Τη διαχείριση των απορριμμάτων τους για τα επόμενα 27 έτη προτίθενται να αναθέσουν σε ιδιώτες οι δήμοι πέντε νομών της δυτικής Μακεδονίας. Το έργο αφορά την κατασκευή και διαχείριση εργοστασίων ανακύκλωσης, επεξεργασίας και καύσης, με προϋπολογισμό 116 εκατ. ευρώ. Πάντως πρόκειται για μια μάλλον ασυνήθιστη επιλογή, καθώς στα 27 έτη της σύμβασης είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν άρδην όχι μόνο οι τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και ο πληθυσμός μιας περιοχής, ενώ μέχρι σήμερα η κατασκευή ανάλογων εγκαταστάσεων δινόταν «πακέτο» με τη λειτουργία τους για μια δοκιμαστική περίοδο 2-3 ετών.

Την ευθύνη του διαγωνισμού έχει η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. (Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας), η εταιρεία που ίδρυσαν το 1998 οι Δήμοι Γρεβενών, Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των πέντε περιοχών. Η προγραμματιζόμενη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων θα περιλαμβάνει εργοστάσιο ανακύκλωσης, εργοστάσιο επεξεργασίας και εργοστάσιο «ενεργειακής αξιοποίησης», δηλαδή καύσης (μια μέθοδος που ωστόσο δέχεται ισχυρή κριτική για τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον).

Ο ιδιώτης θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση της όλης εγκατάστασης, καθώς και του δικτύου τροφοδοσίας της (10 σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων) και θα αποπληρώνεται για την επένδυσή του από τους δήμους που θα εξυπηρετεί.

Skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook