Χωρίς τελική κοινή δήλωση ολοκληρώθηκε η «Σύνοδος για την Ειρήνη» του Καΐρου όπου ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν σήμερα για μια διάσκεψη σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο Ισραήλ-Χαμάς.

«Μια τελική κοινή δήλωση δεν θα εκδοθεί μετά την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής του Σαββάτου στο Κάιρο λόγω “διαφορών” μεταξύ των αντιπροσωπειών σχετικά με τη διατύπωση», επιβεβαίωσαν στο CNN ένας αξιωματούχος και ένας διπλωμάτης με γνώση του θέματος. Ένας από αυτούς δήλωσε επίσης ότι αυτό αναμενόταν ακόμη και πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να υποκαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε ότι συγκέντρωσε τους παγκόσμιους ηγέτες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να βρουν έναν «οδικό χάρτη» για τον τερματισμό της «ανθρωπιστικής τραγωδίας» που εκτυλίσσεται στη Γάζα.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής μαζί με εκπροσώπους από 34 χώρες, τα Ηνωμένα Έθνη και διεθνείς οργανισμούς. Το Ισραήλ απουσίαζε. Ο Αμπάς υποστήριξε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ηγέτες ότι «θα παραμείνουμε στη γη μας».

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα», επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, την απόρριψη του εκτοπισμού των Παλαιστινίων και μια μόνιμη λύση «στη βάση της λύσης των δύο κρατών».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας δήλωσαν ότι αν και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, έχει επίσης την ευθύνη να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε ότι μίλησε απευθείας με την ισραηλινή κυβέρνηση «για το καθήκον τους να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τη σημασία του σεβασμού της ζωής των πολιτών στη Γάζα».

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα δήλωσε ότι οι Νοτιοαφρικανοί μπορούν να ταυτιστούν με τη δυσχερή θέση των Παλαιστινίων στον «αγώνα για την επίτευξη της ελευθερίας τους».

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αφήσει τον πόλεμο να «κλείσει τα παράθυρα ευκαιρίας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρο Βιέιρα κάλεσε τον κόσμο να αποφύγει κάθε πιθανότητα περιφερειακής επέκτασης της σύγκρουσης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook