Το βράδυ της Δευτέρας όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην απελευθέρωση δεκάδων ομήρων της Χαμάς, καθώς νωρίτερα οι New York Times, επικαλούμενοι ανώτερο Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο, έκαναν λόγο για προχωρημένες συνομιλίες για περίπου 50 ομήρους διπλής υπηκοότητας. Η φερόμενη συμφωνία ακολουθεί σχετικές συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ, ωστόσο σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του Al Jazeera αφορά αρκετά μικρότερο αριθμό ομήρων. Το Ισράηλ ξεκαθάρισε πως δεν θα παίξει ρόλο στην επιλογή συγκεκριμένων προσώπων, ενώ σύμφωνα με τη Jerusalem Post, μέλη του Ερυθρού Σταυρού μεταβαίνουν στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, προκειμένου να ποραλάβουν τα πρόσωπα που θα αφεθούν ελεύθερα. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το i24 News, η μεταφορά των 50 ομήρων θα γίνει στην περιοχή Khan Yunis στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Σημειώνεται πως την ίδια ώρα – κι ενώ βρίσκεται σε περιοδεία κοντά στην ακτογραμμή της Γάζας στο ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό – ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνάς επανέλαβε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει «να παραμείνουν προετοιμασμένες για την επίθεση, γιατί θα έρθει». «Οι νέοι στρατιώτες με εξαιρετικούς διοικητές έχουν κάνει εντυπωσιακή δουλειά και έχουν αποτρέψει πολλές από τις επιθέσεις που θα μπορούσαν να είχαν γίνει στο Ισραήλ» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ επαινώντας τους ναυτικούς. «Κάντε τη δουλειά σας ετοιμαστείτε, θα αναπτυχθούμε», πρόσθεσε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Times of Israel.

17 ημέρες πολέμου: Περισσότεροι από 5.000 Παλαιστίνιοι νεκροί

Για 17η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς – δύο εβδομάδες μετά την καταδρομική επίθεση που άφησε πίσω 1.300 Ισραηλινούς νεκρούς. Στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ κρατούν ομήρους περίπου 200 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ξένων υπηκόων. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα όπως και οι πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ συνεχίζονται, με τις IDF να δηλώνουν έτοιμες για την επικείμενη χερσαία επίθεση στη Γάζα και τις ΗΠΑ να κινητοποιούν περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή προκειμένου να να αποτρέψουν την περαιτέρω εμπλοκή Χεζμπολάχ και Ιράν.

Εν τω μεταξύ, μια τρίτη αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο την Δευτέρα, την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία για τη διάδοση ασθενειών μεταξύ των 2 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων που παραμένουν αποκλεισμένοι στον θύλακα με ελάχιστο πόσιμο νέρο και σημαντικές ελλείψεις σε καύσιμα και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Οι IDF δήλωσαν την Τρίτη ότι επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περισσότερους από 320 στόχους της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με την ένταση να παραμένει αμείωτη και στα βόρεια του Ισραήλ, καθώς οι IDF κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πλησίαζε από τον Λίβανο. Οι IDF επιβεβαίωσαν, παράλληλα, την ύπαρξη 222 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων και ξένοι υπήκοοι. Την ίδια ώρα, οι New York Times ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβούλευσαν το Ισραήλ να αναστείλει την εισβολή του στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και να μπορέσει να φτάσει περισσότερη βοήθεια στους Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ βομβάρδισε προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη, 13 νεκροί Δεκατρείς άνθρωποι – ανάμεσά τους πέντε παιδιά – φέρονται να σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην εγγύς Ανατολή (UNRWA). Η υπηρεσία του ΟΗΕ αναγκάστηκε να αναστείλει τις υπηρεσίες της στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου ζουν τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Τα τελευταία 50 χρόνια το Ισραήλ έχτισε οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου ζουν σήμερα περισσότεροι από 700.000 Ισραηλινοί.

Οι εποικισμοί θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αυτή είναι η θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της βρετανικής κυβέρνησης, μεταξύ άλλων – αν και το Ισραήλ το απορρίπτει.

Η φετινή χρονιά ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ για τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την UNRWA, περισσότεροι από 270 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη.

dnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook