Αυτοεξορίζεται στην Ιαπωνία ο διεθνούς φήμης πιανίστας Φαζίλ Σάι, καθώς, όπως ο ίδιος δηλώνει, αισθάνεται βαθιά ανησυχία για την αύξηση του ισλαμικού συντηρητισμού στην Τουρκία.

«Είμαι 100% αποκλεισμένος από την τουρκική κοινωνία. Πιστεύω πως ήλθε ο καιρός να εγκατασταθώ στην Ιαπωνία», τόνισε ο Σάι, λέγοντας ότι είναι θύμα μια κοινωνικής αδιαλλαξίας και λογοκρισίας των έργων του από το καθεστώς.

«Όταν είπα ότι είμαι άθεος, δέχθηκα προσβολές. Επιλήφθηκε η δικαιοσύνη για τα σχόλια που έγραψα στο Twitter. Είμαι ίσως ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής έρευνας επειδή δήλωσε άθεος», τόνισε ο Σάι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Ο πιανίστας είχε προκαλέσει την οργή συντηρητικών κύκλων στην Τουρκία με τα σχόλιά του στο Twitter, στα οποία εξέφραζε αιχμές κατά του ισλάμ. Ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο Σαμίλ Ταγιάρ, έφτασε σε σημείο να εκφραστεί υβριστικά ακόμη και κατά της μητέρας του καλλιτέχνη προκαλώντας σάλο στην γειτονική χώρα.

Στο παρελθόν ο Σάι είχε δηλώσει ότι στην Τουρκία, όπου οι σύζυγοι σχεδόν όλων των πολιτικών φορούν την ισλαμική μαντήλα, οι κοσμικοί, οι οποίοι αποτελούν μειοψηφία, υφίστανται την πίεση της πλειοψηφίας, η οποία προσπαθεί απροκάλυπτα να επιβάλει, έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής βασισμένο σε θρησκευτικές αξίες.

Σημειώνεται ότι η τουρκική νομοθεσία τιμωρεί την «προσβολή των θρησκευτικών αξιών» με ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες μέχρι ένα έτος.

Ο Φαζίλ Σάι σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Κρατικό Ωδείο της Αγκυρας. Σε ηλικία 17 ετών έλαβε υποτροφία που του επέτρεψε να σπουδάσει για πέντε χρόνια στο Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Σούμαν» του Ντύσελντορφ με τον Ντέιβιντ Λεβίν.

Από το 1992 ως το 1995 σπούδασε στο Ωδείο του Βερολίνου. Το 1994 κέρδισε το Young Concert Artists International Auditions δίνοντας ραγδαία ώθηση στην διεθνή του καριέρα.

Ο Σάι έχει εμφανιστεί σε αρκετές μουσικές παραστάσεις και στην Ελλάδα.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook