Η τετραεδρική εκλογική περιφέρεια των Χανίων αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, όπου, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ενδέχεται να προκύψει η πιο ακραία στρεβλωτική κατανομή των βουλευτικών εδρών.

Το ΠΑΣΟΚ στον Νομό Χανίων συγκέντρωσε το 2009 το 51,1% των ψήφων, αλλά η δύναμή του μειώθηκε στο 44,7% στις περιφερειακές εκλογές του 2010. Αν επομένως στις επόμενες εκλογές βρεθεί έστω και ελαφρώς κάτω από το όριο του 25% (που είναι το εκλογικό μέτρο), τότε είναι ενδεχόμενο να μην εκλέξει κανέναν βουλευτή. Αυτό θα συμβεί αν, όπως είναι πιθανόν, έχει ήδη συμπληρώσει, με τη διαδικασία της α\’ κατανομής, τον αριθμό των εδρών που δικαιούται πανελλαδικά.

Δεύτερο κόμμα στα Χανιά, με τεκμήριο τις περιφερειακές εκλογές, αναμένεται να αναδειχθεί η ΔΗΣΥ (23,3% τον Νοέμβριο του 2010), η οποία όμως αν δεν υπερβεί το 3% πανελλαδικά δεν δικαιούται να εκλέξει βουλευτή. Σε μια τέτοια περίπτωση και οι 4 έδρες του νομού θα προσκυρωθούν κατά την τελευταία φάση της κατανομής, συγκρίνοντας για κάθε κόμμα τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα των ψήφων του στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Ελπίδες στα Χανιά διατηρούν κυρίως το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ (ίσως και η ΔΗΜΑΡ), υπό τον όρο όμως ότι θα αυξήσουν σημαντικά τη δύναμή τους. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε και οι 4 έδρες του νομού θα προσκυρωθούν με τη διαδικασία του «μπόνους» στο πρώτο πανελλαδικά κόμμα.

Ετσι, ενδέχεται η ΝΔ να αποσπάσει και τις 4 έδρες, παρότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι τρίτο κόμμα, με ποσοστό περί το 10% (11,9% στις περιφερειακές του 2010). Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πιο ακραία παραβίαση της ισότητας της ψήφου.

Τα Νέα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook