(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)

Απέραντη θλίψη επικράτησε στο τελευταίο αντίο το μεσημέρι της Παρασκευής στον Γιώργο Γραμματικάκη στη νεκρώσιμο ακολουθία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μήνα στο Ηρακλείο.

Στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου βρέθηκαν δεκάδες Ηρακλειώτες που θέλησαν να αποχαιρετήσουν έναν σπουδαίο άνθρωπο των γραμμάτων και του πνεύματος

Επιθυμία της οικογένειας ήταν αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα που θα δοθούν σε έναν φοιτητή/τρια του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης που θα έχει ως αντικείμενο την αστροφυσική.

(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το παρών στην κηδεία του Γιώργου Γραμματικάκη έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως “αποχαιρετούμε σήμερα ένα μεγάλο Κρητικό, ένα μεγάλο διανοούμενο, τον Γιώργο Γραμματικάκη που με την πολιτική και κοινωνική του παρουσία σφράγισε τη νεώτερη ιστορία της πόλης μας. Με τον Γιώργο Γραμματικάκη είχα την τύχη να είμαστε μαζί Ευρωβουλευτές για πέντε ολόκληρα χρόνια και γνώρισα έναν άνθρωπο με ευγένεια, με ήθος, με καλοσύνη. Ήταν πραγματικά ένα κόσμημα της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα τον θυμάμαι πάντα ως έναν άνθρωπο που ήθελε τους νέους στο προσκήνιο. Κι εκείνος όμως ήταν ένας νέος άνθρωπος, στη σκέψη, στις ιδέες, στις αντιλήψεις”.

Για την προσφορά του Γιώργου Γραμματικάκη στην πόλη του Ηρακλείου έκαναν λόγο τόσο ο νυν δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, όσο και ο νεοεκλεγείς Αλέξης Καλοκαιρινός, συνάδελφος του εκλιπόντος, που υπογράμμισε την προσφορά του στην θεμελίωση του τομέα της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έναν τομέα χάρη στον οποίο κατατάσσεται πλέον στα κορυφαία της Ευρώπης.

(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο κ. Λαμπρινός στον επικήδειο που εκφώνησε ξεκίνησε λέγοντας ότι «τούτη την δύσκολη ώρα του αποχωρισμού, ασφαλώς τα λόγια που σου απευθύνω δεν αποτυπώνουν παρά ελάχιστες όψεις από την πολύπτυχη διαδρομή της ζωής σου και από την πολύχρονη φιλία μας. Φιλία που ξεκινούσε από τον συγγενικό δεσμό μας, τις κοινές μνήμες, αλλά σφραγίστηκε από την φωτεινή παρουσία σου.

Σε θαύμαζα πάντα, γιατί συγκέντρωνες τα χαρακτηριστικά μιας σπάνιας προσωπικότητας: επιστήμονας, πανεπιστημιακός δάσκαλος, και συγγραφέας υψηλού κύρους, με βαθιά και έμπρακτη αγάπη και έγνοια για την Ελλάδα, για την Κρήτη, για το Ηράκλειο. Υπήρξες πάντα υπέρμαχος της Παιδείας και της Δημοκρατίας, άνθρωπος με απλότητα, με ψυχική ποιότητα, καλοσύνη, ζωντάνια, και ανοιχτούς ορίζοντες».

Με θαυμασμό μίλησε και ο Αλέξης Καλοκαιρινός στο επικηδείο που εκφώνησε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Γιώργος Γραμματικάκης αποδεικνύει ότι μπορείς να ερευνάς το σύμπαν και την ανθρώπινη ψυχή, και να είσαι ο ίδιος άνθρωπος την ίδια στιγμή. Ότι μπορεί η ενότητα να διαφεύγει από την κρίση σου, αλλά να είναι δεδομένη ως ορίζοντας της σκέψης σου, και να γίνεται αισθητή ως βάση της ύπαρξής σου. Εάν ισχύουν αυτά, μπορείς να ζεις ταυτόχρονα μέσα στην επιστήμη και την τέχνη. Ισχύουν. Άρα, μπορείς».

Ανάλογος ήταν και ο αποχαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ στεφάνια έστειλαν ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερακάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κασσελάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κ. Τασούλας.

(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook