Πρεμιέρα έκανε σήμερα το 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, με πλήθος κόσμου να δίνει το παρόν στην τελετή έναρξης και τις προβολές των πρώτων ταινιών.

Το φεστιβάλ Κινηματογράφου μπαίνει στη δεύτερη δεκαετία παρουσίας στα Χανιά, αποτελώντας θεσμό πλέον για το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της πόλης, που ενισχύει και αναδεικνύει το πολιτιστικό της απόθεμα.

Το απόγευμα της Τετάρτης, 18/10, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων άνοιξε τις πόρτες του για να φιλοξενήσει τη μεγάλη πρεμιέρα του Φεστιβάλ, την προβολή της ταινίας «Ρεμπέτικο», παρουσία του σκηνοθέτη, Κώστα Φέρρη, ο οποίος αποτέλεσε και τιμώμενο πρόσωπο, αλλά και παρουσία πλήθους πολιτικών και τοπικών φορέων. Παράλληλα, στα τιμώμενα πρόσωπα του φετινού φεστιβάλ, οι οποίοι βραβεύτηκαν από το φεστιβάλ σήμερα, στη βραδιά της πρεμιέρας, είναι και οι σκηνοθέτες Φατίχ Ακίν, και Βουβούλα Σκούρα, ο σχεδιαστής Δημήτρης Αρβανίτης και ο εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης.

Μιλώντας για την επιτυχία του Φεστιβάλ, ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης χαρακτήρισε τις προοπτικές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων «τεράστιες» ενώ παράλληλα δήλωσε ότι «ευχή μου είναι να φέρουμε στην πόλη το παλιό φεστιβάλ, εκείνο που έφτιαξε μία ολόκληρη γενιά, να ζωντανέψει ξανά από εδώ και να “βγάλει” νέες γενιές. Γιατί, ο κόσμος έχει ανάγκη από έναν τέτοιο θεσμό». Τέλος, σχολιάζοντας την τιμητική του θέση στο 11ο φεστιβάλ, δήλωσε ότι «η αγάπη του κόσμου είναι πάνω από όλα».

Με τη σειρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, Ματθαίος Φραντζεσκάκης, δήλωσε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι ότι συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε κάθε νέο φεστιβάλ με το ίδιο πάθος, την ίδια θέρμη για αυτές τις 12 ημέρες που είναι η μεγάλη μας γιορτή. Η αγάπη από τον κόσμο και οι 166 Χανιώτες που έδωσαν το παρόν ως εθελοντές είναι αυτό που κάνει πιο δυνατό το φεστιβάλ». Ακόμη, μιλώντας για τον πολιτισμικό τουρισμό των Χανίων σε συσχέτιση με το φεστιβάλ δήλωσε ότι «Αυτός είναι και ο λόγος που το φεστιβάλ κινηματογράφου τοποθετείται σε αυτή τη χρονική περίοδο. Τα Χανιά, παραμένουν δυνατά ως προορισμός, μπορούν να είναι, παράλληλα, προορισμός πολιτισμού και το φεστιβάλ συμβάλει σε αυτήν την αναπτυξιακή δράση».

Τέλος, ο Προέδρος ΕΚΟΜΕ, Λεωνίδας Χριστόπουλος, δήλωσε ότι «ελπίζουμε η Κρήτη να γίνει ένας από τους καλύτερους προορισμούς, ώστε να γυρίζονται εδώ παραγωγές εγχώριες αλλά και του εξωτερικού. Πάνω σε αυτό το κομμάτι, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έχει πολλά να προσφέρει».

Υπενθυμίζεται ότι το 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα διαρκέσει δέκα ημέρες, από σήμερα μέχρι και τις 28 Οκτώβρη, εμπεριέχοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα, με ταινίες από όλο τον κόσμο, με περισσότερους από 150 καλεσμένους, ενώ σε όλες τις ζώνες προβολών θα είναι παρόντες συντελεστές των ταινιών, για να συνομιλήσουν μαζί με το κοινό.

Παράλληλα, ένα δεύτερο ουσιαστικά φεστιβάλ αποτελούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του φεστιβάλ, τα οποία ολοκληρώνουν το παζλ και προσδίδουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που του αρμόζει. Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έχουν ελεύθερη είσοδο και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook