The Serbian flag, left, flies on a lamppost in front of a Kosovo flag on the city hall in the town of Zubin Potok, northern Kosovo, Wednesday, May 31, 2023. Serbs are a minority in Kosovo, but a majority in parts of the country's north bordering Serbia. Many reject the Albanian-majority territory's claim of independence from Serbia. A former province of Serbia, Kosovo's 2008 declaration of independence is also not recognized by Belgrade. (AP Photo/Marjan Vucetic)

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αντιδράσει άμεσα προκειμένου να σταματήσει η εμπρηστική και βρώμικη εκστρατεία» που στρέφεται κατά της Σερβίας και των αξιωματούχων της.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορεί τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας ως οργανωτή των επιθέσεων κατά της αστυνομίας στο χωριό Μπάνισκα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Η παραστρατιωτική και τρομοκρατική επίθεση στην Μπάνισκα του δήμου Ζβέτσαν οργανώθηκε από την μαφία του Νόβι Σαντ. Επικεφαλής της εγκληματικής αυτής οργάνωσης είναι ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς», έγραψε ο Κούρτι στις 23 Οκτωβρίου στο προφίλ του στο Facebook.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου αναφέρει ότι τα μέλη της ένοπλης ομάδας που προκάλεσε τις συγκρούσεις και διέφυγαν στην Σερβία βρίσκονται στην περιοχή Ράσκα (σ.σ. κεντρική Σερβία) και είναι υπό την προστασία της σερβικής αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι την ευθύνη για την επίθεση στη Μπάνισκα ανέλαβε ο Μίλαν Ραντόιτσιτς, πρώην αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων στο Κόσοβο, που έχει την υποστήριξη του Βελιγραδίου. Ο Ραντόιτσιτς συνελήφθη στις 3 Οκτωβρίου στο Βελιγράδι αλλά μία ημέρα αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Οι δυτικές χώρες καταδίκασαν έντονα την επίθεση κατά της αστυνομίας στο χωριό Μπάνισκα και ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα. Από το Βελιγράδι η ΕΕ ζητάει να συνεργαστεί για να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι.

ertnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook