρια κοκαΐνης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο εμπορευματοκιβώτιο εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν οι 58 συσκευασίες με τα 66 κιλά και 700 γραμμάρια κοκαΐνης.

Επίσης, κατασχέθηκαν δύο αυτοκίνητα (το ένα τύπου VAN) και μοτοσικλέτα,
μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
έξι κινητά τηλέφωνα, μετρητής χαρτονομισμάτων και λάπτοπ.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα ενώπιον των εισαγγελικών αρχών.

enikos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook