Η Χαμάς ανακοίνωσε απόψε την απελευθέρωση άλλων δύο γυναικών, που απήχθησαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και έκτοτε κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 πρόκειται για την 79χρονη Νουρίτ Κούπερ και την 85χρονη Γιοχεβέντ Λέφσιτς, που είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ και οι σύζυγοί τους παραμένουν σε ομηρία.

Το αιγυπτιακό κανάλι AlQahera News έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την απελευθέρωση τους ενώ οι δύο γυναίκες βρίσκονταν σε ασθενοφόρα στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα.

Δείτε το βίντεο:

Παράλληλα, το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, υπογράμμισε πως «στέφθηκαν με επιτυχία οι διπλωματικές προσπάθειες της Αιγύπτου για την απελευθέρωση δύο γυναικών» που κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Είμαστε χαρούμενοι που η γιαγιά επιστρέφει, λέει ο εγγονός της Γιοχεβέντ Λίφσιτς

Ο Ντάνιελ Λέφσιτς, εγγονός της Γιοχεβέντ Λέφσιτς, τόνισε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του είναι «ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι» που η γιαγιά του «επιστρέφει».

«Απλώς ελπίζουμε ότι είναι καλά, ότι η υγεία της είναι καλή και περιμένουμε να τη δούμε» υπογράμμισε με ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό του.

«Ελπίζουμε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή για την απελευθέρωση όλων των ομήρων» πρόσθεσε ο ίδιος.

Χαμάς: Τις απελευθερώσαμε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, ανέφερε νωρίτερα πως η απελευθέρωση των δύο ομήρων αποφασίστηκε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους, χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου. «Ο εχθρός είχε αρνηθεί να τους παραλάβει την περασμένη Παρασκευή», υποστήριξε ο Αμπού Ουμπάιντα, επαναλαμβάνοντας έναν ισχυρισμό που είχε διαψεύσει το Ισραήλ ως «ψευδή προπαγάνδα».

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της Χαμάς έγινε τρεις ημέρες μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι «διευκόλυνε την απελευθέρωση δύο ακόμη ομήρων με τη μεταφορά τους έξω από τη Γάζα απόψε».

Πρόσθεσαν ότι «ο ρόλος μας ως ουδέτερος διαμεσολαβητής μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών καθιστά δυνατό αυτό το έργο. Είμαστε έτοιμοι να επισκεφθούμε τους υπόλοιπους ομήρους και να διευκολύνουμε οποιαδήποτε μελλοντική απελευθέρωση. Είμαστε ευτυχείς που τα άτομα αυτά θα επανενωθούν σύντομα με τις οικογένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για τους 50

Οι διαπραγματεύσεις για την πιθανότητα να αφεθούν ελεύθεροι 50 από τις περίπου 220 ομήρους που είναι κρατούμενοι από τη Χαμάς κατέρρευσαν τη Δευτέρα, ανέφερε η Wall Street Journal. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο γιατί η Χαμάς απαιτούσε τη μεταφορά πετρελαίου στη Γάζα.

Νωρίτερα τη Δευτέρα είχε γίνει γνωστό ότι αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονταν καθ’ οδόν για να παραλάβουν περί τους 50 ομήρους που θα απελευθέρωνε η Χαμάς. Αναφερόταν ακόμη ότι η αναστολή των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε μέρος της Λωρίδας της Γάζας ήταν μέρος της συμφωνίας για να μπορέσουν οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού να φτάσουν με ασφάλεια στους ομήρους.

Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο Channel 12, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από την κυβέρνηση Νετανιάχου, υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς.

Ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς σχετικά με την τύχη των περισσότερων από 200 ομήρων που κρατούνται από την οργάνωση στη Γάζα είχε πει ότι όλοι οι άμαχοι θα απελευθερωθούν, αν τηρηθούν οι κατάλληλοι όροι.

Ο Χάλεντ Μεσάλ δήλωνε στο Sky News ότι οι άμαχοι που κρατούνται από τη Χαμάς θα αφεθούν ελεύθεροι αν το Ισραήλ μειώσει την ένταση των βομβαρδισμών στη Γάζα.

Δείτε βίντεο από τη συνέντευξή του:

Είπε ότι η απελευθέρωση ομήρων δεν μπορεί να γίνει όσο η αεροπορική επίθεση του Ισραήλ παραμένει τόσο έντονη: «Θέλουμε να σταματήσουν οι τυχαίοι βομβαρδισμοί, η ολοκληρωτική καταστροφή, η γενοκτονία, ώστε οι στρατιώτες της Αλ Κασάμ να μπορέσουν να τους πάρουν και να τους παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό ή σε οποιονδήποτε άλλον» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Μεσάλ επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι 22 όμηροι έχουν πεθάνει σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, χωρίς να λέει από ποιες χώρες προέρχονται, αλλά ότι πολλοί από αυτούς είναι Ισραηλινοί. Παράλληλα, δεν θέλησε να τοποθετηθεί για το αν η Χαμάς θα σταματήσει εντελώς τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους αν το Ισραήλ προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Οπως σημειώνει το βρετανικό μέσο, ο Χάλεντ Μασάλ είναι μια ισχυρή προσωπικότητα εντός της Χαμάς, που επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας του πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος δήλωνε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις αναφορές από τη Μέση Ανατολή σχετικά με μια «συμφωνία» με τη μεσολάβηση του Κατάρ με τη Χαμάς για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα στον Ερυθρό Σταυρό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook