Την 12μηνη παράταση, από την ημερομηνία λήξης τους των αδειών φύτευσης αμπέλου για πληγείσες περιοχές αποφάσισε το ΥπΑΑΤ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις του άρθρου για τις «προσωρινές παρεκκλίσεις από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 όσον αφορά τον οίνο».

Έτσι, παρατείνονται κατά 12 μήνες, οι άδειες των αμπελοφυτεύσεων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο χορήγησης αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις, των αναφυτεύσεων και των μεταβατικών διατάξεων, οι οποίες λήγουν το 2023 και επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές που επλήγησαν από τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα την άνοιξη του 2023.

Οι άδειες για νέες αμπελοφυτεύσεις επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές που επλήγησαν από τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα την άνοιξη του 2023

Οι αιτήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι αμπελοκαλλιεργητές υποβάλλουν σχετική αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) έως 31 Δεκεμβρίου 2023, προκειμένου να επωφεληθούν της παρεκκλίσεως.

Οι υπηρεσίες των ΔΑΟΚ ενημερώνουν των ενδιαφερόμενο για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησης εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση απόρριψης αναφέρονται και οι σχετικοί λόγοι.

Έως 31 Δεκεμβρίου 2023 η υποβολή αιτήσεων

Να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση που οι αμπελοκαλλιεργητές, με άδειες αμπελοφυτεύσεων, οι οποίοι δεν προτίθενται να κάνουν χρήση της άδειας και δεν επιθυμούν να επωφεληθούν από την παράταση ισχύος, προκειμένου να μην υποστούν διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, υποβάλλουν σχετική αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΑΟΚ, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Τα δικαιολογητικά

Στις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Έντυπη αίτηση συνοδευόμενη από την καρτέλα της εκμετάλλευσης από το Αμπελουργικό Μητρώο. Οι αιτήσεις πρέπει να είναι σαφείς και δεόντως αιτιολογημένες.
  • Να αναφέρουν ρητά για ποια τεμάχια αιτούνται παρέκκλιση, εάν πρόκειται για χορηγηθείσα άδειας νέας φύτευσης ή αναφύτευσης και τους λόγους για τους οποίους οδηγούνται στην παρέκκλιση σε συνάρτηση με τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα της άνοιξης του 2023. Επιπλέον για τις περιπτώσεις της παρ. 2 του άρθρου 2 της παρούσας οι ενδιαφερόμενοι αναγράφουν ότι δεν προτίθενται να κάνουν χρήση της άδειας και δεν επιθυμούν να επωφεληθούν από την παράταση ισχύος που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του Καν (ΕΕ) 2023/1619.
  • Τη χορηγηθείσα άδεια φύτευσης,  την οποία κατέχουν και δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν,
  • Βεβαίωση από δημόσια υπηρεσία που να επιβεβαιώνει την επικράτηση δυσμενών μετεωρολογικών φαινόμενων την άνοιξη του 2023 για τη συγκεκριμένη περιοχή στην οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η φύτευση του αμπελώνα είτε με άδεια νέας φύτευσης είτε με άδεια αναφύτευσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε βεβαιώσεις από τις Δ/νσεις/Τμήματα/Γραφεία Πολιτικής Προστασίας των Δήμων/Περιφερειακών Ενοτήτων κ.ά, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κ.ά.,
  • Οτιδήποτε άλλο δικαιολογητικό ενισχυτικό ως προς το αίτημα τους.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook